TARRAGONA 21

Moment de complicitat durant la presentació de la pel·lícula

El REC. Festival Internacional de Cinema de Tarragona projectarà aquesta tarda quatre estrenes (dues a Catalunya i dues a Espanya) que no deixaran indiferent a ningú. Són “El Camí més llarg per tornar a casa” (Espanya), “Viktoria” (Romania/Bulgària), “For Some inexplicable reason” (Hongria) i “Trap Street” (Xina).

Per anar fent boca, aquest migdia han passat per la sala de premsa del festival el director de fotografia de Viktoria, Krum Luis-Alirio Rodríguez; el director de «El camí més llarg per tornar a casa», Sergi Pérez, que ha vingut acompanyat per l’actor protagonista, Borja Pérez, i els dos productors, Aritz Cirbián i Martin Samper.

El director del festival, Xavi Garcia Puerto ha assegurat que “El Camí més llarg per tornar a casa” serà la pel·lícula catalana de l’any. “És una història dura amb un personatge que pateix durant tota la peli i ens fa baixar a les catacumbes emocionals per ensenyar el buit en què es troba després de la pèrdua d’un  ésser estimat”, ha avançat Borja Espinosa. L’actor ha explicat que han treballat perquè el personatge, que té “un comportament erràtic”, sigui “autèntic i humà”  i que el públic “pugui entendre les seves reaccions, tot i que algunes siguin dubtoses”.

“La pel·lícula t’obliga a veure coses del personatge que potser no voldries veure”, ha afirmat el director, que ha destacat “la valentia de fer un personatge així, que a algunes persones els encanta i a d’altres els molesta” i “deixar fora de camp molta informació de context”.

El director i els productors també han parlat dels recursos limitats que han tingut per rodar el film i com han buscat les virtuts d’aquestes limitacions per anar a favor del personatge i la història. “És uns pel·lícula petita logísticament però no emocionalment”, ha afirmat el director.

“El camí més llarg per tornar a casa” es va haver de rodar en 16 dies dividits en tres blocs al llarg de tot un any. Tot i les complicacions que suposa aquest fet a l’hora de  mantenir el record emocional de l’actor o el ràcord i aconseguir un viatge compacte, el director creu que les pauses també han tingut aspectes molt positius per anar coneixent i configurant el personatge.

La segona presentació ha estat “Viktoria”, el primer film búlgar de la història seleccionat a Sundance i Gran Premi del Jurat al Festival de Transilvània. El seu director de fotografia, Krum Luis-Alirio Rodríguez, ha afirmat que és una història molt original que trencar amb els estereotips que tenim sovint quan pensem en l’Europa de l’est i l’època del comunisme.

Per la seva banda, el director del festival ha explicat que la pel·lícula és hereva del cinema romanès contemporani i el desvergonyiment de les idees balcàniques.

A més, el film forma part del projecte europeu Off the Wall, impulsat per REC, que recull una selecció de llargmetratges de creadors de l’Europa de l’est ambientats en les acaballes del sistema soviètic.

Avui dissabte el festival també ha celebrat les seves jornades professionals a l’Espai Turisme i a la nit el REC continua amb l’esperada Nit Bizarra a la Sala Zero.