.

Comencen les obres d’urbanització de la Zona d’Activitat Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona. L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) ha adjudicat les obres d’execució del vial del perímetre nord-est que donarà accés a l’interior de la Zona d’Activitats Logístiques. Aquest vial connectarà amb l’interior del Port de Tarragona pel moll Cantàbria i amb la carretera C-31b i la TV-3146 mitjançant altres projectes que es licitaran en els propers mesos.

Per al president del Port de Tarragona, Josep M Cruset, es tracta d’un nou pas endavant per a l’assoliment de l’Horitzó 2023, un salt endavant per al Port i per al territori, en el que confluiran la urbanització de la ZAL, la construcció de la PortTarragona Terminal de Marchamalo-Guadalajara i la millora Terminal de La Boella, entre d’altres projectes”.

Aquest primer projecte suposa l’inici de les obres d’urbanització de la ZAL que significa una inversió de 30 milions d’euros a executar en el període 2021-2023 per tal de poder acollir inversions en l’Horitzó 2023, marcat per l’APT com el punt d’inflexió per al creixement del Port en tràfics existents i nous, especialment en càrrega general. El projecte de la ZAL estarà acompanyat per altres inversions estratègiques com, per exemple, la millora i la modernització de la terminal Intermodal de La Boella (20 milions d’euros) que podrà enviar vuit trens diaris dels quals 5 connectaran amb el nord d’Europa i tres amb la península Ibèrica. El 2023 també és l’any en que es preveu l’entrada en funcionament de la PortTarragona Terminal a Guadalajara (15 milions d’euros), la qual connectarà el Port de Tarragona amb un dels pols logístic més importants de la península.

Els accessos, l’inici de les obres

El projecte adjudicat aquests dies contempla l’execució d’un vial de dos carrils per sentit, amb dues rotondes intermèdies per connectar la ZAL amb els diferents accessos i l’interior del Port de Tarragona, així com la reposició i desviament de diferents serveis afectats. En 10 mesos es construiran 1.300 metres de vials en el que serà el primer de tres projectes d’accessos a la Zona d’Activitats Logístiques.

Per la construcció d’aquest vial es mouran aproximadament 80.000 metres cúbics de terres que es col·locaran en diferents capes per dotar a la plataforma de la resistència necessària per als vehicles de gran tonatge que en faran ús. Per la primera capa, la base, s’utilitzaran 52.000m m3 de sòl tolerable, i les tres capes superiors seran de sòl seleccionat, sòl estabilitzat i sòl ciment d’aproximadament 10.000 m3 cada una.

Per a la pavimentació dels vials, de 2 carrils per sentit, més les dues rotondes s’utilitzaran 11.000 tones d’asfalt. Mentre que per l’adequació dels talussos adjacents a la plataforma, el Port de Tarragona hidrosembrarà amb 5.000 m2 de llavors prèviament seleccionades i tota la resta de components necessaris per adequar-se als criteris mediambientals.

En previsió de futur el Port de Tarragona també aprofitarà aquestes primeres obres de vials per deixar preparada la plataforma on s’instal·larà el control d’accés entre el recinte portuari i la ZAL. Es tracta d’una eixamplament de la plataforma per poder-hi instal·lar posteriorment els elements necessaris per acreditar els vehicles que entrin i surtin del Port.

Altres projectes d’accessos a la ZAL

Les obres d’urbanització de la ZAL tindran continuïtat durant els propers anys fins a finals de 2023. La inversió destinada a la configuració de la primera fase dels diferents accessos viaris i ferroviaris a la ZAL del Port de Tarragona és de de 10 milions d’euros, i representa la tercera part d’un total de 30 milions d’euros que es destinaran per desenvolupar urbanísticament tota la ZAL.

La ZAL compta amb tres projectes per la creació dels vials de connexió interna i externa. A més a més del vial, n’hi dos més. Per una banda, és el tram comprés entre la ZAL i el vial de la química que té l’origen a la rotonda de la ‘Piconadora’, en la intersecció de l’autovia de Salou a Tarragona i la carretera de Vila-seca a la Pineda TV-3148. I per un altra banda, l’accés a la ZAL des de la C-31B (l’autovia de Salou a Tarragona), que es definirà amb una rotonda a l’alçada de la intersecció amb la carretera TV-3146 i de la indústria Dow Chemical.

Per al Port de Tarragona la creació de la ZAL suposa un projecte de transició industrial i innovació en matèria d’organització i logística que impulsarà el creixement del tràfic portuari i l’economia de la zona adjacent al propi Port. Com afirma el president del Port, “ajudarà a consolidar l’impuls del Port de Tarragona com a node logístic intermodal de referència europea en l’Horitzó 2023”.

Què suposarà la ZAL al Port de Tarragona i el territori?

El desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona preveu la construcció d’aproximadament 915.000 m2 que beneficiarà l’eficiència logística de les empreses, reduiran costos i riscos, alhora que accelerarà la cadena logística.

La ZAL també suposarà la creació de més de 4.200 llocs de treball directes i indirectes. Aquest espai implicarà un increment del 20% de l’espai per a les activitats logístiques al Port de Tarragona i un impacte positiu en el tràfic marítim xifrat en un increment d’entre 2,7 i 4,6 milions de tones més a l’any.

Per a la construcció de la ZAL s’inclouran tecnologies innovadores per augmentar l’eficiència energètica portuària i la sostenibilitat, incloent-hi un disseny urbanístic sostenible, elements per a la mitigació del canvi climàtic i criteris d’eficiència energètica.

Redacció