.

.

TOTS 21

Façana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La secció cinquena de la Sala del Contenciós-Administratiu de Tribunal Superior de Justícia ha deliberat aquest matí respecte dels recursos interposats contra el decret que suspèn la convocatòria electoral el 14 de febrer. La sala avança la decisió adoptada la part dispositiva de la qual és la següent: “Mantenir la suspensió del Decret 1/2021, de 15 de gener, acordada en Acte de data 19 de gener de 2021, pel qual es deixa sense efecte la celebració de les eleccions a Parlament de Catalunya de el 14 de febrer de 2021 a causa de la crisi sanitària derivada de la pandèmia causada per la COVID-19”.

Per tant, es manté cautelarment la data de el 14 de febrer de 2021 per a la celebració d’eleccions mentre es tramita el recurs, que es donarà a conèixer, previsiblement, al llarg de divendres 22 de gener, mitjançant la comunicació de la resolució íntegra. La sala escurça, per raons d’urgència, la tramitació de la demanda, donant a les parts, en lloc dels 8 dies establerts per la llei, 4 dies, per tenir, com a màxim, sentència abans del 8 de febrer. Qualsevol recurs que s’interposi, no suspèn la decisió de la sala respecte de les cautelars.

Aragonès veu una “irresponsabilitat” que el TSJC faci triar als catalans “entre el dret a vot i el dret a la salut”

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, troba una “irresponsabilitat” que el TSJC mantingui per ara el 14-F: “Molts ciutadans es veuen obligats a triar entre dret a vot i dret a la salut”. En una compareixença al Palau de la Generalitat aquest dijous Aragonès ha criticat que el TSJC condicioni la política i la deixi en mans de la justícia. Al seu torn, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha denunciat que el tribunal “posi en risc” el procediment electoral. La consellera de la Presidència ha afirmat que l’executiu estarà “a l’altura” i al costat de la ciutadania. Aragonès i Budó han acompanyat el conseller d’Exteriors, Bernat Solé, en una compareixença conjunta a Palau on no han admès preguntes de la premsa.

En prendre la paraula, Aragonès ha lamentat que la decisió del TSJC sobre el 14-F “perjudiqui” la ciutadania en un nou intent de “condicionar la política”, tal com ha reblat. El vicepresident amb funcions de president ha afegit que la “irresponsabilitat” del tribunal fa que molta gent es vegi “obligada” a triar entre el dret a vot o el dret a la salut. “I nosaltres volem preservar tots dos drets”, ha assegurat.

Aragonès ha constatat que el TSJC continua sense entrar al fons de la qüestió i que, per tant, manté una incertesa que “afecta de ple” a una campanya i a la deliberació, “parts del procés electoral”.

El conseller d’Economia ha afegit que el Govern en funcions encara no ha rebut la notificació formal de la interlocutòria, i que en les properes hores ja farà les “valoracions oportunes” i respondrà les preguntes dels i les periodistes.

Per la seva banda, Budó ha asseverat que la decisió del Govern i la majoria de partits d’ajornar les eleccions al 30-M ha estat “alterada”, de manera que es “posa en risc” la salut dels i les votants, i del propi procediment electoral. La situació és “molt greu”, segons la consellera, que ha subratllat que l’executiu “estarà a l’altura del moment i al costat de la ciutadania”.

Redacció – ACN