.

Un moment de la roda de premsa a l’escenari del Teatre Auditori.

El Teatre Auditori del Morell pot lluir una programació consolidada, com la que s’ha presentat aquest dimecres de cara a la temporada d’hivern (que abarca des de gener fins a març), i els seus responsables disposen de la veterania i olfacte suficient com per posar en cartell obres de diferents arts escèniques amb qualitat, preus competitius i amb capacitat per atraure tots els públics. Tant d’edat com de la resta de localitats del voltant, que han començat a descobrir en aquest equipament apte per a 377 espectadors una solució cultural de primer nivell. Enguany la mitjana dels vuit espectacles programats ha estat superior a les 200 persones, tenint present que en tres d’elles el recinte va penjar el cartell de no hi ha entrades.

El tinent d’alcalde i regidor de Comunicació, Eloi Calbet i el tècnic de la Regidoria de Cultura, Festes i Joventut, David Aiza, han estat els encarregats de desgranar les set propostes escollides per conformar l’anomenada “programació grossa”, prèvia a la gran cita del Primaverart. o el que és el mateix, la conversió de la població en un gran prosceni on tot és possible als carrers. Una cartellera que ajuda a potenciar l’objectiu cultural perseguit des del consistori, consistent en obrir el Teatre Auditori tant als veïns com als pobles del voltant amb preus assequibles i tant competitius “que estan per sota dels de Barcelona. L’objectiu de l’Ajuntament és obrir la Cultura a la gent”, recalcava Calbet durant una roda de premsa desenfadada i més pròpia d’una cafè cantant. I fer-ho portant obres “a una localitat de 3.600 habitants” com és el Morell que “es poden veure o fins i tot es veuran posteriorment a la seva estrena aquí, en escenaris de la capital catalana”.

Calbet destaca la “resposta molt positiva de les darreres edicions” d’aquesta proposta hivernal, complementada amb l’anomenada “programació petita” que es viu des de setembre fins final d’any “amb un format més petit, familiar i de proximitat” i que permet donar cabuda “a propostes provinents de tot el Camp de Tarragona. Aquest any hem acollit als Amics de Reus, a La Tramoia de Vila-seca i a Tornavís de Tarragona”, explicava Aiza. Un perìode d’activitat complementat també amb l’originada per les entitats locals, com l’escola de dansa i de música i l’associació municipal de teatre La Sala.

Tot plegat es fa realitat gràcies a una aposta pressupostària gens habitual en localitats de les dimensions del Morell que enguanya ha sumat “60.000 euros per totes les activitats  culturals -excloses festes-. D’aquests, 50.000 euros són exclusivament per contractacions de la programació grossa”, segons explicava Calbet. A més, cal tenir en compte que els prop de 30.000 euros destinats als tres dies de Primaverart (les dates per a la quarta edició del 2018 són el 6,7 i 8 d’abril) van a banda, dins d’un pressupost global del consistori per enguany de 5,5 milions d’euros.

Aiza reconeixia que el perfil d’assistent “és d’una certa edat”. Per això l’any vinent es posarà a la venda un abonament jove (a adquirir entre el 18 de desembre fins el 4 de gener) destinat a tots aquells compresos entre els 12 i els 29 anys, que podran escollir fins a tres espectacles de temporada per tan sols 30 euros.

Aquesta anàlisi sociològica del públic explica una de les set obres escollides: “De vegades hem d’escollir propostes també per qui sabem que vindrà. I per això -explicava Aiza- hem programat ‘Paradise’ (3 de febrer). Els actors són els que surten a ‘Merlí’, i sabem que per si sols són un reclam per als més joves”.

El debut de la temporada serà, però, per a ‘Paradís Pintat’ (13 de gener) de Pepa Plana. “La portem perquè sí. Sempre hem portat els seus espectacles perquè creiem que en el seu vessant és una de les millors del món. Però és que a més són bona gent i aquest espectacle és el més atrevit de la seva carrera, perquè parla de la tragèdia dels refugiats de la Mediterrània”, argumentava Aiza.

 ‘Esperança Dinamita’ (27 de gener) és un musical de Le Croupier que soluciona el problema “que tenim a l’hora de programar música. Tècnicament requereix un esforç econòmic important -reconeix AIza- i si poses una proposta molt centrada en un grup o artista a la gent li costa venir”. En canvi, aquest espectacle “és més obert” en quant a estils i compleix també per recuperar-lo després que a la Festa Major s’hagués de suspendre per molèsties físiques d’un parell de protagonistes.

‘Barbes de Balena’ (24 de febrer) és atípica en tot. L’element creatiu i interpretatiu està format tot per dones. “És un espectacle que l’hem catalogat com teatre però té de tot. Atresora molta qualitat i es basa en la història real de la besàvia d’una de les protagonistes -relatava Aiza-, que va ser la primera dona en doctorar-se en Medicina a Espanya. És una reflexió sobre el món de la dona amb barreja de diferents arts escèniques”.

Un element creatiu que no pot faltar és el de la màgia. I per això ‘Dolce Vita’ (4 de març), espectacle sortit del barret del Mag Lari (un habitual a poc que tingui agenda lliure). Aiza explica com “intentem fer propostes en les quals tant els nens com els adults es pugui nsentir còmodes, i el perfil d’una obra de màgia sempre funciona”.

Les dues darreres obres tenen un nexe en comú: “Jordi Casanova és un dels millors directors i escriptors de teatre que tenim. Per això ens la juguem en una obra com ‘Mala broma’ (17 de març), de lsa qual n’és responsable del text. Els inputs de com treballa ens agraden, i més tenint en compte que el rerafons no és només de comèdia sinó que parteix de la premisa de fins on ens podem riure”. Aquesta obra s’estrenarà al Morell abans que a Barcelona, el que és sens dubte un atractiu afegit per no deixar-la passar.

‘Adossats’ (23 de març) és, per la seva banda, una obra dirigida per Casanova sobre un text de Ramon Madaula “estrenada a Girona i ara al Romea” que parla sobre tres generacions de Jordis que celebren plegats el dia del Patró de Catalunya amb roses plenes d’espines.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */