.

L’alcalde del Morell, Eloi Calbet. Foto: Cedida

L’Ajuntament del Morell ha iniciat l’any aprovant un pressupost municipal amb un notable increment del 30% per fer front a les conseqüències de la pandèmia i per prevenir-se davant de les situacions que es pugui trobar. Serà un any on la vila viurà una millora notable en la seva Rambla, mentre es començaran a veure al carrer els agents del nou cos de vigilants municipals. Ho explica el seu alcalde, Eloi Calbet.

Quin balanç fa de l’any de la pandèmia?

Ha estat un any marcat per la pandèmia, que vam iniciar el gener amb uns projectes de govern on gairebé tot ho hem pogut desenvolupar, menys accions col.lectives com les festes majors o la cultura, que ha quedat estroncada. Quant a actuacions puntuals, com són les urbanístiques, hem pogut seguir fent-les tot i la reducció d’ingressos que hem patit. L’any, l’hem viscut amb preocupació per la vessant social, econòmica i sanitària. Des de l’Ajuntament hem fet tot el possible per estar al costat de les famílies. Hem hagut de prendre decisions en favor dels autònoms, de les petites empreses per donar vida a aquells que havien de tancar la persiana. No només no tindrien ingressos, sinó que nosaltres hauríem de fer front a despeses impositives que des de l’Estat o la pròpia Generalitat no s’han sabut gestionar.

Hem tramitat ajudes al comerç local i accions econòmiques de cara a les famílies, a més del suport intensificat des de Serveis Socials per aquelles famílies més necessitades. La gent ens han reconegut la proximitat amb la que hem treballat.

Ho han passat malament des del punt de vista sanitari?

No hem tingut un bon any quant a salut i hem procurat estar al costat de les persones afectades, fent tasques de reforç i de suport. No tenim una residència d’avis, però sí centre de dia, al qual hem adaptat tots els protocols per fer-lo segur. Hem estat dels pocs centres de Catalunya on l’Ajuntament ha apostat per fer testos mensuals a tots els residents. Quan s’ha detectat algun positiu d’algun familiar, s’ha optat per fer un cribatge massiu i el tancament del centre. El municipi no ha estat dels que més casos de coronavirus hagi patit, tot i que hi ha hagut alguna defunció. Hem pres totes les mesures intentant fer una vida el més normal possible.

Estan teletreballant?

Hem ofert el teletreball a aquells que ho poden fer, com és el personal d’oficines. Vam establir un període de cita prèvia, que ara ja no s’usa, però existeix el protocol d’accés i atenció. Hem animat la ciutadania a fer ús de la seu electrònica, que ha crescut més del 50%, de manera que s’evita el desplaçament físic.

Segueix endavant el procés dels vigilants municipals. Quan seran operatius?

Esperem que en un parell de mesos ja siguin operatius. Tindrem els sis candidats, sis funcionaris fixos que podran començar a treballar, amb un temps de formació inicial abans de poder patrullar. Intensificarem les campanyes abans que comencin a actuar, no anirem a multar a les primeres de canvi. És un òrgan necessari en el municipi no només en matèria de seguretat, sinó de servei. És una de les inversions més importants de la legislatura, és un projecte de futur, un servei públic de primera necessitat i de primer nivell, d’impacte directe al ciutadà, que podrà trucar les 24 hores del dia.

La ciutadania sempre demana saber quants efetius hi haurà al carrer?

Hem començat amb els necessaris. Son sis vigilants i el cap del servei. Algun dia a l’any ens podem trobar amb algun torn sense poder cobrir. Ho hem assumit i ho em explicat al ple i als mitjans de comunicació, però parlem d’un municipi que tot i tenir 3.700 habitants hi destinarà un pressupost molt important i ho començarem desenvolupant en un primer nivell. Altres han creat aquest servei amb només un parell de vigilants. Nosaltres garantirem un servei les 24 hores del dia els 365 dies a l’any, i passarem del res al tot. No podem passar d’una despesa zero a una del 200%. Garantim un agent al matí, un a la tarda i dos a la nit, menys en casos excepcionals de baixes. Si hem de treure un torn, prescindirem del de matí, quan l’Ajuntament és obert. Tindrem una borsa de treball per si tenim alguna baixa.

Els pressupostos municipals ja estan aprovats, que s’enfilen a nou milions d’euros. Quines són les prioritats que es fixen? Es nota els efectes de la pandèmia?

Són uns pressupostos que aixequen el sostre de despesa de forma racional i prudent. Passem de sis a nou milions d’euros. Hi contemplem un préstec de 2,3 milions quan no tindríem la necessitat de concertar-lo perquè tenim un romanent de tresoreria suficient per fer front a aquests 2,3 milions. El problema és que ens hem trobat amb la pandèmia, que ens ha fet minorar els ingressos municipals de forma bastant notable. Una part de taxes i preus públics ve de serveis que no podem prestar, però els costos fixos es mantenen. Qui ens diu que al mes de setembre no ho haurem de tancar tot, que el 2021 serà un any planer, que la previsió d’ingressos serà la certa? Davant d’aquesta eventualitat, fins i tot des d’Intervenció se’ns diu que per prudència financera, avui que les condicions bancàries són immillorables, cal anar a buscar un préstec que ens garantirà no usar el fons líquid de tresoreria, i que ens permetrà tirar endavant, podent pagar les factures i les nòmines quan toca i fent front també a tota la despesa ordinària sense cap esforç extra. El romanent serà d’uns 2,5 milions d’euros, i el deute és, ara, de zero euros. Quan concertem el préstec, aleshores serà del 30%. El topall màxim legal és de 110% sobre el pressupost.

