.

La iniciativa, que va néixer el 2016, contribueix a investigar i divulgar diferents aspectes de la història del municipi

La iniciativa, que va néixer el 2016, contribueix a investigar i divulgar diferents aspectes de la història del municipi

El XIVè Cicle de memòria de tardor de Cambrils investigarà i divulgarà la retirada i exili de 1939, les seves causes i les seves conseqüències. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora de Cultura, Cinta Ballésté; el director del Museu d’Història, Gerard Martí, i el responsable de l’Arxiu Municipal, Pedro Otiña, han presentat avui les activitats programades entre el 21 de setembre i el 21 d’octubre.

A més de les activitats de difusió, el cicle obrirà noves línies de recerca al voltant d’aquest episodi històric i la recuperació de la memòria de les persones de Cambrils que van patir la repressió. En aquest sentit, el Museu d’Història i l’Arxiu Municipal treballen per seguir la pista de dos cambrilencs que van acabar en camps de concentració a Alemanya i per estudiar a fons les memòries inèdites de Joan Viladrich, cedides per la família Vidal-Barraquer.

La catorzena edició del cicle es dedica a la retirada i exili coincidint amb la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil, precedit a Catalunya per la cruenta batalla de l’Ebre, iniciada el 25 de juliol de 1938. Va ser el trencament de les darreres esperances de la II República de resistir. L’inici de l’ofensiva final franquista sobre Catalunya al 23 de desembre de 1938, va reblar el clau contra un exèrcit desorganitzat, en retirada i una població completament desmoralitzada i sense recursos, abocada a l’esforç de guerra i acollidora de milers de persones que havien fugit de la guerra.

Les tropes franquistes van arribar al Camp de Tarragona ràpidament. Baixant de Montbrió, van ocupar Cambrils el 15 de gener de 1939. Aquí s’hi havien refugiat durant tot el conflicte, prop d’un miler de persones procedents de Madrid, Andalusia, País Basc, Astúries, País Valencià, Terres de l’Ebre i l’Aragó. Aproximadament un terç eren nens i nenes menors de 14 anys. La seva arribada va ser progressiva d’acord a l’avanç del front de guerra.

La tragèdia aquell gener de 1939 va ser gran quan milers de persones es van trobar la frontera francesa tancada. A final de mes es va permetre el pas de dones i nens. A principis de febrer ho van fer els ferits i malalts. S’estima que el 6 de febrer de 1939 havien passat pel pas fronterer del Pertús 50.000 soldats republicans. A la tarda del dia 9 de febrer les tropes franquistes ja controlaven la frontera. A partir d’aquell moment tots els passos pirinencs quedaven tancats per les tropes franquistes i qualsevol fugida hauria de ser clandestina.

El cicle de Memòria de Tardor està organitzat conjuntament el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils, en coordinació amb l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils  que, any rere any, contribueix a investigar i divulgar el patrimoni històric més recent del municipi.

PROGRAMA

Dissabte, 21 de setembre, a les 12 del migdia. Torre del Port

Inauguració de l’exposició Vencedors i vençuts a càrrec de Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic. La mostra de caràcter itinerant i produïda pel Memorial Democràtic, dóna testimoni de l’exili republicà, durant i després de la Guerra Civil.

Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils. Col·labora: Memorial Democràtic. Generalitat de Catalunya.

Dijous, 8 d’octubre, a les 8 del vespre. Sala d’actes del Centre Cultural

Projecció de la pel·lícula El Periple, la vella llum d’Europa, obra del cineasta Mario Pons Múria, que entrellaça la història de tres exilis: el dels republicans acabada la Guerra Civil, el dels refugiats que creuen la Mediterrània i la crisi de l’individu europeu de classe mitjana.

Organitza: Campus Extens de la URV, Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.

Dijous, 10 d’octubre a les 8 del vespre. Sala d’actes del Centre Cultural

Presentació en públic de les memòries inèdites de Joan Viladrich a través de la conferència L’exili del cardenal Vidal i Barraquer i el doctor Joan Viladrich a càrrec de l’historiador Manel Tarés i Lagunas.

Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.

/* JS para menú plegable móvil Divi */