TOTS 21

El rei Felip, dirigint-se al públic al Teatre Tarragona. Foto: Tarragona21

El rei Felip, dirigint-se al públic al Teatre Tarragona. Foto: Tarragona21

En una visita històrica a la ciutat, el rei Felip VI s’ha posat al davant de l’organització dels Jocs Mediterranis de 2017 presidint el seu comitè d’honor, que s’ha constituït a la ciutat. A la vegada, el monarca ha pogut copsar l’estima que molts tarragonins i tarragonines li profereixen. Centenars de persones reunides a l’entrada del Teatre Tarragona han rebut i acomiadat el rei amb aplaudiments.

Dia històric per a la ciutat. Els dubtes que van existir sobre la celebració o no dels Jocs a la ciutat en 2017 pel pes de la crisi s’han esvaït avui una mica més amb la presència del rei d’Espanya a la ciutat, on ha presidit la constitució del comitè d’honor al Teatre Tarragona, ha visitat la Tarraco Arena Plaça -que serà seu de les disciplines de gimnàstica rítmica i artística- i ha dinat al Port.

Unes 250 persones i moltes autoritats s’han reunit al teatre, que ha comptat, a part dels alcaldes dels municipis que són seu i autoritats del territori, amb el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso; la delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna; el conseller de Presidència, Francesc Homs; el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco; el del Comitè Internacional dels Jocs de la Mediterrània, Amar Adaddi; el president del Repsol, Antoni Brufau, o el director general del Corte Inglés i expresident del comitè organitzador de Barcelona ’92, Josep Miquel Abad.

Part del comitè d'honor, en una foto de família feta al vestíbul del teatre. Foto: Cedida

Part del comitè d’honor, en una foto de família feta al vestíbul del teatre. Foto: Cedida

El rei Felip VI ha posat els Jocs Mediterranis com a exemple del «compromís, la unitat i el sentit de responsabilitat dels espanyols». El monarcaha afirmat: «Sou un exemple més de com, treballant units, es poden aconseguir grans fites», ha conclòs el cap de l’Estat.

Felip VI ha citat Tarragona com a «autèntica referència de la nostra mil·lenària Hispània», i ha recordat que durant l’estada de l’emperador August a la ciutat, Tarraco «va ser de facto capital de l’Imperi Romà».

Tot i recordar que l’organització dels Jocs ha arribat «en un moment difícil en termes econòmics», també ho és «que la ciutat ha sabut adaptar-s’hi» i unir els esforços «de les diferents administracions i organismes implicats per a garantir l’èxit organitzatiu». Els Jocs afavoriran «la dotació de noves instal·lacions esportives i la renovació i posada al dia de les que ja existeixen». Es tracta «d’una molt bona oportunitat, no només per a la ciutat, sinó per a tot Catalunya i el conjunt d’Espanya».

El que el rei ha anomenat «els Jocs de Tarragona» es constitueixen «com un esdeveniment mundial» que aglutinarà el conjunt de països de la Mediterrània. El monarca ha destacat la necessitat de la pau en el Mediterrani com una de les aportacions dels Jocs de Tarragona.

L'alcalde Ballesteros, en un moment del seu discurs

L’alcalde Ballesteros, en un moment del seu discurs

Ballesteros: ‘Mai vam voler renunciar’

L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, en el seu parlament, ha subratllat que «la renúncia mai no va ser una opció per a nosaltres» malgrat la crisi econòmica, i ha destacat que la presència del rei a Tarragona «posa de manifesta la responsabilitat» amb la que s’enfronta als Jocs. Ballesteros ha reconegut la feina de les 16 seus dels Jocs i especialment s’ha dirigit als més de 3.000 voluntaris i a les 300 escoles del territori, d’entre les quals sortirà la mascota escollida.

Visita de les autoritats a la Tarraco Arena Plaça. Foto: Cedida

Visita de les autoritats a la Tarraco Arena Plaça. Foto: Cedida

D’altra banda, en l’acte del Teatre Tarragona també han intervingut el conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs; el ministre de Sanitat i Seguretat Social, Alfonso Alonso, i el president del Comitè Internacional dels Jocs de la Mediterrània. Malgrat el pes de l’acte no hi ha estat present el president de la Generalitat, Artur Mas, embarcat en un altre projecte en el qual no hi contempla la presència d’Espanya. També ha intervingut el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco.

‘Orgullosos de Tarragona’

El ministre de Sanitat ha desatacat que «els espanyols ens sentirem molt orgullosos d’estar representats per Tarragona en 2017». Al seu torn, Homs ha destacat que amb els Jocs «podem fer una contribució al món». Per la seva part, el president del Comitè Internacional s’ha mostrat eufòric per la capacitat que ha mostrat el comitè organitzador.

Jaume Garcia