.

L'estudi s'ha presentat a la URV. Foto:Tarragona21

L’estudi s’ha presentat a la URV. Foto:Tarragona21

Ni la DO, ni el tipus de vi, ni l’any de collita, el preu és el factor determinant per als catalans a l’hora de comprar un vi en una superfície comercial.
Aquesta conclusió, amb importants matisacions és a la que arriba un estudi fet des de la URV amb el suport de Repsol i que ha fet un enquesta a les quatre capitals catalanes als compradors de les principals cadenes de supermercats.
L’enquesta s’ha fet o dins del supermercat o a la sortida d’aquest a 1.087 persones i per tant el treball de camp realitzat dóna unes conclusions força fiables. Les entrevistes les han fet estudiants d’enologia de la URV.
Sota el nom “El comprador català del vi en canal hipermercats i supermercats” Jaume Gené (Doctor en Direccció i Administració d’empreses) i Christophe Marquet (Enginyer superior agrònom) han estudiat els comportaments dels catalans quan comprem un vi en una gran àrea comercial.
Una de les conclusions importants de l’estudi també és que els catalans no estan acostumats a comprar vi a les grans superfícies i que molts opten per la botiga especialitzada al contrari del que passa a altres zones consumidores de vi com Alemanys o França.
El fet de conèixer prèviament el vi també és un dels factors determinants per molts catalans en el moment abans d’escollir un vi a les prestatgeries d’una gran superfície.
L’estudi segons els dos investigadors és molt aprofitable pels cellers per conèixer bé quins són els hàbits dels compradors i així poder-ho utilitzar a la seva feina diària “queda molta feina per fer al territori en els Supermercats i els distribuïdors i falta fer valdre el nostre producte” explica Marquet.
La davallada del consum de vi a Espanya cada cop és més important i el consum del vi en els darrers quinze anys ha anat baixant progressivament “A partir d’aquí s’ha obert l’exportació, una exportació que es fa malament i que repercuteix als preus i en aquelles empreses que exporten el vi” segons ha dit el mateix Christophe Marquet.
Per Marquet es necessita una estratègia directe de cara al consumidor i aportar una mica de llum al qual és el coneixement d’aquest consumidor.
Queda clar que hi ha una diferència clara també entre aquells consumidors de vi en botigues especialitzades, que són molt més selectes i aquells que el compren al supermercat.