.

El pregoner d’enguany ha estat Adolf Quetcuti, president de la Confraria de Sant Magí Màrtir i president del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona, al Saló de Sessions del Palau municipal. Foto Mauri.

El saló de plens de l’Ajuntament de Tarragona ha acollit aquest migdia el pregó de la Setmana Santa, punyent com per reclamar una reflexió conjunta per la seva crida a incorporar les noves generacions. Adolf Quetcuti ha fet un repàs sentit i respectuós a la tradició i el significat de la cita, ple de referències personals tarragonines, ineludible per la seva condició de president de la Confraria de Sant Magí Màrtir. Però la seva figura barreja com poques la d’espiritualitat amb el ser “pràctics i pragmàtics”. President del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona, ha invitat a construir una Setmana Santa atenta “al relleu generacional” amb una línia “més pedagògica i oberta” que permeti als joves “trobar un sentit a aquesta celebració”. Per això ha considerat necessari “posar al seu abast mecanismes perquè la Setmana Santa pugui ser vista per ells com una opció”.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i ha comptat amb les intervencions de Francesc Seritjol, president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa, i l’arquebisbe metropolità i primat de Tarragona, Jaume Pujol. També hi ha assistit el president de la Diputació, Josep Poblet, i el subdelegat del Govern, Jordi Sierra.

“Fórmules n’hi ha”, ha assenyalat destacant la Mostra de Sons o el Sermó de les Set Paraules a la Capella de Sant Magí. La intenció final és buscar eines amb capacitat per “generar capacitat d’acollida a persones de diferents edats” i “amatents a les seves demandes”. Aquest plantejament passa, segons Quetcuti, per “diversificar les nostres activitats. Si ho centrem tot en els via crucis i les processons tancarem portes”. En aquest sentit ha reclamat dur a terme “un replantejament comú i una obertura al debat intern” per “crear més actes i potenciar els més tradicionals”. I ha proposat una mesura concreta de cara a uns “canvis que ara hem d’encarar més que mai”, segons ell mateix ha assegurat: “La durada de la Processó és excessiva fins i tot per als que hi participem”.

Aquestes “reflexions en veu alta d’una persona que s’estima la Setmana Santa i la ciutat” que busquen una “renovació i adaptació als ritmes que se’ns imposa” han estat ben rebudes tant per l’arquebisbe, Jaume Pujol, com per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros. El batlle ha agraït el pregó “d’un tarragoní de pedra picada i exemple per la seva dedicació”. De fet, ha recordat “l’èxit importat de la renovació amb profunditat” dut a terme per la seva confraria “amb la Casa de l’Ermità de l’Església de Sant Magí, que no va ser fàcil” i que ara està oberta “a disposició no només de la confraria sinó de la ciutat”. Tanmateix, i després d’una defensa aferrissada d’una Setmana Santa “de la que ens hem de sentir orgullosos i que ha esdevingut la primera de Catalunya i de les primeres del país” plena de “valors culturals d’arrel cristiana”, ha reconegut que “no hem de caure en el cofoisme. Crec que és una de les bones pinzellades” del pregó “i em consta que la directiva de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa s’hi està posant seriosament”.

I en la línia “d’incorporar noves generacions i altres persones que se la miren amb respecte però des de fora” Ballesteros ha remarcat la “vigència actual” de les imatges i passos que dibuixen la vida i mort de Jesucrist. Des de “l’actitud covarda de determinats col·lectius socials fins a la hipocresia dels líders polítics d’aquell moment i als que es deixaven la vida per ajudar als més necessitats com són els refugiats”. Tot plegat de cara a buscar “una societat més justa sense esquerdes incomprensibles. Si només ens en sortim uns quants no farem mai una bona Setmana Santa ni una bona societat”.

“És un pregó que ens pensa i ens obliga a revisar el que fem, que no vol dir que ho estiguem fent malament sinó que ho podem fer millor”, L’arquebisbe afirmava que “en els moments de canvi de la nostra societat estem ocupats i preocupats pel què podem fer per les noves generacions”, conscient de viure “en uns temps molt difícils a nivell local i mundial perquè la crisi econòmica encara dura, hi ha divisió política i la incomprensió entre pobles provoca una munió de refugiats”. Pujol s’ha preguntat “què podem fer? Hem de ser sembradors de concòrdia, solidaris, justos i pregar molt a Jesús. Confiem en Déu”.

Quetcuti, que ha rebut com a regal de l’Ajuntament una reproducció de la tomba de Sant Hpòlit, ha signat el Llibre d’Honor de l’Ajuntament amb anècdota inclosa perquè el bolígraf ha fallat i s’ha hagut d’improvisar un recanvi de menys formalisme però més efectiu.

J.S.