.

Nova biblioteca del Seminari

Nova biblioteca del Seminari

Finalitzen les obres de la segona fase del Seminari que han tingut un cost total de 8 MEURS, on destaca la remodelació de la biblioteca amb llibres que van des del s.XVII fins l’actualitat, en un espai cultural amb capacitat per a 90 persones, que s’obrirà “al barri i al món” quan es possi data d’inauguració pendents de solucionar la connexió elèctrica.

Biblioteca amb llibres del s.XVI i XVII

Antiga biblioteca amb llibres del s.XVI i XVII

Les actuacions han deixat restaurant diversos espais al claustre del Sagrat Cor. A la planta baixa delegacions com la d’ensenyaments religiosos o catequesi, la nova llibreria amb llibres teològics i material de primera comunió oberta al públic de dilluns a divendres des del mes de setembre.

A la planta superior sales d’estudi i la nova biblioteca amb un total de 130 mil volums amb temàtiques diverses com matemàtiques, literatura, història amb la idea que estigui oberta al públic. Queda connectada per una pasarel·la amb l’antiga biblioteca d’antiquari amb els llibres més antics on l’olor i el pas del temps es fa evident en l’aspecte dels volums. Al voltant de 5.000 datats des del s.XVI. Havia quedat tancada des del 1968 i el mateix arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va ser impulsor de restaurar i recuperar aquest llegat. “No podíem guardar un tresor com aquest a casa nostra” ha declarat, “calia condicionar-ho i oferir-lo al món” ha comentat en una trobada anual amb els periodistes de la ciutat amb motiu de Sant Francesc de Sales, patró del gremi.

La nova llibreria oberta des de setembre

La nova llibreria oberta des de setembre

La Biblioteca té origen al s.XVI a la Rambla Vella i queda ubicada finalment al carrer Sant Pau l’any 1886 amb un ric patrimoni bibliogràfic que es va començar a formar pel llegat de gairebé 200 llibres de cultura religiosa i humanitats del canonge Feliu Serra, col·leccions dels jesuïtes, la biblioteca de l’Arquebisbe Francesc Armañà, el fons bibliogràfic Bergadà i també de la biblioteca circulant Antoni Agustí.

El projecte “ha salvat” la biblioteca segons reconeix el director de l’Arxiu Diocesà, Mossèn Manel Fuentes,qui també destaca la tasca de digitalització d’unes 800 mil imatges i documents penjat a la xarxa i que han consultat ja unes 230 persones d’arreu del món.

Clautre de Sant Pau

Clautre de Sant Pau

També hi ha la sala de graus que ha conservat el terra com espai on es defensaven tesis i doctorats. A les plantes superiors a la biblioteca la residencia on encara viuen 25 mossens.

Pujol ha compartit el seu “goig” per veure realitzat “aquest desig” i ha desvetllat que el següent seria veure restaurada la capella de Santa Tecla que “està feta una porqueria” declara, i que “encara farà més maca la Catedral” fent una crida a la col·laboració de totes les entitats i administracions.

-Adrià Recasens-