.

El robot Da Vinci. Foto: Cedida

El robot Da Vinci executa una operació. Foto: Cedida

Després de finalitzar el programa d’expertesa en cirurgia robòtica a l’Hospital de Bellvitge, al Robotic Academy Intuive of Naples i al Biotechnologies Center Antonio Cardarelli de Nàpols, l’equip de cirurgia robòtica del servei d’urologia de l’Hospital Joan XXIII, format pels especialistes, José Vila, Manel Prados i Helena Ascaso, van realitzar, el passat 7 de juny, la primera cirurgia robòtica a la província de Tarragona.

A data d’avui, ja s’han realitzat dues intervencions més a càrrec d’aquests especialistes i una, el passat 19 de juny, realitzada pels especialistes del servei de ginecologia i obstetrícia del Joan XXIII.

En els tres casos del servei d’urologia, es tracta de pacients amb càncer de pròstata als que s’ha realitzat una prostatectomia radical robot assistida, que consisteix en extirpar tota la pròstata i les vesícules seminals, segons el cas també els ganglis regionals, tot reconstruint el transit urinari posteriorment.

L’evolució post-quirúrgica immediata és similar a la de la prostatectomia laparoscòpica, però la recuperació de la continència urinària es més ràpida i la preservació de la funció sexual és més alta que en la prostatectomia oberta o laparoscòpica.

El passat 19 de juny, van ser les especialistes del servei de ginecologia i obstetrícia, Juani Galera i Montserrat Romero, les que van realitzar la primera cirurgia robòtica ginecològica al Joan XXIII amb el robot Da Vinci. Es tractava d’un càncer d’endometri i la cirurgia va ser un èxit.

Les pacients tractades amb aquesta cirurgia es recuperen de forma més ràpida i amb menys dolor. A més, la pèrdua sanguínia es menor i, en general, es poden incorporar més ràpid a la seva vida habitual.

Aquestes millores clíniques són possibles per les prestacions tècniques que incorpora el robot: major precisió de moviments, magnificació de la imatge i visió en tres dimensions. Els quatre pacients intervinguts han evolucionat satisfactòriament i ja son alta hospitalària.

El servei d’urologia, a més de la prostatectomia radical, també podrà utilitzar aquesta tecnologia per realitzar nefrectomies parcials, cistectomies i pieloplàsties, i el servei de ginecologia per cirurgies oncològiques i algunes endometriosis complicades. Està previst fer unes 80 cirurgies robòtiques al llarg del 2017, entre les especialitats d’urologia, ginecologia i cirurgia general.

El passat mes de febrer, l’Hospital Joan XXIII va incorporar un robot Da Vinci S, convertint-se en el primer hospital de la demarcació de Tarragona en disposar d’aquesta tecnologia que permet realitzar intervencions quirúrgiques complexes de forma mínimament invasiva i amb més precisió que la laparoscòpia, degut als avenços tècnics que incorpora. La possibilitat de disposar d’aquest robot posiciona al Joan XXIII com a centre d’excel·lència a nivell tecnològic.