.

.

TOTS 21

Hi haurà atraccions com parets d’escalada, parc d’agilitat de fusta, zona d’equilibris, una pista, etc. També hi haurà l’habitual zona d’estands d’exposició, d’entrada lliure, mentre pels jocs es requerirà un preu simbòlic. Foto: Decennals

El Simposi Casteller de Catalunya i la Fira Castells, que se celebren anualment a Valls, es mouen en el calendari i presenten una edició especial, coincidint amb les festes Decennals de la ciutat. Els certàmens, nascuts a les Decennals del 2011, se celebraran el darrer cap de setmana de gener. Del divendres 28 al diumenge 30 de gener tindrà lloc el simposi al convent del Carme i també per primer cop a la cooperativa agrícola. El cantant Vicent Torrent obrirà el simposi i Carme Ruscalleda s’encarregarà de cloure’l amb una dissertació sobre els esmorzars de forquilla, àpat habitual dels castellers. La Fira Castells també es desplaçarà a l’edifici on hi ha l’IES Serra de Miramar. Es potenciarà el seu caràcter familiar amb múltiples activitats.

El 10è Simposi Casteller de Catalunya serà inaugurat per Vicent Torrent, musicòleg i cantant de la mítica formació valenciana Al tall de manera que la vinculació de la música amb els castells serà per primer cop protagonista en aquesta convocatòria. Pel que fa a la cloenda, la reconeguda cuinera Carme Ruscalleda dissertarà sobre la relació entre els castells i la cuina.

El Simposi: tres àmbits de debat

El Simposi Casteller s’ha estructura en tres àmbits: el social, el tècnic i l’enogastronòmic. Es desenvoluparan simultàniament, de forma que la convocatòria amplia la capacitat d’absorció d’assistents. Durant la franja de matí es faran taules rodones amb ponents convidats, mentre la tarda es destinarà a exposicions de comunicacions lliures -de 5 i 10 minuts de durada.

A nivell social es tractaran dues temàtiques: els castells i la seva funció d’inclusió, i la represa post pandèmia de les festes patrimonials, amb especialistes de les Falles de València, el Sant Joan de Ciutadella, la Setmana Medieval de Sevilla, el Misteri d’Elx o les Falles del Pirineu.

En l’àmbit tècnic també es profunditzarà en dues temàtiques: l’aportació de la dona al vessant tècnic dels castells i sobre els avantatges i inconvenients de les declaracions de patrimoni de la Unesco. El tercer i darrer àmbit, el de l’enogastronomia, inclourà quatre ‘showcookings’. En paral·lel, també es presentarà el cava de les Decennals 2021 + 1 per part del celler Adernats.

La Fira Castells: espai amb caràcter familiar

La Fira Castells ampliarà horaris i multiplica activitats. “Aquesta fira, respecte l’anual, es diferencia per la potenciació del volum d’activitats, més d’una vintena adreçades a famílies”, diu Jordi Bertran, director artístic i coordinador de les Decennals. Les activitats s’estructuraran en cinc temàtiques: força, equilibri, valor, seny i patrimoni immaterial de la humanitat.

Els estands de les dues colles locals oferiran activitats vinculades a manifestacions d’arreu del món, com els acròbates del Magrib i la muixeranga valenciana. Hi haurà atraccions com parets d’escalada, parc d’agilitat de fusta, zona d’equilibris, una pista, etc. També hi haurà l’habitual zona d’estands d’exposició, d’entrada lliure, mentre pels jocs es requerirà un preu simbòlic.

Núria Torres