.

Josep Andreu, president del Port de Tarragona. Foto: Port de Tarragona

El Port de Tarragona ha decidit que en el cas que continuï sent necessari ampliar l’espai destinat als creuers, es construeixi una plataforma al Moll Balears, entre el Far de la Banya i el dic de trencaones, al final del dic de Llevant, un projecte que s’acaba de plantejar i està en estudi. Així ho ha anunciat el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Andreu, en una entrevista concedida a Tarragona21.

Es tractaria de donar resposta a mig termini a l’elevada demanda de creuers, a  dos anys vista, amb una infraestructura complementària situada al dic de Llevant. El Port preveu enguany l’arribada de 80.000 creueristes.

El futur Moll de les Balears és l’últim a desenvolupar dins l’actual configuració del Port de Tarragona.

La lentitud en la tramitació de la futura ampliació del contradic dels Prats, on s’està tramirant el projecte ambiental i que podria endarrerir el projecte dos o tres anys -on en principi hauria de fer-se el moll per als creurs-, fan que s’hagi optat per una solució més ràpida, que no necessita tanta tramitació com sí ho necessita el Moll dels Prats. Així, es crearia una infraestructura que doni resposta “a curt i a mig termini a l’elevada demanda de creueristes que tenim”, ha subratllat Andreu. “Si segueix la bona perspectiva de creueristes farem una adecuació al dic de Llevant”. Aquesta proposta “no posa en contradicció que s’ha de fer, sí o sí, el contradic dels Prats”, ha destacat Andreu, com a mesura de protecció mediambiental necessària de les platges de La Pineda i de l’entorn marí. Allargar el contradic per metrà que en el cas d’un accident disn el Port aquest podria quedar tancat.

El cost del contradic arribarà als 50 milions d’euros. El format serà el d’escullera, és a dir, amb grans blocs de pedra, que permet que amb l’impacte de l’ona es perdi la seva energia i per tant, l’impacte ambiental sigui menor.

Però el contradic té una tramitació “molt complexa i farragosa i no va a la velocitat que a nosaltres ens agradaria, quan resulta que el projecte tècnic el tenim fet i aprovat el pressupost per aquesta obra”. Només cal el permís definitiu del Ministeri de Medi Ambient, però el Pla d’impact ambiental té un ampli clausulat i necessita informes i posicions d’ajuntaments afectats, afectacions a la fauna marina, la posició de grups ecologistes. Un cop aprovat el pla ambiental, la construcció de l’obra “té un termini, que sent generosos són dos anys, i sent realistes, tres anys”. A partir de les obres, el control del temps tornarà a ser del Port, però no abans. No hi ha marxa enrere en la construccio del contradic, una obra necessària per a la protecció mediambiental del Port i el seu entorn.

La recent estada del president del Port i el seu equip en una fira de creueristes a Miami ha accelerat la previsió de creixement d’arribada de creueristes a Tarragona. “El projecte de Costa Cruceros ens ha donat un impuls molt important”, destaca. “He estat recentment a Miami liderant l’equip de creuers i hem constatat que Tarragona genera molt d’interès en el camp dels creuers i el projecte Costa Cruceros ha visualitzat molt el sector, ha estat una novetat en el sector que operi a Tarragona. Això ens obliga com a Port a replantejar totes les nostres infraestructures i especiament la dels creuers”.

Espai per a l’ampliació del recinte per als creuers

“Els creuers necessiten més espai. Ara tenim quatre o cinc dies amb la presència de dos creuers al Port. Arribarà un dia que rebrem 5.000 creueristes amb les mateixes instal·lacions que el primer dia, que és correcte per un projecte de mínims, però no per un de consolidat”. L’espai actual reservat als cruers, al final del dic de Llevant, presenta una amplada molt minsa per la circulació de molta gent si s’hi sumen dos creuers. La futura plataforma de ciment, molt més ampla, solventarà el problema, que s’agreuja amb els complicats fluxes d’entrades i sortides de creuristes.

El Port està atualment avaluant el cost i el termini de les obres. Si és assumible el seu cost i el seu terminji d’execució, “ho tirarem endavant”. Andreu té clar que tot i ser un port industrial el de Tarragona ha de mantenir l’equilibri amb sectors com el creuerista i que les inversions s’han de fer sempre en funció de com evoluciona la demanda. La resposta del Port a les demandes que se li presenten és “adaptar les infraestructures amb generació de recursos i retorn de les inversions”. En el cas dels creuers, el joc es basa a donar resposta preveient que seguirà l’increment de creueristes.”Si es donés el cas que Costa Cruceros no seguís endavant amb Tarragona, ens quedaríem com estem”, reconeix Andreu.

Per al futur quedarà determinar quina activitat es posaria en marxa en el futur Moll dels Prats, en funció de les necessitats globals de la demanda que hi hagi al Port. I també observar l’evolució de la demanda creurista per si es produeix un salt d’escala i poder plantejar fer el canvi d’ubicació definitiu del moll de creuers al lloc preferit, a la zona on hi ha el Port esportiu. “Algú va pensar a posar en marxa el Moll de la Química i ara tenim la responsabilitat d’omplir-lo. Només queden 15.000 metres quadrats per fer-ho. El mateix passa amb els creuers”, conclou Andreu.

J. Garcia