.

.

TOTS 21

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector general de Programes, Sergio Delgado, i el delegat del Govern, Àngel Xifré, durant la presentació del simulacre del Plaseqta. Foto: Mar Rovira / Ariadna Escoda

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat aquesta tarda, des de la seu del 112 a Reus, a la ciutadania que es confini en el simulacre d’accident químic del Plaseqta que Protecció Civil ha previst per al 2 de novembre. L’exercici afectarà 65.000 persones dels municipis de Tarragona, la Canonja, Vila-seca, Salou i Reus i serà el més gran fet mai a Catalunya. La prova simularà una fuita de clor en una empresa del polígon petroquímic sud, en un radi d’abast de tres quilòmetres. “El missatge és clar: confinament perquè evacuar és perillós”, ha dit Elena. També ha reclamat que el sistema Cell Broadcasting s’activi des del territori i no des de Madrid. L’enviament de missatges mòbils encara està en fase de proves i no hi ha calendari per traspassar aquesta competència estatal.

Els textos s’enviaran en català, castellà i anglès a totes les persones amb cobertura que estiguin a la zona de la suposada emergència, que comprèn un radi de 42 quilòmetres quadrats. “S’activaran missatges en l’àrea més gran provada fins ara i en el període més llarg de temps. A l’Estat hi ha llocs que només l’han provat cinc minuts”, ha detallat el sotsdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado.

El sotsdirector també ha explicat que s’ha pactat amb l’executiu espanyol que activi des de Madrid l’enviament dels missatges, el qual es farà al mateix moment que comencin a sonar les alarmes. El sistema Cell Broadcasting es troba en fase de proves, malgrat que hauria d’haver estat actiu des del juny d’aquest any per complir amb la transposició de la normativa europea. Delgado ha assenyalat que encara no hi ha calendari per al traspàs de la competència, ja que queden diversos passos administratius, com l’aprovació del reial decret o la comprovació de la “maduresa” del sistema. “Falten moltes passes que es poden accelerar amb els resultats del simulacre”, ha puntualitzat.

En aquest sentit, el conseller Elena ha afirmat que confia en les reunions mantingudes fins al moment amb el govern espanyol. “S’estan provant a diferents indrets de l’Estat, però la primera lligada a un simulacre és la de Tarragona. Reclamem que es pugui activar el sistema fer des d’aquí”, ha manifestat.

Compromís del govern en el Plaseqta

El conseller ha aprofitat també per a destacar el compromís del Govern en el Plaseqta. “S’han incrementat per quatre els recursos destinats”, ha assegurat, i ha explicat que s’ha invertit en campanyes de sensibilització i en una campanya pel simulacre, així com en la instal·lació de sensors i sirenes.

La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha destacat per la seva banda que “l’organització d’aquest simulacre ha suposat el major esforç organitzatiu i de recursos i amb una major implicació del municipis que hem realitzat fins ara”. La directora ha afegit que “les tasques tenen un objectiu principal de difondre el simulacre i assegurar que la informació arriba a tota la població afectada”. En aquest sentit, ha detallat que s’han fet més de 20 reunions amb comerciants, ciutadans i entitats per explicar el simulacre, com serà i què s’els demana que facin, que és confinar-se, tancant-se en un edifici tancant portes i finestres.

Finalment, el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, ha fet una crida a la població a confinar-se per tal que tothom sàpiga com actuar davant un possible incident. En aquest sentit, Xifré ha remarcar que “Tarragona és la segona àrea metropolitana de Catalunya i té un polígon químic que és dels més potents d’Europa en aquesta indústria. Això dona molta prosperitat al nostre territori, pero també fa que ens haguem de preparar per saber com actuar davant un possible incident”.

El simulacre de confinament s’ha prioritzat al polígon sud i en especial als barris de ponent de Tarragona (sobretot Bonavista i Campclar) i el municipi de la Canonja, ja que van ser els més afectats per l’accident d’IQOXE del 2020. Tot i això, al simulacre també hi participen Vila-Seca, Salou i Reus.

Data i hora consensuada amb els municipis

La prova començarà a les 18.30 hores,quan està prevista l’activació de les 20 sirenes de risc químic (10 al municipi de Tarragona, 2 a La Canonja, 6 a Vila-seca i 2 a Salou) que cridaran al confinament a ciutadans de 5 poblacions: Tarragona (Barris de Ponent), La Canonja, Vila-seca (nucli urbà i La Pineda), Salou (urbanització Cova mar i urbanització mirador) i Reus (part del polígon industrial).

La data i horari de la prova s’ha consensuat amb els municipis amb l’objectiu de maximitzar la presència de població als seus domicilis a les zones on es practicarà el confinament i també per poder implicar les activitats extraescolars i els comerços. A més, es preveu que el confinament no s’allargui més de 15 minuts per minimitzar l’afectació a les activitats i facilitar una participació real de la població.

Aquest simulacre s’emmarca en la implantació del PLASEQTA i pretén, principalment, que la població de l’entorn del polígon sud de Tarragona practiquin el confinament real com a principal mesura d’autoprotecció en cas de risc químic i identifiquin el so de les sirenes.

Un cop sonin les sirenes, es demana que la població participi activament a la prova i que tothom que es trobi a l’exterior es confini a casa o a l’edifici més proper, tanqui portes i finestres i aturi els aparells de climatització. A més, es recorda que l’evacuació no és segura, que no cal anar a buscar als infants a l’escola o a les extraescolars, i que tampoc és segur quedar-se fins el vehicle. Al cap de 15 minuts aproximadament després del so d’alerta, s’activaran les sirenes de fi d’alerta i es donarà per acabat el confinament.

Totes les accions que es realitzin durant el simulacre estaran orientades a practicar el confinament de la població i en aquesta ocasió (a diferència del que havia estat habitual fins ara) no se simularan accions operatives dels cossos d’emergències que no estiguin relacionades amb el confinament per donar tot el protagonisme a les mesures d’autoprotecció de la ciutadania.

A banda del confinament actiu de la població dins de la zona d’intervenció de l’escenari escollit, el simulacre té també altres objectius:

  1. Recuperar la confiança de la ciutadania envers els mecanismes de resposta i protecció de la població per part de l’Administració i el sector químic en aquest entorn.
  2. Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT així com la coordinació de les comunicacions amb els municipis afectats per tal de gestionar l’emergència de manera coordinada amb els ens locals.
  3. Interioritzar el sistema d’activació i les funcions principals del Consell Assessor.
  4. Realitzar una primera prova d’enviament dels missatges d’alerta als mòbils.

Enquesta d’avaluació del simulacre

Amb l’objectiu d’avaluar el funcionament del simulacre, s’ha elaborat una enquesta amb un qüestionari breu per omplir després de la prova. És molt important que a ciutadania participi omplint l’enquesta per poder valorar el simulacre, el seu seguiment i obtenir-ne conclusions que permetin millorar els propers exercicis.

Enllaç al qüestionari: https://survey123.arcgis.com/share/8f676704ce6d490d8df721cc6534d724

Durant el simulacre, les associacions de voluntariat de protecció civil (AVPC) dels municipis de Tarragona, la Canonja, Reus i Vila-Seca i els Agents Cívics de Salou faran tasques d’informació a la població que no estigui confinada i aconsellaran el confinament per reforçar l’acció formativa.

Redacció / Mar Rovira / Ariadna Escoda