.

Begoña Floria: ‘ERC vol cobrir l’expedient amb dues sessions sense mètode ni ordre del dia, i per això instem el Govern a reconduir abans que sigui tard’. Foto: PSC

El PSC ha entrat avui per registre una contraproposta per tal d’articular el debat del futur Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) d’una “forma seriosa” i que permeti arribar als “consensos necessaris per tirar el document endavant”. Els i les socialistes insten a l’actual govern de la ciutat a rectificar i suspendre les dues sessions organitzades per “cobrir l’expedient” sense mètode ni ordre del dia. “Anem tard i malament i és urgent replantejar el procés per tenir alguna oportunitat de fer un debat real entre totes les forces polítiques, que permeti articular una proposta sòlida que garanteixi el progrés de Tarragona en els pròxims anys”, ha dit la consellera Begoña Floria.

Pel grup socialista, és “greu” que el govern municipal hagi perdut un any i a més “ho faci malament”. Cal recordar que el PSC va proposar el gener de 2021 activar una comissió informativa especial per debatre les línies del nou POUM, i que el govern d’ERC-JxTGN i CUP va convocar deu mesos després, a l’octubre. “Llavors van dir que farien sessions de debat mensuals, amb un ordre del dia i temàtica acotada, amb documentació prèvia, perquè es pogués treballar per part dels grups. Ara, tot s’ha reduït a dues sessions de tres hores, convocades a correcuita els dies 1 de febrer i 1 de març, sense metodologia ni objectius. “Ens han dit que no cal documentació prèvia i que ja articularem el debat sobre la marxa. Sembla tot plegat una broma si no fos que és un tema molt seriós”, ha dit la consellera socialista.

Pel PSC cal un plantejament més seriós, i és per aquesta raó que avui s’ha entrat per registre una proposta per articular sessions de debat polític que siguin realment efectives. El PSC ha demanat que es dugui a terme conjuntament amb presència d’experts que puguin enriquir les sessions i el debat i que permeti identificar els elements claus per a la definició del model i proposta d’ordenació urbanística del municipi. “En dues setmanes pot estar organitzat, i en dos mesos les sessions acabades, si es posen les piles”, ha afegit Floria.

La contraproposta, al detall

La proposta concreta és començar per una sessió prèvia per tal de fer una DAFO del POUM de 2013, atès que és un planejament que no ha decaigut per cap dels supòsits establerts a l’article 95 de la Llei d’Urbanisme. “El fet de formular prèviament una anàlisi crític del POUM del 2013, permetria que l’Ajuntament conegués el document i establís les Fortaleses i les Debilitats del document anul·lat amb el plantejament de les Oportunitats i les Amenaces. Crec que no es pot començar de zero, cal utilitzar el document del 2013, atès que és un guió útil per afrontar el futur POUM”, ha afegit la consellera.

La proposta temàtica de la resta de sessions, és:

1.    Territori, patrimoni i medi ambient . Conèixer i analitzar les característiques territorials i naturals del territori, fent especial èmfasi en l’assenyalament dels valors mediambientals, paisatgístics i patrimonials del municipi. Horta gran, horta del Gaià, protecció de la platja llarga i espais litorals i anella verda, com elements centrals a revisar i analitzar.

2.    Població i habitatge. Conèixer i analitzar les característiques i perspectives de futur de la població i del parc d’habitatges per tal de determinar els indicadors de creixement, població, recursos i desenvolupament i social del sistema urbà que hagin d’ésser considerats per decidir l’oportunitat i la conveniència dels nous creixements o de les polítiques de rehabilitació. (Relacionar les dades de prospecció de població i habitatge amb les dades del Pla Director Territorial Sectorial de l’Habitatge a tràmit).

3.    Capacitat econòmica, activitats i coneixement. Conèixer i analitzar les característiques i perspectives de futur de les activitats econòmiques per tal de determinar els indicadors de creixement, recursos i desenvolupament econòmic i social del sistema urbà que hagin d’ésser considerats en el nou pla. Eixos estratègics que han de permetre impulsar el sector turístic, comercial i esportiu. Anella mediterrània, Tabacalera, Banc d’Espanya, Antiga Presó, Ciutat Residencial, Savinosa, Casablanca, com a equipaments motors i Port i URV com a aliats estratègics.

4.    Encaix en el territori i capitalitat. Analitzar el planejament territorial i sectorial amb incidència en el municipi per tal garantir la coherència del planejament urbanístic amb els plans de rang superior i l’acompliment de les seves determinacions (normes, directrius, recomanacions, arguments, afectacions, etc.). Definir la visió estratègica que ens doti de capitalitat i del paper de lideratge territorial. Estudiar les propostes Municipals en la redacció del Pla Director que ha encetat la Generalitat.

5.    Classes de sòl, programació de nou sòl urbà i estratègia municipal. Conèixer l’evolució, finalitats, estat de desenvolupament i potencial del planejament vigent per tal d’identificar les necessitats i les possibilitats urbanístiques del municipi. Concretar les característiques dels nous desenvolupaments, definir els millors terrenys per créixer.

6.    Infraestructures del transport i la mobilitat i xarxes i infraestructures bàsiques de serveis i equipaments. Conèixer i analitzar les infraestructures bàsiques existents, revisió del model de mobilitat lligat amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i dels equipaments necessari.

7.    Sessió final de conclusions i delimitació dels punts de consens o de dissens

La metodologia de debat que es triï ha de permetre:

1.    Disposar de documentació prèvia ordenada i de suport per cadascú dels blocs

2.    Tenir ordre del dia i objectius específics per cada sessió

3.    Estructuració del debat prèvia, definint com es farà i el temps dedicat a cada objectiu.

4.    Participació d’experts que permetin millorar el criteri dels regidors i regidores i resoldre dubtes

5.    Informar els participants de com es durà a terme la recollida de conclusions i retorn.

Redacció