.

Eloi Calbet: 'Hem situat El Morell en l'entorn de la capitalitat del Camp de Tarragona'. Foto: Cedida

Eloi Calbet: ‘Hem situat El Morell en l’entorn de la capitalitat del Camp de Tarragona’. Foto: Cedida

L’alcalde del Morell, Eloi Calbet, resumeix els eixos principals del mandat que acabarà al maig, on ha destacat l’impuls econòmic i industrial que s’ha donat des del consistori, l’embranzida cultural del municipi, haver afrontat les necessitats imprevistes de la pandèmia i fer una vila més agradable on viure-hi. Ho detalla en aquesta entrevista.

Quin balanç faria del mandat? Què és el que destacaria més de l’acció de govern de l’Ajuntament del Morell?

Un dels eixos principals ha estat situar El Morell en la capitalitat del Camp de Tarragona, un municipi referent a les comarques d’interior del Camp de Tarragona. És a dir, ja estàvem ben posicionats, però en matèria de promoció econòmica i cultural hem accelerat notablement, s’ha notat.

Un segon eix seria fer del Morell un poble més amable, més agradable, més bonic. Creiem que el dia a dia de les persones és important. Parlem d’obres com han estat arranjar la Rambla, l’artèria emblemàtica del nostre municipi, però també de la millora de les voreres, d’un pla d’asfaltat potent, fer el passatge de l’Esport, acabar la pujada a l’Era del Castell i ara hem iniciat les obres al carrer sant Isidre, la primera fase de l’arranjament de carrers del casc antic.

En tercer lloc parlaria del fet que l’Ajuntament ha estat al costat de les persones, principalment en l’època de la pandèmia. El nostre objectiu era escoltar la ciutadania i estar al seu costat, tirar endavant els pressupostos participatius, i la política social, que no se sol veure, ha agafat molta embranzida.

Un tema destacat també ha estat el desenvolupament del Pla Parcial 10, que permetrà l’arribada de l’Ecoplanta. Com ho valora?

Aquest és el quart eix del mandat, sens dubte. Es tracta de l’impuls econòmic de cara a un futur pròsper per al nostre municipi. Hem donat suport a l’Ecoplanta perquè és una indústria sostenible, que practica l’economia circular, de manera que del residu en fa producte. I és un projecte capdavanter en fons Next Generation a nivell de la Unió Europea. Es tracta de la segona planta al món pionera en aquesta tecnologia sostenible. Hem insistit molt perquè sigui una realitat al Morell, perquè aporti ingressos i llocs de treball al nostre municipi. Estem abordant ara aquest tema amb la direcció d’Ecoplanta.

I en aquesta línia estem preparant El Morell per al futur, per als propers deu anys. Estem treballant en els polígons per afrontar amb garanties el futur en un moment de transició, i malgrat la crisi el cert és que es generen oportunitats i les hem d’aprofitar.

Així, el que hem fet ha estat preparar el planejament i els projectes d’urbanització de la gran indústria i també de la petita i mitjana, el PP10 i el PP4 (Plans parcials). D’aquesta manera, quan una empresa estigui interessada a venir al Morell, hem de ser el màxim atractius possible, disposant de terrenys, aigua i electricitat. Aquests tres factors els hem aconseguit en aquest mandat. Fa quatre anys no ho teníem. N’estic molt orgullós de la feina que s’ha fet en aquest mandat. També acabarem havent aprovat el PP4, destinat a la mitjana i petita indústria.

La creació del cos de Vigilants Municipals ha estat una de les fites. Què ha suposat?

Ha estat una de les fites del mandat, justament en línia d’estar al costat de les persones. El cos és realment una Guàrdia Municipal. Era una actuació que la ciutadania demanava, que els partits polítics proposaven i que nosaltres hem estat capaços de tirar endavant i, a més, en plena pandèmia. N’estem molt orgullosos, d’haver-ho creat. Ha estat un esforç econòmic molt gran per l’Ajuntament, amb la contractació de set persones i amb la creació d’una activitat que partia de zero. És una de les grans aportacions del mandat.

