.

La roda de premsa ha comptat amb la presència de la regidora, Montserrat Caelles, així com la de representants de la Cambra i diverses associacions comercials de la ciutat. Foto: Tots21

Les diferents campanyes de Bons Comerç impulsades des de l’ajuntament de Reus han tingut un retorn directe als 456 estaliments adherits de 5,1 milions d’euros. Un resultat al qual s’ha arribat amb una inversió municipal total  d’1,2 milions d’euros en forma de 242.000 bons de cinc euros exhaurits per la44.627 usuaris, tant de la capital del Baix Camp com de fora. Aquests són els titulars que ha donat la consellera responsable de l’Agència Reus Promoció, Montserrat Caelles, aquest migdia en una roda de premsa que tambe servia per donar per finalitzat aquest recurs d’urgència destinat al seu dia per facilitar als locals comercials sortir de la crisi provocada per la pandèmia.

L’experiència es pot considerar un èxit des de tots els punts de vista. No només pel retorn directe en tiquets de compra (al qual ser li ha de sumar un d’inderecte imponderable per l’efecte arrossegament dels bons a l’hora de fer despesa en una tenda), sinó en moltes més variables. Pressupostada dins dels dos plans de reactivacio econòmica i social elaborats des del consistori,  aquesta eina sorgida des de Reus Promoció i adoptada i perfilada en el si de la Taula de Comerç ha suposat una experiència pionera. Fins al punt que una vintena de municipis catalans (entre ells Tarragona, Girona, Sabadell i Igualda) i una desena d’espanyols (entre els quals Madrid) s’han posat en contacte amb el consistori per demanar informació sobre diversos aspectes. El primer, el tecnològic, perquè l’eina informàtica i l’app resultant destinada a coordinar, gestionar i evaluar el sistema ha esdevingut clau. De fet, l’empresa reusenca del Cluster TIC encarregada de la seva elaboració ha rebut encàrrecs de diferents ajuntaments interessats en incorporar el seu funcionament. I el segon és de caràcter administratiu. L’agilització aconseguida des de les entranyes de l’ajuntament de Reus per posar en contacte directe intervenció, Hisenda i Comerç ha estat pròpia d’orquestra simfònica. Segons deixava clar Caelles, una de les claus estava en “aportar liquiditat immediata als establiments”. I en aquest punt la col·laboració de la Cambra de Comerç de Reus ha estat decisiva realitzant la liquidació i validació dels bons. Una porta oberta, també, a estalviar-se inconvenients jurídics sobre el tractament legal que havia de tenir aquest disseny d’ajuts.

Caelles ha agraït la col·laboració de l’ens cameral i també la de les diferents associacions de comerç de la ciutat per treballar de valent en aconseguir la màxima adhesió de locals, així com les entitats veïnals, en aquest cas per donar a conèixer els bons a la ciutadania i a tots aquells establiments que no es trobaven integrats en cap associació.

L’impacte dels Bons per fases

La primera fase dels Bons Reus va començar el 27 de juliol de 2020. Aleshores es van posar en circulació 400.000 euros en bons, que van suposar un impacte econòmic de 1.827.565 euros. La segona fase, els Bons Reus Turisme, es van fer el 16 de setembre i es van posar en circulació 60.000 euros en bons, que van suposar un impacte de 283.076 euros. Encara l’any 2020, es va fer una tercera fase de Bons Reus, els Bons Nadal, amb 150.000 euros en bons i un impacte econòmic resultant de 628.014 euros.

Ja enguany, el 2021, es van fer els Bons Primavera, a partir del 17 de maig, amb 200.000 euros en bons, que van suposar un impacte de 847.478 euros. I finalment, els Bons Reus Tardor, que es van esgotar en 5 dies i, tal com s’ha dit, han suposat un impacte econòmic de 1.560.113 euros.

J.S.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */