TOTS 21

La senadora tarragonina per ERC, Laura Castel. Foto: ERC

El ple del Senat ha instat aquest dimecres el govern espanyol a «denegar l’autorització» de la línia privada de molt alta tensió (MAT) entre Valmuel (Terol) i Begues (Barcelona) i a adoptar, en canvi, mesures per afavorir la implantació d’energies renovables. Ho ha fet a instàncies d’una moció d’ERC transaccionada amb el PSOE, Junts i Teruel Existe, entre altres. La setmana passada ERC ja va aconseguir que la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, admetés en una interpel·lació que el projecte no té lògica i és desproporcionat. Al text els grups també insten el govern espanyol a impedir que projectes com aquest accedeixin als fons europeus.

El text, que s’ha aprovat al ple del Senat per 155 vots a favor 5 en contra i 101 abstencions (PP), reclama al govern espanyol que faci una «avaluació rigorosa» del projecte i dels seus impactes, així com de la resta de línies de molt alta tensió del Projecte Sputnik i similars a Catalunya, País Valencià, Aragó i Euskadi, i els tingui en compte per «denegar» l’autorització.

També demana a l’executiu que treballi amb tots els actors implicats en un model de desplegament de projectes d’energies renovables de producció de proximitat als llocs de consum que tingui en compte els interessos de tots els territoris.

Es tracta, segons els signants, de desplegar el model de l’estratègia Nacional d’Infraestructura Verda i de la Connectivitat i Restauració Ecològica, que protegeix les zones d’alt valor agrícola i forestal.

Segons el text, l’executiu de Sánchez ha d’actuar en aquesta direcció «donant valor» a la participació del territori, i ha de minimitzar l’impacte paisatgístic i territorial dels projectes.

A més, reclamen al govern espanyol, que «restringeixi l’accés als programes de finançament» dels fons europeus als projectes energètics que no respectin i assumeixi el conjunt de compromisos respecte a l’emergència climàtica i als principis que promou l’agenda 2030.

També insten el govern espanyol a impulsar l’autoconsum «eliminant les barreres existents» i a «considerar que les línies de molt alta tensió no poden ser provades perquè això suposaria contravenir la normativa estatal sobre el transport d’electricitat».

La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, ja va admetre la setmana passada al ple del Senat que el projecte de MAT Valmuel-Begues és «difícil d’entendre» perquè es tracta d’un projecte desproporcionat sense lògica energètica i ambiental.

ACN