.

Les sessions plenàries a l’Ajuntament de Tarragona tenen una vocació de ‘photo-call’. A l’habitual propietari del bar de Bonavista que continua la seva creuada personal contra l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, amb pancartes cada cop més pujades de to, se li han sumat aquest dilluns representants policials i de la Guàrdia Civil que reclamaven l’equiparació salarial amb els Mossos d’Esquadra, els representants sindicals dels treballadors municipals en disconformitat amb el rebuig de les seves al·legacions a la relació dels llocs de treball, els cupaires mobilitzats per impedir el cessament de Laia Estrada i el desplegament per part del seu company, Jordi Martí, d’una bandera kurda durant la lectura de la moció en suport del cantó resistent d’Efrin a Síria. Sense oblidar el protagonisme de l’ampolla de lleixiu que els anticapitalistes han convertit en un membre més del seu grup municipal. De marca blanca però suficientment explícita com per recordar les promeses de la seva campanya electoral ara que les aigües baixen amb molta roba bruta.

Les imatges també tenien contingut. Però a l’hora d’escollir-ne una destaca la moció presentada per Ciutadans que ha donat origen a la dels membres dels cossos de seguretat espanyols compartint reivindicació. Rubén Viñuales ha aconseguit aprovar la seva proposta en favor de l’equiparació salarial amb la policia catalana, encara que el popular Josep Acero li ha reconegut que “és una tema per debatre en un altre lloc”. “Perquè porta la moció aquí i no al Congrés? A Madrid ho tenen a huevo perquè tenen collats al PP. Aquesta moció hauria de ser presentada pels sindicats de la policia. No els fan cap favor utilitzant-los de manera partidista”, etzibava l’ecosocialista Arga Sentís. El democristià Josep Maria Prats, en la mateixa línia es manifestava a favor de “la defensa dels drets laborals i la dignitat de qualsevol feina. Ara bé, aquest plenari no és el lloc de debatre condicions laborals i salarials”.

El portaveu del PDeCAT, Dídac nadal, considerava que la iniciativa dels taronges “no és honesta”. En primer lloc perquè “vostès i el PP poden arranjar això a Madrid en cinc minuts” i perquè, a més, “es tracta d’equiparar  drets i obligacions. I hi ha molts drets que tenen la resta de cossos de seguretat que no són comparables als drets irrisoris dels Mossos”. Per la seva banda, el portaveu republicà Pau Ricomà recordava el seu pas com sindicalista a l’antiga Caixa Tarragona i ironitzava com, en tots els seus anys de lluita, “mai vaig pensar a dur a terme una reclamació salarial manifestant-me al costat del director general”. Ricomà feia referència a la imatge de diputats i càrrecs de Ciutadans i PP manifestant-se juntament amb els sindicats policials per Barcelona per reclamar una solució a un problema que només poden resoldre els portants de la pancarta des de Madrid. Ricomà ha anat més enllà i també ha demanat als sindicats policials “que sàpiguen generar una mica d’empatia. I no és aconsellable pixar-se damunt de la gent des de balcons per generar empatia; o obrir-li el cap a algú; o trencar-li el braç a un altre; o esbotzar portes de col·legis i trencar vidres i mobiliari. Són petites recomanacions a tenir en compte”.

Finalment, el socialista Javier Villamayor ha defensat el vot a favor del seu grup “per coherència, perquè la reivindicació l’entenem dins de l’àmbit laboral i per un argument d’oportunitat: la millora econòmica ha de servir per millorar greuges històrics”.

J.S.