.

Cruset ha assegurat durant la seva intervenció que “el Port de Tarragona té el deures fets i ja podria operar amb el Corredor del Mediterrani”. Foto: Port

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha participat avui en la VIII Trobada del Corredor Ferroviari del Mediterrani, organitzada pel diari econòmic Expansión, en el qual s’han tractat tres grans temes relacionats amb el desenvolupament d’aquesta infraestructura estratègica: el Corredor com a mitjà de creixement per a les CCAAA, desenvolupament d’infraestructures, transport multimodal, transport de mercaderies i ampliació de l’àrea d’influència, claus per augmentar la competitivitat empresarial, i la necessitat real del Corredor Ferroviari del Mediterrani.

El president del Port, Josep Maria Cruset, ha participat en la 3a taula rodona ‘Necessitat real del Corredor Ferroviari del Mediterrani’, acompanyat de Jordi Ferrando, director de la Zona Est de FCC; de Marta Subirà, presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat i de Damià Calvet, president del Port de Barcelona.

Cruset ha explicat que “estem desplegant el port del futur per ser competitius en un entorn molt canviant que ja no és un món líquid, sinó gasós, a la velocitat en que es produeixen els canvis”. Segons el responsable del Port de Tarragona “per part del Port de Tarragona tenim el deures fets ja que tota la feina interna de condicionament de les instal·lacions portuàries per operar amb el tercer fil estan finalitzades des de fa anys”.

El Corredor, una peça cabdal de l’horitzó 2023

El Port aposta per la connexió amb la península ibèrica a través de carretera i del ferrocarril i amb l’obertura del corredor del Mediterrani, amb el nord d’Europa. Cruset ha explicat que l’entrada en funcionament del Corredor del Mediterrani “és una oportunitat per fer créixer l’hinterland del Port de Tarragona”. El president del Port considera que la connexió ferroviària “servirà per donar servei a la indústria química europea amb connexions amb Itàlia, Alemanya i Països Baixos”.

El Port Tarragona obre una finestra d’oportunitat per al territori, on la clau estarà en la millora de l’eficiència de la logística i el transport. En aquesta línia, el Port centra el seu creixement en l’assoliment d’objectius propis i d’altres administracions dins de l’estratègia ‘Horitzó 2023’.

Cruset creu que l’any 2023 serà un any d’inflexió per a les instal·lacions portuàries tarragonines, ja que hi conflueixen l’acabament de projectes propis molt importants per al creixement del Port: desenvolupament de la ZAL, ampliació de la Boella, contradic dels Prats i la Port Tarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo, que coincideixen amb l’assoliment de dues connexions vitals per a Tarragona: el corredor ferroviari del Mediterrani i el túnel de Lilla de l’A-27”.

Amb l’entrada en funcionament del Corredor del Mediterrani convertirà el Port de Tarragona en el port més al sud de la península connectat amb ample europeu. Aquest fet potenciarà totes les altres infraestructures en desenvolupament per part de l’Autoritat Portuària de Tarragona.

El president Cruset també ha destacat les inversions relacionades amb el Corredor que realitzarà el Port de Tarragona en la terminal de la Boella: “Una inversió de 24 milions, 20 privats i 4 de l’APT, per ampliar i modernitzar la terminal amb grues pòrtic, nous edificis, etc. per estar operant a finals de 2023”. Una infraestructura que quan estigui a ple rendiment podrà operar 8 trens d’entrada i 8 de sortida cada dia, amb destinació al centre de la península i a cap al nord d’Europa.

El tercer fil, una solució provisional

El Port de Tarragona, com infraestructura logística clau per al territori, aposta per desviar els trens de mercaderies del centre de la ciutat cap a una variant interior, posant en relleu que el tercer fil de la via de la costa sigui provisional.

El tercer fil es va plantejar com una solució tècnica provisional per la urgència de connectar amb França amb l’ample de via europeu. Es tracta de la col·locació d’un tercer rail per l’interior de les vies convencionals d’ample ibèric perquè hi puguin circular combois d’ambdós sistemes. Cruset ha volgut fer una reflexió final sobre “el fet que el tercer fil és una solució provisional que dona resposta a una necessitat urgent” i, al mateix temps, ha demanat que “que el projecte de transport ferroviari de mercaderies per l’interior no caigui de l’agenda d’acció dels responsables de desenvolupar-lo”, perquè ha conclòs “hi hagi una solució definitiva que atengui les reivindicacions del territori i al mateix temps les necessitats d’ampliació de la capacitat del corredor per fer front a l’augment del volum de mercaderies que es transportaran per ferrocarril en els propers anys”.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */