.

Els responsables de l'estudi i representants de les cambres del Camp i l'Ebre, aquest dimarts a Reus durant la presentació de l'informe. Foto: ACN

Els responsables de l'estudi i representants de les cambres del Camp i l'Ebre, aquest dimarts a Reus durant la presentació de l'informe. Foto: ACN

L’activitat econòmica al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre s’ha mantingut estancada durant el primer trimestre d’enguany. Malgrat una lleugera creació d’ocupació, especialment en el sector serveis, el gruix d’aturats de llarga durada segueix a l’alça a la demarcació fins arribar als 54.000.

El darrer estudi de conjuntura econòmica presentat aquest dimarts per les cambres de comerç del territori confirma el lideratge del sector serveis davant el “fre” de la indústria, que perd ocupació i vendes a l’exterior. També alerta de les dificultats creditícies, que mantenen continguda la demanda interna. El turisme manté bones expectatives, tot i que s’estima una davallada de turistes russos del 10%.

Els responsables de l’estudi admeten que els resultats durant el primer trimestre no deixen “entreveure” quina serà la sortida de l’actual situació econòmica, ja que es mostra un perfil “pla”, especialment després d’un any 2013 en què tots els indicadors van anar a la baixa tret de l’augment del turisme. “La part més complicada de la crisi ja l’hem acabat però estem en una situació plana i pujant molt a poc a poc”, ha il·lustrat el president de la Cambra de Reus, Isaac Sanromà.

El professor de la URV i autor de l’estudi, Joaquim Margalef, ha destacat que, segons l’EPA, durant el primer trimestre s’ha creat ocupació neta en dades interanuals a causa de l’augment del sector serveis -5.000 persones- i el manteniment de la construcció -500 llocs de treball-. Aquestes dades, però, contrasten amb la pèrdua de 200 treballadors en la indústria i 5.000 en l’agricultura.

Segons l’estudi, la reducció de l’atur -103.000 aturats a finals del 2013- és conseqüència d’un ajust comptable que provoca una disminució del nombre d’actius, per la qual cosa la taxa ha baixat dos punts i el nombre d’aturats ho ha fet en 15.000 -en dades interanuals-, en una situació de pèrdua de població a la demarcació. Segons l’estudi de les cambres, en tres anys el nombre de persones ocupades s’ha reduït en 40.000 persones al Camp de Tarragona i l’Ebre.

Un dels principals problemes és l’augment del nombre d’aturats de llarga durada -més d’un any sense feina-, que a la demarcació ja assoleix el 54% del total, unes 55.000 persones. Segons ha explicat el catedràtic d’Economia Aplicada de la URV, Agustí Segarra, tenen més probabilitats de patir aquesta situació les dones, els majors de 45 anys, les persones sense estudis universitaris i aturats del sector de la construcció. A més, molts d’ells han esgotat les prestacions i poden presentar demandes d’assistència social.

Pel que fa al nombre de persones afiliades a la Seguretat Social, aquest ha disminuït en totes les comarques tret del Montsià, malgrat que aquesta xifra augmenta en el conjunt català. A la demarcació, l’augment només es produeix en l’àmbit dels autònoms, tot i que no arriben a compensar la reducció dels afiliats en el règim general.

El moviment de mercaderies al Port de Tarragona va disminuir en un 5,78 % durant l’exercici de 2013, tot i que a l’inici de 2014 les dades s’han recuperat en termes interanuals. Això no obstant, la disminució en tots els grups de càrrega i descàrrega de l’any 2013 és important, segons han advertit els autors de l’estudi, i ha estat relativament significativa en sòlids a lloure i càrrega de contenidors.

L’any passat es va detectar un menor impacte del comerç exterior en l’economia del territori, ja que les exportacions van caure un 6,22% i les importacions un 5,49%. Aquest menor dinamisme en vendes i compres, que no ha estat compensat per la demanda interior, condueix la situació econòmica a un nivell d’activitat més baix i, alhora, repercuteix en indicadors del PIB i, indirectament, d’ocupació a la baixa. Margalef ha apuntat a la necessitat de “diversificar” els mercats.

Bones perspectives per al turisme, malgrat la davallada del mercat rus

Pel que fa a l’àmbit turístic, és una de les grans esperances per a la recuperació. Les expectatives són d’un bon any turístic, a l’espera de l’evolució de la situació a Ucraïna i Rússia. De fet, les cambres preveuen una reducció del 10% del nombre de turistes russos aquest estiu a la Costada Daurada per la devaluació del 23% del ruble. Tot i això, confien que en conjunt el nombre de turistes que rebrà la demarcació continuarà a l’alça i que la davallada de russos es compensarà amb visitants d’altres països europeus.

En aquest sentit, l’estudi de les cambres també ha destacat l’augment del 3,61% del nombre de passatgers a l’Aeroport de Reus, superior al del conjunt d’aeroports catalans gestionats per AENA.