.

.

TOTS 21

Eloi Calbet. Foto: Tarragona21

Canvi de pes a les municipals al Morell. L’històric dirigent pagès i històric alcalde Pere Guinovart es retira i deixa pas a gent jove. Eloi Calbet, actual segon tinent d’alcalde i mà dreta de Guinovart, serà el nou alcaldable.

Guinovart no repetirà després de 27 anys i set mandats. Va accedir a l’Alcaldia per mitjà d’una moció de censura en 1992. Voli estar-hi vuit anys i han acabat sent 27. «No em van deixar marxar», afirma. Tenia previst fer el relleu durant aquest mandant, però la intervenció de la fiscalia en un cas de subvencions l’ha determinat a acabar el mandat.

Eloi Calbet, tècnic de la indústria petroquímica, obre la llista de Junts pel Morell, que simbòlicament tanca Pere Guinovart. El veterà alcalde ho va ser tot a la Unió de Pagesos abans de fer carrera política al seu poble. President de la DO Avellana de Reus des de fa 15 anys, conegut com el ‘Panxo’, que regentava el bar més popular del Morell, fou coordinador nacional de la fruita seca i membre de la Permanent Nacional d’Unió de Pagesos, a més de vuit anys president de la Cambra Agrària de Tarragona. Eren els moments de la guerra de l’avellana, a finals de la dècada dels 80, que van provocar una revolta pagesa, amb mobilitzacions constants al Camp de Tarragona i manifestacions fins i tot a Brussel·les.

Pere Guinovart. Foto: Twitter

En 1991 va concórrer a les llistes d’ERC i a cap d’un any es va produir una moció de censura que el va portar a ser alcalde. Va rebre el suport de CiU i a les properes es presentaria com a independent per la coalició nacionalista. «Sempre he estat independent, només he militat a la Unió de Pagesos», ha recordat a Tarragona21. Plega perquè «és el moment del relleu, que entri gent jove amb noves idees», afirma.

Guinovart està satisfet «d’haver aconseguit amb el nostre equip allò que volíem per al Morell, cobrir totes les etapes educatives, des de la llar d’infants a l’institut, tenir el pavelló i els equipaments esportius que ens faltaven, el Centre cultural, el Centre de dia per la gent gran o l’Escola de Música. Hem fet un Morell per 5.000 habitants».

Guinovart, que reprendrà ara l’activitat a la Unió de Pagesos, subratlla que també ha influït en la seva marxa un dolor de cervicals que se li va detectar i que li reclama repòs. CiU governa El Morell en coalició amb el PSC, amb cinc regidors per a la formació nacionalista i dos per a la progressista.

El seu substitut, Eloi Calbet, ja ha portat aquets mandat els temes de pes de l’Ajuntament en una mena de transició tranquil·la, adquirint força protagonisme polític i mediàtic. És el regidor de les àrees d’Hisenda, Governació, Comunicació i Protecció Civil. Les prioritats en aquest mandat han estat les inversions, recuperar l’antic edifici consistorial, crear la plantilla de vigilants municipals i apostar per la cultura. A les municipals es presentaran sis llistes electorals.

J. Garcia