.

.

TOTS 21

Aleta del 3d8 dels Castellers de la Vila de Gràcia durant la primera ronda del Concurs de Castells de Tarragona d’aquest dissabte. Foto: Mar Rovira / Ariadna Escoda

Els Castellers de la Vila de Gràcia han guanyat la segona jornada del XXVIII Concurs de Castells amb el 3de8, 2d8f, que han estrenat, i 4d8. La colla ha obtingut 2255 punts. Els Marrecs de Salt han quedat segons després de descarregar 4de8, 3de8, 9de7 i el 2de7. Els Nens del Vendrell i els Sagals d’Osona han empatat en tercera posició amb construccions de set i de vuit.

Emoció i molta expectació durant la jornada de dissabte del Concurs de Castells. Els Castellers de la Vila de Gràcia és la colla guanyadora d’una jornada on disset colles del món casteller han alçat les seves construccions a la Tarraco Arena. La consellera de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha felicitat totes les colles participants i especialment les quatre guanyadores. Solé ha remarcat que el valor del Concurs de Castells, que “té sentit gràcies a la perseverança de les colles”.

Els de la camisa blava han descarregat el 3de8, el 2de8f (el millor castell de la jornada) i el 4de8. Eduard Cecilia, cap de colla dels graciencs, ha recordat les dificultats que han tingut en alguns trams de la temporada, però que malgrat tot “hem experimentat un gran creixement”. Cecilia ha afegit que “tot plegat demostra el bon estat de salut del món casteller”.

En segona posició els Marrecs de Salt que han completat el 3de8, el 4de8 i el 2de7, en una actuació on també hi han sumat el 9de7. El cap de colla dels Marrecs, Baltasar Bosch, ha assegurat que tot i venir de molt lluny, “al Concurs arrosseguem molta gent”. Bosch ha felicitat la seva colla per l’actuació, però també a la resta de participants de la jornada de dissabte.

Els Nens del Vendrell

Han tancat el podi els Nens del Vendrell i els Sagals d’Osona que han assolit el 4de8, el 2de7 i el 5de7. El cap de colla vendrellenc, Jordi Risa, ha recordat que pels Nens “el concurs és molt important: n’hem guanyat dos”. També s’ha mostrat satisfet per haver estrenat el carro gros i el 2de7. Per la seva banda la cap de colla osonenca, Griselda Riera, assegura que “és un orgull compartir aquesta tercera posició amb els Nens del Vendrell, una colla a qui li tenim molta estima”.

Els Xiquets del Serrallo

D’altra banda, els Xiquets del Serrallo han assolit una molt destacada actuació ja que han acabat en la 21a posició, fet que ha suposat millorat la 30ena que van aconseguir fa quatre anys. Els del Serrallo han descarregat en primera ronda el 5d7, el 2d7 a la tercera i ha quedat en un intent desmuntat el 3d8, que es preparaven per fer-lo per primer cop a la seva història.

Per la seva banda la directora castellera del Concurs, Ester Roca, ha agraït l’esforç de les colles participants, però també la feina de l’equip humà del concurs. Roca ha explicat que el dispositiu sanitari “ha hagut de fer 42 assistències, de les quals 5 han acabat en derivació”. D’aquestes 5 derivacions, 3 persones han pogut tornar a la TAP. El director del Concurs de Castells, Xavier González, ha definit l’actuació amb dues paraules: “Il·lusió” i “emoció”. Per González el Concurs no és possible sense l’esforç i el treball de les colles”.

Una dada destacada que ha deixat aquest concurs és que de les 17 colles participants, 13 han estrenat, com a mínim, una estructura al Concurs de Castells. En total s’han alçat 60 castells sense comptar els pilars de comiat, amb només tres castells carregats i un intent (un 6,6% caigudes).

El jurat del concurs de gralles, presidit per Roser Olivé, ha decidit classificar dues colles per la final del certamen. En aquest cas han estat les gralles dels Castellers de Sant Cugat i els Castellers de la Vila de Gràcia. El jurat ha vist pertinent no classificar una tercera colla a la final.

Una diada castellera internacional de recuperació

Aquest matí s’ha celebrat la III Diada Castellera Internacional amb la participació de cinc colles. Els Castellers of London, els Xiquets de Copenhagen, els Castellers de París, els Castellers d’Andorra i la Colla Castellera de Madrid han alçat construccions en una diada que ha suposat la recuperació dels galons de sis per algunes d’aquestes formacions, molt afectades durant la pandèmia. I és que els Castellers d’Andorra han assolit una actuació amb tres castells de sis, una fita que no assolien des d’abans de la pandèmia.

La Colla Castellera de Madrid ha sortit de plaça amb dos castells de 6 descarregats, destacant el 3de6a. Els Castellers de París i els Xiquets de Copenhagen han aconseguit descarregar el primer castell de 6 des de l’inici de la pandèmia, mentre que els Castellers of London l’han pogut sols carregar. Per cloure l’actuació les cinc colles han alçat un 4de6 de germanor.

Redacció