.

Daniel Recasens. Foto. Ajuntament

El Consorci del Teatre Bartrina, conjuntament amb la regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, treu a la llum la convocatòria del Projecte Bartrina. Cultura de Proximitat 2021 amb el qual torna a apostar per la producció pròpia amb l’objectiu d’apostar per la proximitat, el talent local i el territori.

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que “aquesta anunci és la constatació que el que va començar l’any 2020, en el context de la pandèmia, té continuïtat i la producció pròpia serà novament un fet a la ciutat de Reus”.

Les companyies que ho desitgin poden presentar ja les seves propostes en una convocatòria oberta fins al dia 20 de juny d’enguany.

Les bases es poden consultar a la pàgina web del Teatre Bartrina. Es tindran en compte:

  • Adaptació escènica i minimització de les necessitats tècniques. Que la proposta escènica presentada s’adapti a l’espai escènic, en aquest cas al Teatre Bartrina i a la seva fitxa tècnica.
  • Que la proposta escènica integri diferents disciplines artístiques. ( teatre, música, dansa, circ, audiovisuals..).
  • Es posarà en valor la innovació i nous llenguatges dins de la posada escènica.
  • Que les persones que formin part de l’equip artístic estiguin vinculades al territori, ja sigui per vincle directe amb al ciutat de Reus o amb el Camp de Tarragona.
  • La viabilitat econòmica de tota la producció, en el marc del pressupost global del PROJECTE BARTRINA 2021.
  • La possibilitat d’explotació del projecte.
  • Hi haurà una atenció especial a aquelles propostes en vers l’obra de Gabriel Ferrater.
  • El grau d’inclusió social de la proposta escènica.

La durada de les propostes escèniques hauran de ser de 45-60 minuts, en català, inclusiu i sense discriminació per sexe o gènere.

Per Daniel Recasens “pensem que és molt important pel futur escènic de la producció a la ciutat aquesta presentació i podem dir que gràcies al Projecte Bartrina Reus tornarà a consolidar el camp de la producció escènica al territori”.

Els antecedents

Els estatus del Consorci del Teatre Bartrina preveuen, entre les finalitats i línies estratègiques de l’equipament, promoure activitats teatrals i d’altres arts escèniques, i fomentar-ne la producció i representació al teatre.

També donar suport als grups i entitats que constitueixen el món de les arts escèniques de la ciutat o afavorir les iniciatives relacionades amb la creació artística, perquè ajuden a afavorir el desenvolupament de la cultura i de l’espectacle escènic a Reus.

A banda que, també, es volen singularitzar els productes escènics amb la voluntat de diversificar la producció i la creació.

La ciutat de Reus forma part dels equipaments E3 del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya, coordinat per la Generalitat de Catalunya, i, en aquest cas, també forma part de les línies estratègiques que venen marcades poder entrar en la producció.

Concretament, s’especifica que els equipaments escènics i musicals locals multifuncionals han de complir el requisit, entre d’altres, el d’acollir simultàniament, activitats escenicomusicals d’audició o exhibició, i també de producció i creació de caire professional.

Des del Teatre Bartrina sempre ha existit la voluntat i la iniciativa relacionada amb la creació i producció artística. Al llarg dels anys s’ha anat fent producció pròpia, ja sigui amb convenis de col·laboració amb grups, entitats i artistes de la ciutat, ja sigui amb convenis de col·laboració apostant en les iniciatives més territorials.

S’han fet aliances amb diferents ciutats del territori. En són un exemple:

  • “Els tres aniversaris”, aliança entre Tarragona, Valls i Reus per dur a terme la producció de l’espectacle
  • I també, “Vaselina”, producció pròpia a través de l’aliança amb Tarragona, Reus, Valls, Tortosa i El Vendrell
  • O les propostes que hem fet de la mà de la Xarxa Transversal d’Activitats Culturals: com el Projecte noves Escenes, per exemple.

També s’han volgut potenciar les produccions de caire professional amb la signatura de convenis de coproducció, tant amb el Festival Accents per a la co-organització anual del festival,  com amb  l’Orquestra Ciutat de Reus  Camerata XXI per tal d’organitzar conjuntament el cicle pedagògic “Anem a concert”.

S’ha treballat en produccions i coproduccions amb TEBAC o la Gata Borda per exemple, apostant pel talent local i donant suport a les seves iniciatives.

Redacció