.

El regidor de Participació Ciutadana, Salvador Ferré

L’àrea de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de la Canonja ha iniciat enguany un procés de pressupostos participatius que començarà el proper dimarts dia 24 de gener (19 hores, Castell de Masricart) amb una sessió per informar als canongins sobre com s’hi pot participar. Seran 200.000 euros destinats al capítol d’inversions, una xifra molt elevada tenint present que La Canonja té 6.000 habitants. Els canongins tindran una setmana per votar.

Les votacions s’iniciaran el 15 d’abril, Dia de la Municipalització (independencia respecte a Tarragona) i seguiran durant una setmana. Es podrà votar el dia 15 en una guixeta instal·lada a la Rambla 15 d’Abril i l’endemà a l’OMAC o al Castell de Masricart. Al maig es presentaran els resultats i en el següent ple municipal s’aprovaran les modificacions que calgui al pressupsot municipal per incloure les propostes guanyadores, ha indicat el regidor de Participació Ciutadana, Salvador Ferré, a Tarragona21.

“Un dels objectius d’aquesta iniciativa, que forma part del nostre programa electoral, és incorporar als processos de participació la visió que els ciutadans tenen de la Canonja; és a dir, donar-los veu i vot en la presa de decisions sobre una part del pressupost municipal i, per tant, sobre aquelles qüestions que els afecten en primera persona”, comenta el regidor.

La quantitat destinada és jutjada “com a força elevada si ens comparem amb altres poblacions que han dut a terme processos similars”. Ferré també apunta la importància d’obtenir la màxima participació, “ja que sinó el procés pot quedar desvirtuat i no tindria gaire sentit”.

Donat els casos viscuts fins ara en altres municipis respecte a la poca participació obtiguda (del 3 per cent a Vila-seca, per exemple), Ferré ha afirmat a Tarragona21 que en el cas que també es donés una baixa participació a la Selva, “mantindríem la proposta. No podem abandonar quan es tracta del primer any que ho posem en pràctica”.

Seran uns diners destinats a inversions, no a manteniment, contractacions o altres capítols.

Durant la sessió de presentació del proper 24 de gener, també es podran elaborar propostes conjuntes, treballant amb grups. Però a banda d’aquestes propostes, també s’habilitarà un formulari, en paper i telemàtic, per tal que qui no hagi tingut l’oportunitat d’assistir a la presentació pugui aportar també les seves idees.

El formulari telemàtic estarà disponible a la web de l’Ajuntament de la Canonja (www.lacanonja.cat). La presentació del formulari en paper es podrà realitzar a l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana i al Castell de Masricart.

Cada canongí podrà presentar un màxim de 3 propostes que compleixin uns criteris preestablerts.

Una comissió formada per personal tècnic municipal realitzarà la valoració tècnica, jurídica i econòmica de les propostes recollides. “Hi ha qüestions tècniques, legals, de capacitat econòmica que s’han de respectar”, ha dit Ferré a Tarragona21. El consistori informarà a través del web dels condicionant per acceptar les propostes que se sotmetran a consulta popular

Tota la població de 16 anys o més empadronada al municipi tindrà l’oportunitat de votar les propostes mitjançant un procés de votació popular.

Les propostes finals es seleccionaran segons la votació obtinguda, fins esgotar el límit de 200.000 euros. Arribat el punt en que la incorporació d’una proposta faci que l’import acumulat superi la dotació establerta, es saltarà a la següent proposta més votada que permeti completar el límit.

Finalment, es realitzarà una sessió de presentació pública dels resultats del procés on es mostraran les propostes guanyadores.

Ferré considera que enguany ja es podran començar a executar les propostes aprovades, tot i que en funció de la seva tramitació o complexitat podria donar-se el cas que alguns treballs seguissin execuant-se l’any vinent i fins i tot se sumessin als de les propostes que s’aprovin en 2018. “Aquest és un any de prova per l’Ajuntament”, ha destacat.