.

Logo del projecte sobre la caiguda del Mur de Berlín

El REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona lidera un projecte europeu que, amb el punt de partida de la caiguda del mur de Berlín, està centrat en les acaballes del sistema soviètic i la fascinació per l’occident i pel model capitalista. Off the Wall, fruit d’una acurada recerca, és una selecció d’una desena de films rodats durant els últims cinc anys per joves creadors de l’Europa de l’Est que comparteixen un tema recurrent: una suma de vivències d’un passat comú a l’altra banda del teló d’acer. La iniciativa, que consolida l’aposta per la internacionalització del REC, compta amb el suport per a foment de nous públics de Creative Europe de la Unió Europea.

El mes de novembre, coincidint amb el 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlin, el cicle començarà una gira que el portarà pels principals festivals d’Itàlia, França, Finlàndia, Estònia, Holanda i Bòsnia-Hercegovina i en les properes setmanes arribarà a Tarragona. Les primeres pel·lícules es projectaran durant el mes de novembre a CaixaFòrum i la resta formaran part del  Focus In que cada any el Festival REC dedica a una corrent del cinema contemporani.

Amb distància i proximitat

Les primeres pel·lícules són ALL THAT I LOVE (3 de novembre), sobre un grup de rock format per adolescents a la Polònia Comunista, quan al sindicat Solidarnost començava a influir a la societat amb les seves idees renovadores, i THIS AIN’T CALIFORNIA (10 de novembre) sobre un grup d’skaters del Berlin Oriental. Amb patins fets per ells mateixos, i una roba allunyada de la moda ianqui, fan skate pel pur plaer de divertir-se i plasmar la seva rebel·lia davant d’un sistema que els oprimeix.

Les pel·lícules, ficcions i documentals són d’una generació de directors, nascuts des de mitjans dels anys 70 a Sèrbia, Estònia,  Polònia i altres països de l’Est, que van passar la seva infantesa al final del sistema soviètic. Carrera espacial, camps estiuencs de pioners, cançons i exercicis col·lectius i l’imaginari comunista poblaven el seu món. Eren les projeccions simbòliques d’un univers que va caure a finals dels 80.

Ara, des de la perspectiva de la seva creativitat i l‘entrada en l’edat adulta, presenten el seu punt de vista, quan s’acompleixen 25 anys de la caiguda de la principal representació física d’aquella separació: el Mur de Berlín. Des de la distància que atorga el temps però des de la proximitat de les vivències en pròpia pell, ens brinden aproximacions a la imatge del “nosaltres” allunyada de les dicotomies dels primers anys, una mirada nostàlgica o més analítica en ocasions, a voltes còmica i autocrítica, sovint sorprenent.

El director del REC, Xavier García Puerto, explica que “la intenció del projecte és donar a conèixer la història recent d’una part fonamental d’Europa”, gràcies al treball d’una nova fornada de directors amb una mirada fresca però amb el bagatge d’una llarga tradició cinematogràfica. Les obres van del documental fins a la ficció històrica, passant pel mockumentary i el found footage, i donen les claus per entendre els esdeveniments europeus de l’avui i l’ara. Al mateix temps, el cicle també pretén que els creadors emergents dels països més petits tinguin l’oportunitat d’accedir al públic de l’Europa occidental i compartir les seves experiències a l’altra banda.

Més informació sobre el festival REC, a la seva web: REC2014