.

Josep Maria Cruset, acompanyat del conseller Juli Fernández i del nou president del Port, Saül Garreta. Foto: Port

Saül Garreta ha pres possessió aquest dijous del càrrec de president de l’Autoritat Portuària de Tarragona. En un acte institucional en el qual hi han estat presents el president sortint, Josep Maria Cruset, i el conseller de Territori, Juli Fernández, Garreta ha defensat els projectes engegats pel seu predecessor i ha fet una aposta pel consens amb el territori i la sostenibilitat. “L’emergència climàtica s’ha de tenir en compte a l’hora de prendre qualsevol decisió”, ha assenyalat. Respecte projectes com la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) ha dit sentir-s’hi “còmode” mentre que amb el futur del turisme de creuers ha estat més prudent i ha assegurat que se l’ha d’estudiar bé abans de posicionar-se.

L’arquitecte i empresari tarragoní Saül Garreta substituirà Josep M Cruset al capdavant del Port de Tarragona, un cop es faci efectiva la decisió del Govern de Catalunya a través del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Garreta té com a eixos bàsics ‘donar continuïtat a allì que ja funciona bé’, apostar fermament per la sostenibilitat i especialment ‘pel consens del territori’ entenent que el Port forma part central de la segona àrea metropolitana de Catalunya. Garreta estudiarà el cas dels creuers abnde pronunciar-se: ‘L’he d’estudiar per veure en quina mesura s’ha de moldejar i calibrar’. En un altre moment ha afirmat: ‘Qualsevol decisió que prenem ha de tenir en compte la petjada de carboni’.

El conseller ha destacat que “el futur del transport de mercaderies és la intermodalitat ferroviària”. “És imprescindible”, ha afegit, “seguir incrementant la competitivitat del ferrocarril dins i fora del Port; una xarxa d’infraestructures logístiques que treballi de forma integrada, coordinant els diversos ports catalans i el conjunt d’infraestructures ferroviàries i zones logístiques al servei dels reptes econòmics i ambientals és un compromís d’aquest Govern”.

Fernàndez ha agraït a Josep M Cruset “la feina feta durant els darrers 4 anys”, destacant el desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques, la construcció del Moll de Balears i l’impuls de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo. I ha presentat el nou president com “un gran professional que, des de la seva formació i experiència com a arquitecte i urbanista, sabrà gestionar el creixement sostenible del Port de Tarragona” i, des de la seva condició de tarragoní, “sabrà estrènyer les relacions entre el Port i la ciutat de Tarragona des d’una visió del territori basada en l’equilibri, la sostenibilitat i el benestar de les persones”.

Agraïment als treballadors

El president Cruset ha tingut paraules d’agraïment cap a les persones treballadores de l’APT, per a les veïnes i veïns del Serrallo i tota la comunitat portuària. Per a Cruset, “els èxits d’aquests darrers anys ha estat possible perquè aquesta organització compta uns excel·lents professionals a qui no els ha fet por implicar-se tècnicament i emocionalment en la transformació que el Port ha experimentat en aquests 4 anys”.

El president sortint ha dit que “no oblidarà l’acollida i l’estima que va rebre des del primer moment del seu mandat per part dels veïns i veïnes del Serrallo, un barri amb una personalitat i una identitat pròpies que l’han fet sentir com a casa” i també ha destacat “la implicació i la dedicació de les empreses que operen en el Port, a l’hora d’apostar per la modernització, la competitivitat i la projecció del Port de Tarragona”.

Cruset també ha fet un breu resum del seu mandat explicant el valor de la transformació del Port tant des del punt de vista de la infraestructura portuària com des del punt de vista d’actitud: “convertint-se en un port de referència tant en el sector logístic-portuari com en el territori”. I finalment, ha narrat les tasques desplegades aquests darrers dies per assegurar un relleu ràpid i exhaustiu. Cruset ha afirmat que “el nou president em trobarà a la seva disposició per tot allò que pugui necessitar per facilitar un traspàs el més eficient possible” i ha aprofitat per deixar constància de la seva “felicitació al nou president, desitjant-li molts encerts en la seva nova responsabilitat”.

