.

L’artista parteix d’una base fotogràfica realitzada amb tècnica estereoscòpica amb resultats del tot sorprenents. Foto: Cedida

Dijous vinent, 20 de gener, a les 18 hores, al Tinglado 2 del Moll de Costa s’inaugura una exposició singular: ‘De formes deformes’ de Miquel Planchart, un artista que prové del món audiovisual i que combina el seu bagatge en la tècnica estereoscòpica amb el món de la natura. En aquesta exposició presenta un exercici d’eclecticisme visual, que s’aparta de tots els convencionalismes fins ara coneguts en la fotografia.

L’artista parteix d’una base fotogràfica realitzada amb tècnica estereoscòpica amb resultats del tot sorprenents: cada imatge és una obra per si mateixa, on l’abstracció i el figurativisme es confonen, transportant-nos a espais nous, mons i paisatges onírics, rostres imprecisos i composicions surrealistes.

Com esmenta l’autor, “estem immersos en una societat eminentment visual, on la cultura està impregnada de sensacions visuals, on la imatge és tot, un tot ubic, universal, a l’abast del que la nostra capacitat d’observació és capaç d’assimilar, interpretar i alhora seleccionar en funció de les nostres necessitats”.

La mostra és una proposta visual que presenta una nova dimensió en les obres: s’altera la imatge de tal forma que un paisatge idíl·lic es converteix en un decorat d’insomni, un bell nu pot crear desassossec, unes ombres es converteixen en una bellesa irreal, boscos calcinats en poètiques escultures, en rostres amables, rostres tenebrosos, escultures alterades que ens traslladen a entorns atemporals, arquitectures impossibles. Són composicions inesperades a partir d’imatges senzilles: un reflex en l’aigua, un camí en el bosc, una casa abandonada o un arbre caigut és motiu per a ser interpretat d’una forma nova, atrevida, imaginativa, distorsionant la realitat de tal forma que ens transporta a espais inimaginables dins d’un món de formes deformes.

Un món de formes aleatòries

Planchart reinterpreta a través de la fotografia instants captats de manera estereoscòpica, una captura de la imatge pròxima a la realitat, des de dos punts de vista, com el veuríem a través dels nostres ulls i el resultat final tractat de tal manera que ens generen una lectura molt diferent de la que els ulls limiten.

Un món de formes aleatòries, garbuix de geometries impossibles que ens amaga continguts, perspectives, punts de vista nous quan es rellegeix d’una forma diferent, completament original donen lloc a una amalgama d’estranys i sorprenents resultats visuals. Són imatges que atreuen per la seva variada interpretació. En definitiva, cada imatge és un món en si mateixa, amb diferents apreciacions per a cada espectador.

L’exposició, d’accés lliure, estarà oberta fins al 13 de març de 2022. L’horari de visita serà de 10 h a 13 h i de 16 h a 19 h. Els diumenges i festius romandrà oberta d’11 h a 14 h. Els dilluns, el Refugi 2 restarà tancat.

Miquel Planchart

L’autor de l’exposició, Miquel Planchart, té una formació multidisciplinària: prové del món audiovisual, però també s’ha format en el món dels sistemes de comunicació i del món naturalista. Tot i la formació autodidàctica en estereoscòpia 3D (cinema, fotografia, vídeo) ha realitzat assessorament tècnic en aquesta matèria i ha alternat la docència en universitats i entitats amb la impartició de conferències i la direcció d’estereoscòpiques S3D i vídeos.

El seu darrer projecte AV3D l’any passat per a l’exposició “Laurent’ en Alcalá de Henares fou força reeixit, i ha combinat la producció, realització i muntatge en exposicions a Cadis (2019), ‘La Taronjada’ impulsada per l’Ajuntament de Barcelona (2014), el ‘Projecte S3D Tools’ encomanat pel Ministeri d’Indústria (2012-2014), vídeos 3D per al Centre d’Interpretació La Muralla a Molina de Segura (2011) a més participar en nombrosos rodatges, curtmetratges, publicitat, films, documentals, audiovisuals 3D, exposicions, etc.

Des de 2012 fins a l’actualitat, participa en la instal·lació, equipament i assessorament tècnic estereoscòpic en projecció d’intervencions quirúrgiques en S3D a diversos hospitals (Hospital de Bellvitge, Hospital Clínic, Fundació Puigvert).

Ha publicat articles en revistes especialitzades i llibres sobre el tractament d’imatges estereoscòpiques a més de fer treballs fotogràfics en diverses publicacions, llibres i catàlegs per a exposicions. Ha impartit conferències i ha participat en taules rodones en simposis, festivals i mostres d’audiovisuals.

Planchart també està implicat en activitats relacionades en la natura i muntanya com ara conferències i presentacions d’audiovisuals arreu de Catalunya i, a més, ha dut a terme diversos audiovisuals d’alpinisme, escalada i viatges. Coorganitzador de travesses i instructor d’escalada, Planchart ha lligat des d’antuvi, la seva vessant artística amb el món de la natura.

Redacció