.

Una màquina recol·lectora d'avellanes, treballant en una explotació del Morell, al Tarragonès

Una màquina recol·lectora d'avellanes, treballant en una explotació del Morell, al Tarragonès. Foto: ACN

Les ventades, un fred irregular i una mala pol·linització han fet que, enguany, la campanya de l’avellana presenti tot just la meitat de la producció habitual i se situï entre 7.000 o 8.000 tones. Dilluns vinent la Llotja de Reus iniciarà la cotització i des de la Unió de Pagesos temen que els preus continuïn “sota mínims”, com els últims cinc anys. El responsable del sector de la fruita seca, Rafael Español, ha explicat que Turquia presenta enguany menys producció i que això hauria de fer pujar els preus. Malgrat tot, critica que el mercat a Catalunya està “intervingut” per les grans empreses i adverteix que, aquest fet, lligat a la reducció de les ajudes, podrien acabar d'”ensorrar” el sector.

El sindicat estima que enguany la collita de l’avellana serà del 50 o el 60% respecte a un bon any, en què s’acostumen a assolir unes 15.000 tones de producció. Segons Español, els motius són una mala pol·linització, els episodis de ventades registrats a l’hivern i una florida descompensada. A més, segons recorda, cal tenir en compte que aquest és un conreu que va a la baixa, ja que en les últimes dècades s’ha passat de 33.000 hectàrees a poc més d’11.000.

Malgrat tot, el principal escull del sector continua sent la crisi de preus. El sindicat insisteix que el mercat català està “intervingut” i que això no els permet ser competitius amb la resta de productors europeus. A priori, enguany les perspectives haurien de ser positives, perquè les gelades han fet que Turquia, el principal competidor, presenti només un 60% de producció -unes 500.000 tones- i que Itàlia tingui una collita “normal”.

Segons Español, tot apunta que el mercat no podrà cobrir la demanda i això fa preveure uns bons preus, que ajudarien a compensar la minva de producció. Tot i això, a Catalunya el sindicat tem que la cotització es mantinguin al nivell dels últims anys. “Hi ha rumors que s’obrirà a 2 euros o a 2 euros amb 20, i això voldria dir que ens podríem trobar una diferència de 80 cèntims o 1 euro respecte a la resta i no ho tolerarem”, explica el representant sindical del sector.

“Si tenim poca collita i bon preu, aguantarem. Però amb poca collita i preus ruïnosos, ensorrarem el sector”, insisteix Español. A més, a aquesta reivindicació de preus més elevats, el sindicat hi afegeix les demandes de recuperar les ajudes fixades l’any 2003, perquè en la proposta del nou Pla de Desenvolupament Rural (PDR) pel període 2015-2020, el sindicat denuncia que la Generalitat presenta unes retallades d’un 60% de mitjana pel sector de la fruita seca.

El sindicat està fent una ronda de trobades amb les diferents formacions polítiques per tal d’aconseguir el seu suport i poder negociar amb el Govern. A més, els pagesos no descarten proposar l’aprovació de mocions als ajuntaments per a la recuperació de les ajudes del PDR, ni tampoc reprendre les mobilitzacions per evitar quedar “desfasats” respecte a la resta de productors d’avellana europeus.

El sindicat denuncia els primers robatoris d’avellanes

D’altra banda, el sindicat ha denunciat que, tot just abans de l’inici de la campanya de recollida de l’avellana, s’han produït ja els primers robatoris a les finques. “Ja portem dues setmanes que ens prenen avellanes dels trossos, a la Selva del Camp, al Morell, a Alcover o a Almoster, i reclamem als Mossos d’Esquadra que es posin les piles, que comencin a vigilar i també que controlin qui són els que després les revenen”, ha demanat.

/* JS para menú plegable móvil Divi */