.

.

TOTS 21

La presidenta de Reus Transport, la republicana Marina Berasategui, durant la roda de premsa del passat mes de maig de presentació de les proves d’un autobús elèctric. Foto: Tots21

Nou motiu de polèmica política a Reus entre la CUP i l’equip de govern. I en aquest cas salten guspires, perquè té com a interruptor la propostsa d’adquirir carregadors elèctrics per part de l’empresa municipal Reus Transport Públic. Els anticapitalistes disparaven primer amb un comunicat de premsa en el qual denunciava la presumpta «mala gestió» de l’empresa per demanar «uns fons europeus ‘Next Generation’ per carregadors de busos elèctrics quan els actuals busos són de gasoil i no es preveu tenir-ne d’elèctrics. De fet, al 2019 l’empresa va renovar bona part de la flota amb autobusos de gasoil que no s’acabaran de pagar fins el 2030».

En aquest sentit, la formació anticapitalista ha carregat contra el gerent, Josep Maria Adserà, per sol·licitar aquests fons. Asseguren que el mateix Adserà «va admetre que el dia que la ciutat tingui autobusos elèctrics, segurament aquests carregadors hagin quedat obsolets o s’utilitzi una altra tecnologia com l’hidrogen verd, la qual cosa consideren un malbaratament de diners i de recursos». Tanmateix puntualitzen que el finançament dels fons europeus “mai són del 100% i que la ciutadania haurà de pagar-ne una part”.

A més, la regidora cupaire Mònica Pàmies denuncia que a la passada reunió del Consell d’Administració de Reus Transport Públic es va fer votar un punt per demanar aquests fons quan en realitat ja s’havien sol·licitat al setembre. Una situació que considera irregular, ja que en aquest cas, “el vot és totalment inútil”. Tot i així, manifesta que la CUP va ser l’únic partit que es va mostrar en contra.

La resposta conjunta del tripartit ha arribat només hores després. Fonts municipals ha assegurat que «des de Reus Transport estem planificant com ha de ser el transport de Reus els propers anys, en què arribaran autobusos elèctrics. És a dir, planifiquem per estar preparats. És per aquest motiu que, en el marc dels fons ‘Next Generation’, s’ha presentat una subvenció per a carregadors d’autobusos elèctrics».

De fet, afegien les mateixes font, «el propòsit és que els propers autobusos que s’adquireixin a l’Ajuntament de Reus siguin elèctrics. Es treballa per adquirir-los en un marge d’un a tres anys. En aquest sentit, és probable que l’any que ve la Unió Europea tregui noves ajudes per la compra d’autobusos elèctrics. Aquest és un motiu més per tenir la nostra infraestructura preparada i és per això que s’han demanat aquests carregadors elèctrics».

Cal recordar que el passat mes de maig la presidenta de Reus Transport, la republicana Marina Berasategui, va deixar caure la necessitat de garantir-se finançament extern abans de ni tan sols plantejar-se la renovació de la flota de l’empresa municipal d’autobusos amb vehicles elèctrics. Una possibilitat oberta gràcies a la línia de la mobilitat sostenible i descarbonització inherent als fons europeus Next Generation, Les declaracinos van ser efectuades precisament durant la prova d’un autobús elèctric per part dels conductors de la flota.

J.S.