Ens permet disposar de seguretat ciutadana, posar ordre en matèria de trànsit i a més, un paper molt importat que exerceix és l’atenció a les persones durant les 24 hores. L’Ajuntament no té un servei dels 24 hores del dia; ara poden fer aquest servei si veuen problemes a la via pública, per exemple.

La Guàrdia Municipal ha permès, a més, poder crear guals i vigilar els parcs públics que heu tancat als vespres per seguretat.

Correcte. Hem estat pioners en col.locar vigilància a les entrades del poble, amb lectors de matrícules i càmeres de videovigilància. Una de les propostes guanyadores dels pressupostos participatius és seguir implementant més videovigilància als carrers. La ciutadania ens reafirma en aquesta direcció.

És important haver desllorigat el tema dels guals, era un servei que els ciutadans ens demanaven; si hi ha un vehicle mal estacionat davant un garatge, que pugui actuar l’Ajuntament i pugui ser retirat. Això no es podia fer sense guals i no hi havia guals perquè no teníem Guàrdia Municipal.

En matèria cultural, El Morell ha fet un salt amb la programació escènica estable, amb el Primaverart, el Terrafira, l’apertura de la Biblioteca…

N’estem molt satisfets. El Morell ja tenia un històric molt important en cultura i l’equip de govern i jo mateix hem fet una aposta per tal de continuar amb aquesta embranzida. No és habitual que un municipi de les nostres dimensions, amb 3.800 habitants, tingui un Teatre Auditori d’aquestes característiques ni que l’utilitzem per fer temporades culturals de qualitat, amb obres que es representen a Barcelona, i amb preus molt més assequibles que en altres llocs.

Volem mantenir el poble viu, al Morell mai no parem, és un poble viu i actiu i és el que pretenem. És un tret característic nostre. No es va perdre el Primaverart del primer any de la pandèmia. L’aposta en cultura ha estat excepcional, també quant a festes majors, que les vam mantenir malgrat la pandèmia, sobretot la Festa Major d’estiu. Fires de Nadal, el Terrafira en són més exemples. Hem creat una fira de Nadal de qualitat al Camp de Tarragona. N’estem molt satisfets per la repercusió i el dinamisme que genera.

Parlem del servei de la brossa, dels residus. Tenien problemes. Com ha evolucionat el servei?

Estem adherits al servei del Consell Comarcal i la gestió la fa FCC. Hem divergit en molts aspectes, però al final hi ha hagut millores, tot i que no som on hauríem de ser. Encara hi ha mancances. Els municipis apretem per defensar un bon servei per als nostres ciutadans. És una taxa que paguem, que no s’ha augmentat tot i que a nosaltres ens costa més. Tampoc hem incrementat altres impostos, i menys en temps de pandèmia. Hem de preservar els nostres ciutadans i que puguin pagar les factures a final de mes.

L’Ajuntament s’ha caracteritzat també en aquest mandat per la seva aposta per polítiques d’igualtat. Com ha estat aquesta decisió?

És una política transversal, que afecta a totes les regidories de l’Ajuntament. Era una regidoria que no existia com a tal, i més que feminismes, preferiria usar la paraula igualtat. S’ha fet molta feina transversal, com deia, com l’aprovació del Pla d’Igualtat de l’Ajuntament o la ubicació de punts liles a les festes majors per visibilitzar la dona. També en els planejaments urbanístics incloïm l’urbanisme de gènere, oferint espais ben il.luminats.

La pandèmia, dèiem, ho ha marcat tot

Ens hem passat dos anys als despatxos, però realment no ens hem aturat; hem seguit fent teatre, celebrant festes majors, prestant serveis municipals i amb els mateixos diners que teníem, i fent més despesa amb els mateixos ingressos. Vam subvencionar les persones necessitades, el comerç local, vam impulsar la targeta moneder o una línia d’ajuda a la subvenció al lloguer per a joves. Crec que hem acabat el mandat havent fet els deures.

Redacció