.

Dispensador de gel instal.lat en un autobús municipal de Tarragona. Foto: Cedida

L’Empresa Municipal de Transports de Tarragona -EMT-, que gestiona tot el servei d’autobusos del terme, ha perdut prop de dos milions de passatgers en dos mesos de confinament, exactament des del dia abans del decret governamental d’estat d’alarma, que va ser el 14 de març, i fins al 17 de maig, diumenge passat.

Tècnicament, ha perdut prop de dos milions de viatges, ja que cada passatger pot fer-ne més d’un al dia. En una mica més de dos mesos, la davallada ha estat d’1.813.586 unitats d’entrada, concretament entre el 13 de març i el 17 de maig, darrera xifra de què es disposa.

L’any passat, en aquest mateix període van circular 1.925.417 passatgers. Enguany han estat només 111.831, una davallada de més del 90%. El 13 de març la baixada en el nombre d’entrades als busos va ser de 25.113 unitats, passant de 38.553 usuaris el mateix dia de l’any passat a 13.440 l’actual. El descens mitjà que s’ha viscut entre setmana ha estat superior als 35.000 passatgers de menys que el mateix dia de l’any anterior.

Des que Tarragona entrà en fase 1 de desconfinament, s’ha recuperat bona part de les línies, seguint el model dels dissabtes, tot i que hi ha un grup que segueix especialment afectat, com és el dels estudiants, que segueixen confinats i sens estudiar de manera presencial. Un segon grup en situació similar és la gent gran, confinada a casa en ser població de risc, ha destacat a Tarragona21 el tinent d’alcalde d’Hisenda i màxim responsable de l’EMT, Jordi Fortuny.

La recuperació de passatgers es nota des del quatre de maig, en passar d’una mitja diària intersetmanal de 1.700 viatges a 2.300. La setmana passada ja s’arribava a puntes de 4.800 entre setmana.

Des del 19 de març, l’Empresa Municipal de Transports de Tarragona (EMT) va posar a disposició dels treballadors/es del sector de l’alimentació les línies L-71 i L-72 que cobreixen els barris de Ponent, Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau. Altrament, amb motiu de l’aixecament parcial de les mesures de confinament, a partir del 14 d’abril es reforçà el servei de les tres línies que estan funcionant amb més autobusos, per tal de mantenir l’aforament màxim en 15 usuaris. Finalment, l’11 de maig l’Empresa Municipal de Transports (EMT) va reprendre el servei d’autobusos municipals i posà en funcionament gairebé la totalitat de les seves línies, tots els dies de la setmana. Les úniques excepcions són les línies L21, L23 i L30, que començaran a funcionar en una fase posterior.

El servei funciona seguint l’horari que abans de l’estat d’alarma es feia servir en dissabte i que té una freqüència de pas d’uns 20-25 minuts aproximadament. La L41 a Zona Educacional és l’única línia que funciona en horari feiner, per tal de suplir les línies L21 i L23, que encara no entraran en funcionament. El recorregut de la L30, per la seva banda, quedarà garantit amb la L3.

Per altra banda, les línies L13 (Escorpí-Pinatell-Entrepins-Monars) i L55 (Mas Pastor – Rodolat del Moro) continuaran funcionant a demanda i segons petició per part dels usuaris.

Fortuny s’ha mostrat ‘satisfet’ de com s’ha pogut organitzar el servei de busos en condicions de confinament, ‘facilitant gel a tots els combois, el fet de mantenir els distàncies entre passatgers i permetent només l’entrada a 15 persones, i el cert és que no rebem queixes significatives’.

D’altra banda, l’Ajuntament de Tarragona calcula que ha deixat d’ingressar prop d’un milió d’euros per la menor afluència als aparcaments municipals per la crisi del coronavirus, i per la gratuïtat de les zones regulades, que s’ha estès entre el 14 de març i el 16 de maig. Segons les dades facilitades pel consistori a l’ACN, la caiguda de la recaptació dels parquímetres ha estat de 724.740 euros durant els dos mesos d’estat d’alarma. La reducció, però, no ha estat del 100% perquè, tot i que a les màquines i a les aplicacions hi constaven avisos, el sistema no estava bloquejat i alguns ciutadans van seguir pagant per aparcar encara que no calgués fer-ho, segons fonts municipals.

La setmana passada, amb la ciutat dins la fase 1 però encara amb parquímetres gratuïts, més conductors van abonar la zona blava per desconeixement i la reducció de la recaptació es va quedar en el 95,4%. Des de dilluns, però, els usuaris ja tornen a pagar per estacionar en les zones blaves, verdes o taronges d’arreu del municipi.

Els aparcaments municipals: un 90% menys de rotació i 271.000 euros menys

Pel que fa als set aparcaments municipals, entre el 14 de març i el 14 de maig la caiguda de la recaptació ha estat d’uns 271.000 euros, segons l’empresa municipal d’aparcaments L’afluència de vehicles de rotació ha caigut més del 90% en tots els casos, la qual cosa denota la davallada dràstica de la mobilitat durant l’estat d’alarma. En concret, la rotació a l’aparcament Imperial Tàrraco s’ha reduït un 98%; al Torroja un 95,1%; a Bastos un 93%, al d’avinguda Catalunya un 93,2%; al de President Companys un 96% i al de Joan XXIII un 94,1%.

Segons l’Ajuntament, la xifra d’abonats es manté estable i sense variacions significatives, amb una disminució d’onze abonats entre tots els recintes. Durant la crisi s’han repartit 270 targetes d’abonats lliures per als hospitals i residències de la ciutat per poder garantir la mobilitat dels treballadors. Els carregadors elèctrics, gratuïts durant l’estat d’alarma, han fet un 92% menys de recàrregues.

J. Garcia / ACN