.

.

TOTS 21

Els operaris arreglant la canonada. Foto: Cedida

Els operaris arreglant la canonada. Foto: Cedida

El Consorci d’Aigües de Tarragona ha treballat al llarg d’aquesta setmana passada per reforçar un tram de la canonada principal al seu pas per l’Ametlla de Mar.

Actualment el Consorci està instal·lant fibra òptica a la seva canonada principal, es tracta d’un sistema que permet el monitoratge en temps real i en continu del conjunt de trams que conformen la canonada de formigó pretesat i detecta tots els esdeveniments acústics relacionats amb la ruptura de les espires d’acer que poden desencadenar el deteriorament estructural de la infraestructura.

Aquest sistema, pioner a Europa, ha permès al CAT detectar una anomalia a la xarxa de distribució al seu pas per l’Ametlla de Mar i és per això que s’ha programat una actuació per reforçar la canonada principal sense substituir-la. El president del CAT, Joan Alginet, ha fet un seguiment de les obres i ha assegurat que “el projecte d’instal·lació de la fibra òptica és una inversió molt important pel CAT, a nivell econòmic però sobretot a nivell de tranquil·litat, aquest sistema de monitoratge en continu ens ha permès detectar un punt malmès de la xarxa i ha evitat un nou col·lapse de la canonada principal i tot el que comporta. Vull aprofitar també aquest espai, per agrair l’esforç i la feina feta per l’equip humà del Consorci, que ha treballat amb molta celeritat i professionalitat i també a l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar per la coordinació i la facilitació de les tasques a realitzar”.

El punt on s’ha fet l’actuació està fora de la variant de l’Ametlla de Mar, unes obres que avancen a bon ritme i que permetran desviar l’actual traçat de la canonada principal en un tram de 375 metres a principis d’abril, evitant així el tram crític més proper a la planta potabilitzadora.

A hores d’ara, la fibra està instal·lada en un 40% de la infraestructura, en un total de 34km (no consecutius), concretament en dos trams, el primer i més crític entre l’Ampolla i l’Ametlla de Mar i  el segon tram entre l’Hospitalet de l’Infant i Cambrils. Aquesta setmana la fibra començarà a instal·lar-se entre l’Ametlla de Mar i l’Hospitalet i fins a finals de juny de 2023 s’instal·laran els trams restants per arribar als 85 km totals.