.

.

TOTS 21

Primeres actuacions per adequar el tram final del barranc de Barenys. Foto: ACA

Avui han començat les obres per adequar el tram final del barranc de Barenys, dins del terme municipal de Salou. Els treballs, executats per Infraestructures.cat i finançats per l’ACA, minimitzaran el risc d’inundació en el barri de la Salut, resolent així un projecte que portava molts anys encallat. El director de l’ACA, Samuel Reyes, i l’alcalde de Salou, Pere Granados, juntament amb la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Àngel Xifré, i el cap de la divisió d’Obres Hidràuliques d’Infraestructures.cat, Xavier Vall-llosera, han visitat avui l’inici dels treballs de la primera fase, que tindran una durada de 18 mesos.

El projecte d’endegament del barranc de Barenys, amb una inversió propera als 17 milions d’euros, incrementarà la capacitat de desguàs de 140 m3/s des del vial de Cavet fins a la desembocadura al mar.

L’obra s’estructura en dues fases:

La primera fase s’ha iniciat aquest dilluns amb l’enderrocament d’un dels 29 habitatges expropiats al barri de la Salut. En concret, les obres consisteixen en la construcció de quatre calaixos de formigó de 5 metres d’ample per 2 d’alt, que s’afegiran al calaix que actualment ja existeix. Així, s’actuarà en un tram d’uns 200 metres, situat entre la via del ferrocarril i la desembocadura fins al mar. «En aquest carrer hi ha un calaix que fa 4×2, es posaran quatre calaixos més, fet que multiplicarà per quatre la capacitat de desguàs de la riera», ha detallat el director de l’ACA, Samuel Reyes.

Segons ha explicat Reyes, per fer possible la construcció d’aquests calaixos caldrà ampliar uns 25 metres cap al marge dret de la canalització al carrer Barenys. Això suposa la demolició dels edificis situats en aquesta zona. Concretament, s’han expropiat 21 habitatges, quatre aparcaments, dos locals comercials, dos solars petits, ubicats als carrers València, Barenys i del passeig Miramar. «S’ha hagut de fer expropiacions valorades en 5 milions d’euros, les expropiacions del segon tram les començarem a fer a finals d’aquest any», ha indicat el director de l’ACA.

La segona fase començarà quan s’hagin expropiat els terrenys afectats. Els treballs es faran en el tram entre la via del ferrocarril i el vial de Cavet, el qual té més de 1.000 metres de longitud. En aquest punt, s’executarà un canal trapezial de 30 metres d’ample per 3 d’alçada revestit amb escullera. «Això permetrà que aquesta actuació accepti el cabal programat del període de retorn de 200 anys, també hi ha previst en el futur una possible actuació d’una bassada aigües amunt», ha destacat Reyes.

Actuació prevista a la planificació hidrològica vigent de l’ACA

L’adequació del tram final del barranc de Barenys és una actuació que està inclosa a la planificació hidrològica vigent (2015-2021). El director de l’ACA, Samuel Reyes, ha destacat que «tenim previst invertir més de 120 MEUR en els propers sis anys en actuacions com aquesta a Catalunya, tenint en compte que a la costa, en zones densament urbanitzades, es produeixin danys en episodis de pluges intenses i és, per tant, prioritari pel Govern fer aquest tipus d’actuacions».

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “avui és un dia històric”, en què es fa realitat “una reivindicació històrica del municipi de Salou i del Barri de la Salut”, per tal d’acabar amb les inundacions que han generat tantes portades i que han fet tant de mal als veïns i veïnes, durant molts anys. Segons l’alcalde, “no ha estat gens fàcil arribar fins aquí, ha estat un camí llarg, però al final hem vist el fruit”.

Així mateix, Granados ha agraït a l’ACA el fet d’haver trobat el finançament necessari i suficient per tirar cap endavant aquesta obra, que finalitzarà al 2023, i que “és la solució definitiva a les inundacions del Barri de la Salut, un dels punts més importants de Salou, on viuen moltes persones, i també des del punt de vista de l’atracció turística”.

Finalment, ha posat en valor les intervencions de la delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès, i ha donat les gràcies, també, als veïns i veïnes del Barri de la Salut, per la seva espera.

Redacció / Mar Rovira