.

.

TOTS 21

La incertesa s’abat sobre el sector turístic de la Costa Daurada i del conjunt de la província. Foto: Cedida

‘Perduda’, així de clar definia la Setmana Santa la secretària territorial de CCOO, Mercè Puig, a Tarragona21 en valorar com queda el període en què arrancava l’arribada de turistes a la Costa Daurada. El sector professional d’hosteleria i turisme de la província ja no té cap dubte que s’ha perdut. Si fa només una setmana encara es guardava de fer valoracions i mantenia l’esperança ara es dóna per perduda. Un detall els feia pensar que la temporada es podia salvar: els tres tornejos de futbol i futbol sala de la Costa Daurada, que arrosseguen més vistants, es manteien en peu. Ara, tots tres estan suspesos.

La preocupació és, ara, la temporada d’estiu. La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme (FEHT) de Tarragona ‘no té clar’ com anirà i tem que sigui ‘molt curta’, en paraules del seu la portaveu, Xavier Guardià, amb qui ha parlat Tarragona21. La incertesa domina el sector.

Guardià valora que ‘la part positiva de la crisi és que és global i cap destí en sortirà beneficiat‘, però la part negativa ‘és la incògnita de la seva durada i el fet que el nostre destí té visitants que procedeixen de molts països, i mentre els uns s’hagin recuperat del virus els altres pot ser que no ho hagin fet’. El experts ‘ens diuen que en podem tenir per dos mesos, fins al maig, però si es així i el sector obre portes, no sabem com respondrà el mercat‘.

La Federació reclama fiscalment ajudes més efectives de les administracions. La Federació demana que ‘les administracions assumeixin que tindran pèrdues’. Consideren benvingudes les mesures anunciades pel president del Govern, Pedro Sánchez, d’ajornar pagaments com ara les quotes de la Seguretat Social, però reclama ‘anul.lar impostos i taxes‘ i no només ajornar aguns d’ells, en una actuació conjunta a la que s’haurien de sumar la Generalitat i els ajuntaments.

Els sindicats

Des dels sindicats, Mercè Puig destaca que comitès d’empresa d’hotels estan sent cridats per les empreses per començar a abordar els ERTOS, els expediente de regulació temporals d’ocupació. La contractació de treballadors ja estava feta, a menys ritme que l’any anterior, com subratlla Joan Llort, secretari territorial d’UGT, i els hotels es disposaven a començar les tasques prèvies de neteja, manteniment i logística, destaca al seu torn Puig. L’evolució del coronavirus i el reial decret de supensió d’activitats ha rematat el sector.

Puig reclama a les empreses que si han de fer un ERTO valorin abans de registrar-lo si poden fer torns de treball o teletreball. Si de totes maneres, l’han de presentar, ‘que valorin les edats dels afectats i la situació familiar d’aquests‘.

La mateixa patronal d’hostaleria recomenava el tancament, tot i que gairebé no hi ha hotels oberts a la costa. Així, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme recomanava dilluns passat als establiments d’allotjament de la demarcació, com hotels, càmpings i apartaments turístics, ‘que intentin tancar, sempre oferint la millor solució a tots els seus clients per tal que puguin confinar-se a casa’. En un comunicat, l’entitat recordava que també ha sol·licitat a tots els bars i restaurants que abaixin la persiana, i que en els darrers dies ha treballat conjuntament amb les autoritats per tal d’aplicar totes les mesures adoptades pel coronavirus. La FEHT subratlla que gran part de la planta hotelera, càmpings i apartaments turístics, així com molts restaurants de les principals poblacions turístiques ja es trobaven tancats en estar en temporada baixa.

Jaume Garcia