.

La platja de Llevant de Salou, plena de gom a gom aquest cap de setmana de final d'agost

La platja de Llevant de Salou, plena de gom a gom aquest cap de setmana de final d'agost. Foto: ACN

El mal temps i el fet que el turisme rus hagi reculat entre un 15 i un 20% han comportat un final de l’estiu amb una lleugera disminució de pernoctacions tant als hotels com als càmpings de la Costa Daurada. Malgrat això, l’agost no ha estat un mal mes ni pels hotels, que han rondat un 90% d’ocupació, ni pels càmpings, que han estat al voltant d’un 70%. Unes xifres, en tots dos casos, similars a les de l’any passat. Pel que fa als allotjaments de turisme rural, a la Terra Alta han arribat a puntes del 95% al ple de l’agost, mentre que al delta de l’Ebre han vorejat el 60%. A tota la demarcació s’ha fet evident un retrocés del turista internacional, compensat per un augment del turisme de proximitat.

Segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, els mesos de juliol i agost s’han tancat amb una davallada mitjana de l’1% en el nombre de pernoctacions a la demarcació. El seu director, Octavi Bono, ha confirmat que el rus, el principal mercat internacional l’any passat a la zona, ha patit una disminució d’entre un 15 i un 20%, principalment per la devaluació del ruble respecte de l’euro.

Aquesta “reculada” del mercat rus ja es pronosticava al primer trimestre, però segons Bono els conflictes geopolítics, primer a Crimea i després a Ucraïna, no han tingut una incidència tan destacada com la pèrdua del poder adquisitiu a l’hora de confirmar-se aquesta tendència. Malgrat les dades d’enguany, el director del Patronat de Turisme s’ha mostrat optimista pel fet que es pugui revertir la situació i recuperar el volum de turistes dels últim anys.

La davallada del turisme rus, però, s’ha pogut compensar amb el turisme de proximitat, malgrat que el turista català i de la resta de l’Estat no ha respost tan bé com el sector s’esperava, després d’haver tingut un gran comportament durant la Setmana Santa i el pont de Maig. “Es va anunciant una certa millora de l’economia, però això no s’ha traslladat de manera tan important durant l’estiu”, ha admès el director del Patronat. Tot i això, el sector turístic també destaca els bons resultats obtinguts amb els mercats britànic i francès.

Per territoris, les Terres de l’Ebre, tot i que amb un volum de visitants molt menor, han tingut millor comportament que no pas la Costa Daurada. A les quatre comarques ebrenques el nombre d’estades turístiques va créixer un 6% al juliol i fins a un 18% durant les dues primeres setmanes del mes d’agost, mentre que el litoral tarragoní ha registrat una mitjana d’un 1% menys de pernoctacions, tant al juliol com a la primera quinzena d’agost. “En volum de persones no és una situació dramàtica”, però sí que ha reclamat “un esforç comercial a l’hora d’afinar els preus i intentar incentivar la demanda”, ha conclòs.

Als càmpings també augmenta el client de proximitat

El sector dels càmpings s’ha mantingut, tant al mes d’agost com al llarg de tot l’estiu, en uns nivells d’ocupació similars als de l’any passat, quan es va arribar al 70%. Tot i això, la presidenta de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, Berta Cabré, ha alertat d’un “lleuger descens” del client internacional, sobretot el francès i l’holandès, que fins ara havia estat molt fidel. Com a contrapartida però, ha explicat que ha crescut el client de proximitat.

Pel que fa a les estades, també ha apuntat que al llarg de l’any pot ser que s’acabin reduint una mica. Com ha exemple ha dit que durant la primera quinzena d’agost, l’any passat l’estada mitjana va ser de 6,5 nits, mentre que enguany ha estat de 6,2. Així mateix, Cabré s’ha mostrat prudent a l’hora de fer un balanç general ja que “hem tingut un estiu climatològicament molt complicat”, ha assegurat. En aquest sentit, ha detallat que la meteorologia és un factor clau per acabar de tancar la temporada en positiu.

Els hotels, al 93%

Encara sense disposar de les dades oficials, des de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda han estimat que el mes d’agost es tancarà amb una xifra d’ocupació molt similar a la del 2013, un 93%. També han especificat que els primers dies van ser molt “fluixos”, mentre que del 5 al 25 d’agost “es va assolir un bon nivell”. Del 25 fins a final de mes han declarat que l’ocupació ha tornat a baixar, “per la qual cosa, alguns establiments han decidit reduir preus”. Tot i això, han reiterat que és aviat per fer cap tipus de valoració, “ja que encara falten dos mesos per acabar la temporada, a finals d’octubre”.

Ocupació irregular al delta de l’Ebre i del 85% a la Terra Alta

L’estiu ha estat molt bo per als allotjaments de turisme rural de la Terra Alta, que durant la segona i la tercera setmana d’agost han arribat a registrar un 95% d’ocupació. Segons ha exposat el president de l’Associació de Turisme Rural de la comarca, Felip Segura, “per nosaltres l’estiu és el mes d’agost, el mes de juliol és més normal i corrent”. De fet, al juliol l’ocupació es va quedar en un 40%, mentre que a l’agost s’ha incrementat fins al 85% de mitjana. Segura també ha remarcat que els associats han mantingut els preus respecte altres anys, i que l’estada mitjana dels turistes, d’una setmana, tampoc ha variat. El 85% de la seva clientela prové de l’àmbit metropolità de Barcelona. La resta són visitants de les comarques tarragonines i del País Valencià.

Al delta de l’Ebre, però, fan una lectura més negativa de la temporada, amb un 60% d’ocupació mitjana, tal com ha manifestat el president de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre, Albert Hernández. I és que tot i que la primera quinzena d’agost no va ser dolenta, Hernández ha declarat que l’última setmana del mes “han baixat espectacularment les reserves”. El president ho ha acusat al mal temps i també al fet que la tornada a l’escola ja està molt a prop i les famílies, els seus principals clients, tenen moltes despeses per endavant. També ha afirmat que han notat una davallada dels dies d’estada dels visitants, així com de la despesa que realitzen durant les vacances.