.

El conseller d’Interior, amb el director del servei d’Emergències 112, en la seva trobada amb els cònsuls. Foto: Tarragona21

El telèfon d’emergències de Catalunya 112 començarà a utilitzar 50 llengües diferents a partir de la setmana que ve per a relacionar-se amb el màxim de visitants i residents de Catalunya. Fins ara el 112 utilitzava cinc llengües per comunicar-se (català, castellà, francès, anglès i alemany) però la Generalitat ha decidit impulsar-ho fins a 50 idiomes diferents, que són “el 90 per cent dels que hi ha al món”, ha dit destacat el director d’Emergències del 112, Frederic Adan.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, i el propi Adan s’han entrevistat amb el cos consular acreditat a Catalunya a les instal·lacions de la carretera de Reus del 112 per exposar-los el nou servei.

Des de l’italià, al portuguès, passant pel japonès, el xinès mandarí i xinès cantonès, el rus o l’àrab, el llistat inlou llengües gairebé desconegudes, com el fula, el wòlof o el bambara. El 112 podrà atendre qualsevol trucada de les 50 llengües i se situa com a servei pioner quant a volum de llengües a l’Estat espanyol.

El servei serà possible gràcies a una plataforma que deriva les trucades a un centre que treballa les 24 hores del dia i on hi ha intèrprets en les 50 llengües, que reconeixeran la trucada i seran els que es posin en contacte amb l’informant i tradueixin les seves necessitats al servei. Els cònsuls avui cridats per a ser informats seran els que vehicularan en bona part la informació cap als seus nacionals.

“És un servei triangulat en què l’operador del 112 rep la trucada, en identificar que és un idioma diferents als cinc habituals fins ara, ho deriva a un altre operador i en menys de 30 segons s’atén. El 112 no perd el control de la trucada”, ha subratllat Adan.

Al seu torn, el conseller ha afirmat que “Catalunya és un país de trànsit i amb la presència de molts turistes, especialment a Tarragona”, fet que explica l’aposta per la forta ampliació lingüística del servei. La Generalitat té una màxima i és centralitzar “tots els serveis d’emergències que es produeixin a través del telèfon 112”. “És el telèfon que hem de trucar quan hi ha una emergència, perquè des d’allà es deriva el servei cap a metges, Mossos o Bombers”

“Quan estem trucant al 112 ens trobem en situacions de patiment, d’angoixa, en la majoria de les vegades, i t’expresses millor si ho fas en el teu idioma”, ha declarat el conseller, que ha titllat “d’important” que es pugui disposar d’aquests servei.

El 112, gratuït, té aplicacions mòbils contra la violència de gènere i com geolocalitzadors per a persones que s’hagin perdut i per a persones refugiades.

/* JS para menú plegable móvil Divi */