.

Andreu Martín, en la roda de premsa d’aquest mati al Carrilet. Foto: Tots21

Els socialistes de Reus consideren que la reforma urbanística del barri del Carrilet anunciada per l’equip de govern, que preveu una despesa d’1 MEUR en redacció d’avantprojectes, projectes executius i modificacions del pla general per encabir-hi (i de manera plurianual) diferents serveis al llarg d’aquesta zona, és un intent “de salvar la cara”. Segons afirmava aquest matí en roda de premsa el portaveu del grup municipal del PSC, Andreu Martín, “només cal passejar-se pel barri i veure com, en aquest mandat, el govern de la ciutat no hi ha fet res. Ara, tot just quan està tocant la campana dels quatre anys, han anunciat unes reformes als carrers Canal i Tetuan de 400.000 euros. Benvinguts siguin, encara que a la nostra proposta electoral del 2011 ja contemplàvem fer-ho. En resum, s’han passat 12 anys sense fer res”. Per Martín, el projecte del tripartit que mana la ciutat vol tapar “la pèrdua de credibilitat de la seva gestió al barri. Molt parlar, però aquí no s’ha fet res. I per això ara diuen que muntaran un concurs” destinat a redissenyar urbanísticament l’espai “que només pretén salvar la cara dels partits que formen part del govern”.

Martín ha assenyalat el posicionament del seu partit davant d’aquesta iniciativa. “A nosaltres -explicava- el fet que hi hagi planejament i participació de la ciutadania ens sembla bé. El problema, però, és que no sabem exactament que hi ha aquí de tot això”. En aquest punt ha recordat que el govern “ja va perdre la seva credibilitat anunciant el tancament del Mercat del Carrilet sense presentar una alternativa ni justificar-ne les raons. Ni les de seguretat que obligaven a tancar-lo, ni quina part de la legislació impedia la nova contractació de paradistes. Tant és així que el mercat continua obert, no ha caigut i les paradistes han pogut refer nou contracte de continuació del seu servei fins al 2024”.

A més a més, el procés participatiu engegat al barri i obert finalment a tota la ciutadania “va voler servir per a tancar aquest un error que mai van voler admetre, el de voler tancar un equipament utilitzant per a la gent i deixar-lo sense cap ús. I resulta que al final va ser un nou fiasco perquè molts ciutadans no van poder expressar el que volien” per ser un procediment dirigit cap a conclusions prefixades. De fet, Martín ha posat el dit a la nafra rememorant les dues grans demandes de la ciutadania que han acabat en no res per al moment. La primera, “la petició de serveis de salut de primària propers en un barri que, generacionalment, té un elevat percentatge de gent gran. I la segona, la promoció del comerç. Doncs ni una cosa ni l’altra, més enllà del manteniment del servei de Mercat” d’una manera poc precisa. “Que no ens intentin enganyar. De tot el que els ciutadans van dir només han agafat el que els interessa a ells per salvar la seva credibilitat i inacció”.

Per tot plegat, els socialistes titllen la proposta de l’equip de govern “com un intent de rentada de cara per fer-se perdonar l’intent de tancament del Mercat i per no haver fet res en aquests quatre anys en aquest àmbit de la ciutat”.

Martín ha retret que el projecte aprovat “s’ha fet per decret d’alcaldia i després d’una junta de govern local. L’oposició no ha estat informada en cap moment. Es presenta a finals d’agost sense haver passat pe comissió informativa ni per ple, com si no es volgués plantejar un debat públic. En un projecte de ciutat d’aquestes dimensions la participació de la resta de grups ha estat zero”.

El paper de la Generalitat

Alhora, Martín també ha destacat dos elements que afecten la Generalitat. “No sé per què la ciutat hauria de pagar un alberg juvenil de la Generalitat (una de les funcionalitats que es preveuen en el projecte municipal) ni la remodelació de l’estació d’autobusos. Es parla que es treballarà a aconseguir fons d’altres administracions i dels NextGenerationEU. Però de moment no hi ha res, més enllà d’algunes converses amb algú que hauria de gestionar l’alberg. A veure: a més a més que el govern de la ciutat no ha fet en aquest barri, i que la Generalitat no ha fet res ni per ubicar un alberg a Reus ni per millorar una estació que no té ni una mà de pintura, ni neteja, ni adequació dels espais interiors, a sobre ho haurem de pagar nosaltres? La renúncia no pot arribar a aquest punt, el de pagar-ho nosaltres i després cedir la gestió a la Generalitat, que ha brillat per la seva deixadesa de funcions”.

J.S.