‘Seguirem al costat de les empreses i dels autònoms, tal com hem fet el 2020’. Foto: Mayo Lorda

Quines inversions duran a terme?

Com a prioritats de govern tenim la cultura, celebrar les festes majors i busquem seguir fent un servei de qualitat i segur. Seguirem al costat de les empreses i dels autònoms, tal com hem fet el 2020. Hem previst un fons de contingència, del que no n’estem obligats a dotar, amb uns 100.000 euros. Si durant l’any fem curt en partides d’ajuts o subvencions directes a les famílies, disposarem del fons de contingència.

Aquest és un pressupost social, amb un increment de la despesa en aliments. També hem incrementat les partides destinades a la via pública, com en els pressupostos participatius, amb 70.000 euros més destinats a la millora de voreres. També treballarem en la transició energètica, amb el canvi de l’enllumenat públic per llums led.

Com a inversions importants tenim la Rambla, una obra que es farà en dues fases. Ja estem a punt d’adjudicar el segon tram, el que toca a l’estació de tren. Enguany també sortirà a licitació el tram superior. El tram central ja es va executar fa anys. Es tracta de dues inversions que sumen 1,3 milions d’euros. És un dels passejos més bonics de la província i l’hem de renovar, en aspecte i en serveis.

Un altre projecte destacat és la inversió que farem en la construcció de la pista coberta. El projecte ja està gairebé aprova. L’obra suma 1,2 milions d’euros de cost.

Han aprovat una ordenança per facilitar l’autoconsum energètic amb plaques fotovoltaiques. Com ho faran?

Tant a empreses com a particulars, els hem de facilitar les coses. La pista esportiva, la dotarem amb un coberta amb plaques solars. L’administració ha de començar a donar exemple. Són projectes cars, però permetran ser ecològicament sostenibles i a la llarga tenir una despesa menor en consum elèctric. Ho farem també en altres equipaments municipals. Al seu dia vam bonificar l’IBI un 50% durant tres anys per a la instal.lació de plaques fotovoltaiques, i ara hem acordat l’exempció de pagament de l’Impost de construcció i obres. Tenim el primer carregador elèctric del municipi i properament entrarà en vigor la modificació de l’ordenança fiscal de vehicles elèctrics i híbrids. Anirem substituint els vehicles de la Brigada amb cotxes elèctrics. El dels vigilants no ho és perquè no es recomana que ho sigui.

La pandèmia els ha afectat quant a l’atur?

En atur ens hem mogut amb un increment d’un dos per cent, és a dir, no hem notat una davallada significativa de l’ocupació. Cal destacar que hem tirat endavant el primer pla d’ocupació del Morell i ho hem fet en gran, oferint 20 places. No s’havia fet mai al Morell. Hi destinarem 180.000 euros. Això ho valora la ciutadania: hem tingut 50 sol.licituds. Ataquem l’atur estructural, aquelles persones que tenen menys garantida la inserció laboral. No ho fem amb subvencions, anem a oferir ocupació, gent que pugui treballar i fer currículum. Que es guanyi al vida durant sis mesos, que és el que dura el pla. Són peons de Brigada municipal. Estem adaptant la plantilla de personal, que és de 110 persones.

Com tenen el problema de la brossa?

Encara no tenim tots els contenidors que necessitem. Els implementarem amb una modificació del contracte del Consell Comarcal amb Fomento. Incrementarem els punts de recollida amb 85 contenidors més sense pujar la taxa de la brossa. La despesa municipal s’incrementarà uns 150.000 euros més.

Feu porta a porta o en penseu fer?

De moment, no. Som dins el servei del Consell Comarcal i no es fa. Estem treballant per iniciar una campanya de civisme. Hem d’estudiar com bonificar bé el servei que facin els ciutadans.

Tindran Ecoplanta?

Properament, l’empresa definirà si acaba fent la inversió, que tots esperem que sigui així. Tots hem de remar perquè vinguin inversions a casa nostra i més una com aquesta, que marca tendència en sostenibilitat, és circular, de manera que dels residus en fa producte. Volem un producte de química viable econòmicament i sostenible. Esperem que a finals de 2022 o 2023 pugui iniciar-se l’obra. La sensació és positiva, però hem de ser prudents.

L’Ajuntament seguirà apostant pels estudis de la qualitat de l’aire?

Sí, i a partir d’ara la diferència serà que ho farem incloent-hi la Universitat Rovira i Virgili, que se sumarà a la UPC. És una obligació de l’Ajuntament en transparència.

Jaume Garcia / Mayo Lorda