.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep M. Cruset. Foto: Port

Aquest dijous, 3 de febrer, en el marc d’una visita institucional al Port de Tarragona, ha tingut lloc la signatura del conveni d’adhesió del Port a la Xarxa RESCAT, per part del Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, i el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep M. Cruset, a la seu de la Policia Portuària del Port de Tarragona, situada a prop del Barri Mariner del Serrallo.

El Port Tarragona invertirà 250.000 euros i s’integrarà així en el sistema de comunicacions d’emergències emprat per les administracions de tota Catalunya i millora així la interlocució i la coordinació amb els cossos de seguretat i emergències dependents del Departament d’Interior.

Elena ha explicat que “la xarxa Rescat és imprescindible en la gestió de la seguretat i les emergències a Catalunya, perquè proporciona cobertura a nuclis de població, entorns rurals o infraestructures clau, i el Port de Tarragona n’és un bon exemple. Amb aquesta adhesió, el Port millora la seva coordinació en la gestió de situacions d’emergència amb els mateixos canals que tots els cossos de seguretat i emergències del país”.

Segons Cruset, “amb l’adhesió a la Xarxa RESCAT assolim un nou objectiu d’alt interès públic que contribuirà a una major coordinació per a la resolució de les situacions d’emergències que es puguin produir en el Port”. El president també ha agraït “l’esforç de totes les persones implicades en fer realitat una col·laboració que permetrà reforçar un factor clau en la gestió d’emergències, com és la necessitat de comunicacions àgils i directes entre tots els agents implicats en la seva resolució”.

La Xarxa Rescat és la xarxa de radiotelecomunicacions d’emergència i seguretat, propietat de la Generalitat, que aplega els cossos de seguretat, els serveis d’emergències i diversos gestors d’infraestructures de Catalunya: Mossos d’Esquadra, Policies Locals, Bombers de la Generalitat, Bombers i Guàrdia Urbana de Tarragona, Protecció Civil, Servei d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Departament de Territori i Sostenibilitat, Agència Catalana de l’Aigua i Servei Català de Trànsit, entre d’altres.

El propòsit de la Xarxa Rescat és el de servir a tots i cadascun dels col·lectius implicats en la seguretat, les emergències i serveis i subministraments bàsics amb la finalitat de millorar el rendiment, l’eficàcia i l’operativa de tots els recursos del país que treballen en aquests àmbits.

Lliurament d’un camió de bombers

El nou camió actuarà en casos de rescat, salvament i suport tècnic en intervencions en incendis i operacions de salvament en entorns urbans, industrials i portuaris. Foto: Port

Per altra banda, la visita del conseller Elena al Port de Tarragona ha estat també ocasió per fer el lliurament oficial d’un Furgó de Salvaments Varis (FSV) que estarà ubicat al Parc de Bombers de Tarragona. El lliurament del camió de bombers és una acció prevista en el conveni de col·laboració per a la prestació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i salvaments al Port de Tarragona, signat a l’agost de 2019, per valor d’ 1,6 milions d’euros per un període de quatre anys.

Aquest camió actuarà en casos de rescat, salvament i suport tècnic en intervencions en incendis i operacions de salvament en entorns urbans, industrials i portuaris, ha explicat Carmel Expósito, cap de l’Àrea d’Operacions de la Regió d’Emergències de Tarragona, durant la presentació del vehicle als mitjans de comunicació. “És un vehicle que permetrà realitzar amb major eficiència el servei general de prevenció i control d’emergències dins de l’àmbit portuari, ja que compta amb equipaments com generador elèctric propi, pal d’il·luminació, cabestrant i dispositiu de remolc i arrossegament”, tal i com ha explicat el tècnic de seguretat del Port de Tarragona, Jesús Teva. A més, disposa d’equips de telecomunicacions i sistema d’aigua a pressió per a petits incendis. Però destaquen sobretot els compartiments destinats a material específic, com per exemple, claus normalitzades de serveis, eines generals, elements per a elevació i moviment de càrregues, eines d’excarceració, equips lleugers d’extinció, sistema d’il·luminació, material sanitari, equips de protecció respiratòria, roba i material de protecció, equips especialitzats per al risc elèctric, equips de tall i perforació, equipament per a treball en vertical i elements de ventilació auxiliar, entre d’altres.

Aquest furgó de salvament es va adjudicar per un import de 419.900 €, iva exclòs, a l’empresa Flomeyca, SA i permet complir un dels punts més importants del conveni de col·laboració per a la prestació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i salvaments, signat amb Bombers de la Generalitat amb l’objectiu d’actuar en cas d’activació del Pla d’Autoprotecció del Port (PAU) i altres Plans de Protecció Civil o d’àmbit superior que afectin la zona portuària.

El conveni, a més a més d’incloure la compra de material especialitzat, protocolaritza la intervenció dels Bombers de la Generalitat, coordinada amb els equips d’intervenció propis del Port, en cas de qualsevol tipus de salvament i rescat de persones, en zona terra o en vaixell, en accidents de trànsit amb atrapats, en extinció d’incendis em edificis, recintes confinats i vaixells a la zona de servei del Port i en intervenció amb matèries perilloses.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */