.

April Watson es desfà de tres rivals i busca el cèrcol. Foto: Rafa Marrasé / TGN Bàsquet

Mitja part d’avantatge contra un rival molt sòlid. El sènior femení ha pagat molt car el fet de no haver jugat una bona primera meitat contra un adversari, el segon classificat de la lliga, que no ha perdonat la falta de fluïdesa lila en els primers vint minuts. El TGN Bàsquet ha anat a remolc durant tot el partit des que les visitants han estat capaces d’obrir el matx amb dos triples seguits, una prova del que li esperava a l’equip que entrena Juan Carlos Arjona. Des de la tranquil·litat que dona un marcador favorable, l’Unilever Viladecans ha crescut molt davant un TGN Bàsquet que no ha trobat la manera de penetrar en la tupida defensa visitant que s’ha imposat clarament. Només una gran reacció en el tercer període de la mà d’una millorada April Watson i una excelsa Ona Fort, les tarragonines han ficat la por al cos al seu rival que, però, ha sabut mantenir el cap fred i arribar als instants finals amb un coixí suficient per a assegurar-se el triomf.

Impotents

El partit ha començat malament per les liles. La visitant Mariscal, que ha fet un clínic de joc al Sagrat Cor, ha clavat dos triples només començar i sort que Ona Fort, en una acció de mèrit, ha encistellat un bàsquet que ha acabat en falta (ha anotat el tir lliure), per evitar que el Viladecans marxés ben d’hora en el marcador. Però tot i l’esforç de la pivot tarragonina, les visitants han marcat la seva llei ben aviat i Arjona ha hagut de demanar un temps mort amb cinc minuts jugats per intentar aturar l’allau del Viladecans (3-10). En va. Les viladecanenques han jugat amb molta comoditat en atac —gran circulació de pilota per trobar sempre un tir lliurat al perímetre— i, a més, s’han imposat dins la zona, carregant molt bé el rebot ofensiu. En defensa, les visitants han anticipat molt bé, han tancat línies de passada i el cronòmetre de 24 segons (que s’ha espatllat només començar) ha estat el seu enemic. El TGN Bàsquet ha esgotat moltes possessions buscant un forat en la defensa rival que no apareixia. Les tarragonines han volgut trobar a Watson al pal baix però el Viladecans ha estat capaç de tallar aquesta connexió i al final del període el resultat era de 9-18.

El segon període ha estat encara pitjor. La defensa de les locals no era prou agressiva i les visitants jugaven amb fluïdesa, anotant amb facilitat. Arjona ha canviat gairebé totes les seves peces i amb Vadillo i Garcia a pista, hi ha hagut una petita revifalla després que el marcador assenyalés un preocupant 9-23 després d’iniciar-se el quart. El TGN Bàsquet ha fet un parcial de 6-0 a còpia de lluita però un triple del Viladecans, seguit d’un dos més un i un rebot ofensiu després de tir lliure ha deixat el marcador en un contundent 15-34 quan faltaven 3:04 pel descans. Aquest ha estat el màxim desavantatge de tot el matx i en els instants finals, només algunes accions de Watson (10 punts en aquest període) i un dos més un de Laura Vilamajor a 7 segons de la mitja part, han evitat una diferència insalvable (23-36).

La reacció

Les sensacions no eren bones durant els minuts de descans. Les baixes de De Gree, que es perd el que resta de temporada, i, sobretot, de Laura Pascual, pesaven molt en els ànims de les locals, que necessitaven trobar inspiració per intentar la remuntada.

L’inici del tercer període ha permès veure que les coses serien molt diferents. De la mà novament de Watson però sobretot d’Ona Fort, el TGN Bàsquet ha anat retallant diferències fins a deixar el desavantatge en només 3 punts al final del període (44-47). La clau ha estat la solidesa en el rebot defensiu i, sobretot, ocupar millor els espais en atac. Les pilotes que no arribaven a Watson amb claredat en el pal baix, ara han arribat a la seva destinació amb més encert i la nord-americana ha centrat els esforços defensius del Viladecans, un fet que ha permès tenir més espais a Peña i a Fort -una especialista a l’hora de llegir els partits-. La pivot, que ha fet un matx excel·lent, plena de confiança (25 de valoració), ha anotat fins i tot un triple des de la cantonada. Ha estat el llançament que ha deixat el TGN Bàsquet a només 3 punts.

Les esperances de triomf han tornat al Sagrat Cor però l’Unilever Viladecans no ha volgut deixar escapar el triomf. El tècnic visitant ha situat una defensa en zona per a protegir el pal baix, on Watson dominava. Això ha deixat tirs lliurats en el perímetre que, però, no han entrat. A 7:14 del final del partit el resultat era de 46-54 i les diferències s’han mogut sempre entre els 6 i els 10 punts fins al final. Tot i la lluita, el TGN Bàsquet no ha pogut acostar-se més al seu adversari, que ha entrat en els últims instants amb un coixí de punts suficient per a sumar una altra victòria.