.

Imatge de la presentació d’aquest matí a la seu de la Cambra de Reus. Foto: Tots21

Incertesa. Aquesta és la paraula detectada a la pantalla del Radar de la Cambra de Reus corresponent al segon trimestre d’enguany, elaborat conjuntament amb el gabinet Ceres i destinat a recollir tant les sensacions com les realitats objectivables dels empresaris del seu àmbit d’influència. Del treball de camp, que suma ja 34 onades consecutives, es desprèn que els sectors econòmics viuen “expectants els esdeveniments que s’estan desenvolupant a ritme de vertigen. Fa anys que estem instal·lats en una muntanya russa entre la Covid i la guerra d’Ucraïna”, afirmava el vicepresident de l’ens cameral, Jaume Batista.

El sondeig arriba, de nou, enmig d’una panoràmica que “no és òptima”, reconeixia. En aquest cas perquè està influenciada per un IPC disparat, els efectes de la política agressiva de Putin, l’encariment de l’energia i la pèrdua de poder adquisitiu dels consumidors. La impressió de Batista se sustentava en un dels indicadors de l’estudi, corresponent a la resposta dels empresaris consultats sobre quina situació preveuen d’aquí a un any. Des de Ceres, Hildebrand Salvat admetia que en aquest capítol “no es consolida l’optimisme. El 41% dels enquestats considera que serà millor, però un 11% creu que serà pitjor. Si bé no és una dada dolenta, sí que dona a entendre la preocupació davant la impredictibilitat en la qual estem instal·lats”. Cal tenir present que la majoria dels empresaris que han participat en la mostra pertanyen al sector serveis (en genèric) i a l’industrial.

Ara bé, de l’anàlisi dels resultats també s’extreuen motius per a l’esperança. Especialment, si es comparen amb els del primer trimestre del 2022, afectats de ple per l’esclat de la invasió russa d’Ucraïna. “La situació econòmica actual és valorada per un 41% com a bona (no n’hi ha cap que la vegi molt bona), mentre un 7% la veu com dolenta. Les dades reflecteixen un efecte rebot en relació a l’anterior onada (només un 21% veia bona la situació econòmica llavors)” i s’apropa als percentatges del darrer trimestre del 2021. En aquesta mateixa línia, un 67% veu la situació millor que ara fa un any i un 11% pitjor.

La remuntada es consolida en l’índex de Confiança Empresarial. Aquest indicador escala del 10% al 18% en els darrers 3 mesos., si bé la “tendència optimista és més moderada que l’observada després de la pandèmia”. Segons Salvat, cal destacar que la xifra de negoci dels enquestats va augmentar gairebé un 60% respecte a l’anterior trimestre i un 29% ha augmentat la plantilla. En contrapartida, un 48% de les empreses han augmentat els seus preus de venda un 37% preveuen fer-ho el trimestre vinent. No hi ha ningú que tingui en previsió abaixar-los. A més, un 22% dels sondejats van acomiadar personal durant el segon trimestre del 2022 i un 7% pensa fer-ho entre juliol i setembre.

Crida a la participació de les empreses en el sondeig

El Radar de la Cambra val el seu pes en or perquè és una sèrie ininterrompuda de dades estadístiques que es remunten al quart trimestre del 2013. Per això, Batista ha aprofitat la roda de premsa d’aquest matí a la seu de la Cambra per reclamar una major implicació de les empreses en l’elaboració del sondeig. Dels 239 inscrits com a penalistes, només han respost al formulari 28 empreses. D’aquestes, un 41% tenen un àmbit comercial internacional i un 22% sumen una facturació de més de 10 milions d’euros (el mateix percentatge que les que facturen de 300.000 euros a 1 milió). El vicepresident ha assegurat que des de l’ens cameral es fa tot el possible per facilitar-ne la implicació en el sondeig.

J.S.