TOTS 21

Imatge de la roda de premsa d’urgència convocada aquest matí davant del Classix de la Raval Robuster. Foto: Tots21

«És un avís. Fins aquí hem arribat». Aquest ha estat el missatge que ha volgut llançar l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, en una roda de premsa d’urgència convocada tot just davant del local d’oci nocturn, Classix, situat al Raval de Robuster i precintat aquest passat cap de setmana després de detectar diversos i reiterats incompliments de les mesures sanitàries anticovid. El batlle s’ha fet acompanyar de la regidora de Seguretat Ciutadana, Dolors Vázquez; del d’Activitats, Carles Prats, i del cap de la Guàrdia Urbana, Ricard Pagès per deixar clar que s’anirà a totes en un cas que vol servir també d’advertència.

Pellicer ha detallat les actuacions «que dins de les nostres competències» s’estan duent a terme «contra aquells irresponsables que de manera reiterada incompleixen les mesures anticovid i posen en greu perill la salut i la vida de tots» de manera «descarada». En aquest sentit, ha precisat que a més de les tramitacions estrictament municipals, «les denúncies aixecades per la Guàrdia Urbana es deriven totes al Jutjat i al Departament de Salut, que les tramita en paral·lel i imposa les corresponents sancions».

El batlle no ha deixat dubte de la voluntat «d’aplicar la llei amb la seva màxima contundència. La Guàrdia Urbana ha precintat aquest local en comprovar que tenia obert al públic i que dins hi havia una vintena de persones sense mascareta, bevent i fumant, i amb pipes d’aigua escampades pel local». Sense ganes de menjar-se la llengua, ha afegit que «em quedaria curt dient que el que va passar dissabte ha estat vergonyós i irresponsable. A hores d’ara tothom es conscient de què cal fer per evitar la propagació de la pandèmia. I per això és, a més, un atac a la salut pública de la ciutat i un atac premeditat a la salut dels reusencs i reusenques».

Un cop precintat el local, «la Guàrdia Urbana va identificar i denunciar per via administrativa la vintena de persones que hi havia dins; ha denunciat el propietari contra un presumpte delicte contra la salut pública, i ha obert diligències per desobediència greu a l’autoritat contra el responsable del local per incomplir de manera reiterada les restriccions sanitàries». És a dir, i aquest és un aspecte clau en el qual Pellicer ha posat èmfasi, «ho han fet conscients i convençuts dels seus actes, de manera continuada». Entre altres coses perquè fa un mes la Guàrdia Urbana ja va haver d’intervenir en aquest mateix establiment davant l’evidència que «dins hi havia unes 200 persones, la majoria sense mascareta, i superant l’aforament permès. Les imatges es van fer tristament virals».

La policia local, ha recordat l’alcalde, «ha fet fins a quatre actuacions des del passat mes de novembre en aquest local. I en totes s’ha denunciat l’incompliment de les mesures de contenció» de la Covid-19. «Doncs Fins aquí hem arribat». A partir d’aquí, el recorregut iniciat dissabte passa ara per diferents pantalles administratives. «Acabo de signar el decret per tal de mantenir el precinte de manera provisional i prèvia a la instrucció de l’expedient sancionador. També he donat instruccions a la regidoria d’Empresa i Ocupació per iniciar de manera urgent l’expedient sancionador contra el propietari del local. Una vegada s’obri l’expedient, es podrà mantenir el precinte fins que no es resolgui», en una tramitació que podria durar un mes aproximadament i que obre la porta també a les al·legacions de la propietat del local.

La resolució de l’expedient sancionador apunta cap a dues direccions. «En cas de ser considerada greu, la sanció podria ser de fins a 10.000 euros i/o 6 mesos de suspensió, i si es considera molt greu fins a 100.000 euros i/o 12 mesos de suspensió. I ja els dic ara que no descarto cap dels dos escenaris. Fins aquí arriba la competència municipal, cansats de veure com aquest establiment ha saltat reiteradament la normativa. Però cal tenir en compte que les conseqüències poden ser pitjors», alertava l’alcalde. «La Guàrdia Urbana ha presentat al jutjat denúncies per desobediència greu i per un delicte contra la salut pública. I el jutjat determinarà l’abast i possible sanció també. I a més, les denúncies per incompliment de les mesures sanitàries s’envien al Departament de Salut que en tramita també el corresponent expedient sancionador. I en aquest cas parlem d’un incompliment molt greu pel qual es poden imposar sancions d’entre 60.000 i 600.000 euros».

«Aquest és el cas més greu que hem identificat a la ciutat», afirmava Pellicer, que ha aprofitat per reconèixer l’esforç que està duent a terme el sector de la restauració. «Està fent bé i complint les normes», ha assegurat: «Els hi donem una vegada més el nostre suport i escalf en la situació que estan patint. No té res a veure això en la irresponsabilitat dels propietaris d’aquest local i de les persones que hi han anat. Som conscients que hi ha persones que fan trobades en domicilis i no respecten les normes de prevenció. Per tant, aquesta és una advertència que cal que tots complim la normativa. El missatge d’avui també va per ells. Si les coses es fessin bé, això no passaria», ha sentenciat.

J.S.