Per la seva part, Garreta ha explicat les línies generals que marcaran el seu mandat destacant sobretot “els vincles i les sinergies del Port amb la ciutat de Tarragona en el passat, el present i en el futur”. Per al proper president de l’APT, els vincles entre el Port i la ciutat van més enllà d’allò econòmic i també toquen àmbits importants per al bé comú com l’urbanisme, la sostenibilitat i la cultura”.

Garreta també ha explicat que “fa seus els grans reptes econòmics i empresarials que té plantejats l’APT amb un esperit constructiu, marcat per la confiança en l’equip tècnic del Port i per la necessitat que el Port continuï sent un motor per al creixement sostenible de l’economia de la ciutat i del territori”. El recentment nomenat president creu el Port pot ser un exemple de com s’han de prendre les decisions econòmiques avui, “fent compatibles la defensa del bé comú i la protecció de l’entorn natural”.

Finalment, Garreta ha explicat que exercirà el seu càrrec “tenint en compte un objectiu fonamental, que el Camp de Tarragona tingui vocació de funcionar i exercir com a àrea metropolitana, amb consens de territori al voltant dels grans projectes, ja que el fet de no creure’ns-ho ens pot fer perdre oportunitats”.

Un arquitecte amb compromís social i ambiental

El proper president de l’APT és nascut a Tarragona l’any 1972 i llicenciat en Arquitectura en l’especialitat d’edificació a la Universitat Politècnica de València (2000). També va fer un Mestratge Professional d’Estudis Territorials i Urbanístics, organitzat per la UPC i la Pompeu Fabra, així com formació de sobre el Lideratge Col·laboratiu, organitzat per Aracoop (2018).

Va treballar com a arquitecte comarcal al Consell Comarcal de l’Alt Camp (2001) i d’Arquitecte municipal de diversos municipis com Aiguamúrcia, el Catllar, Vila-rodona i els Pallaresos. Ha estat administrador de diferents empreses relacionades amb el món immobiliari, turístic i de l’economia Social a Riudecanyes, la Costa Daurada i els Pirineus.

Va ser un dels impulsors de l’agrupació d’arquitectes anomenada ESPAI OBERT ARQUITECTES PEL TERRITORI. Un projecte que va néixer a partir d’un grup obert de debat de joves arquitectes renovadors el juliol del 2009. Des d’aquesta agrupació va entrar a la Junta del Col·legi d’Arquitectes on va liderar la vocalia de formació, desenvolupament i empresa.

Fins ara ha estat gerent, juntament amb un altre soci, de Garreta Arquitectes S.L, despatx d’arquitectura i urbanisme. Des d’aquest estudi ha realitzat diversos projectes de diferents tipologies, tant públics com privats, així com Plans Parcials, modificacions urbanístiques, projectes de reparcel·lació i urbanització a la Riera de Gaià, a Tarragona, al Catllar o Alcanar.

És president de “Reviure Solanell”, cooperativa que ha recuperat el poble de Solanell a l’Alt Urgell. A més, també és soci fundador de la cooperativa “La Fàbrica de Transició”, que actualment està treballat en la recuperació d’una colònia industrial tèxtil al municipi del Catllar i que va ser escollit com dels projectes destacats en l’Àgora d’urbanisme del 2019 així com millor valorat per HabitatCoop (2021).

Dels darrers projectes desenvolupats per Garreta, destaca “Repoblem Rocafort de Queralt”, una iniciativa que pretén rehabilitar habitatges del municipi per generar oportunitats entre els joves, potenciar la sostenibilitat i generar ocupació i que va ser la proposta guanyadora dels premis arrelament de l’any 2021 de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM).

Recentment i en col·laboració amb la cooperativa “Femmes” ha treballat en projectes estratègics per a l’impuls de Comunitats Energètiques a l’Urgell, i el Pla estratègic d’Habitatge de la Noguera, essent la primera comarca de les Terres de Lleida, en tenir-lo.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */