.

L'edifici està tancat als serveis interns i al públic. Foto: Tarragona21

L’edifici està tancat als serveis interns i al públic. Foto: Tarragona21

L’Autoritat Portuària de Tarragona plantejarà aquest mes de novembre a l’organisme públic Puertos del Estado -depenent del Ministeri de Foment- un canvi d’ús de l’antic i emblemàtic edifici del Port, tancat des de fa uns anys i obra de l’arquitecte Josep Maria Garreta. L’Autoritat Portuària ha arribat a la conclusió, a partir d’un estudi de viablitat econòmica encarregat a Aguirre Newman, que no pot tirar endavant amb garanties l’espai com a usos d’oficines per a empreses privades donat que no hi ha mercat ni demanda d’aquestes característiques a Tarragona.

Així les coses, el Port ha decidit plantejar a Madrid una opció que considera molt vàlida: usar l’espai per a serveis de l’Estat que es troben a Tarragona, inclosos serveis del propi Port.

A l’antic edifici s’hi podrien encabir serveis com Port Control, que actualment ocupa un espai força degradat i que necessita una reforma, i altres de l’Estat. El president del Port, Josep Andreu, ha citat com a exemple el servei de Costes, que es troba a la plaça Imperial Tàrraco, “no perquè hagi de ser aquest sinó com a exemple d’unificar serveis estatals en un únic edifici”, ha afirmat a Tarragona21.

Es manté, però, la reforma arquitectònica de l’edifici, valorada en cinc milions d’euros i que suposarà mantenir el perfil arquitectonic clàssic de la façana, però a la que se li aplicarà una “pell” al damunt. Per dins serà profundament remodelat. El Port parteix de l’aventatge que ja tenia previst destinat tres milions d’euros al nou edifici de serveis portuaris, que ara es destinaran a la reforma de l’antic immoble si la proposta tira endavant.

El Port ha pres la decisió després que els experts observessin que no hi hauria demanda d’oficines d’alt nivell per instal·lar-se al lloc. A més, l’espai té 5.000 metres quadrats de superfície, però només són útils poc més de 2.500, un 60 per cent, el que li resta superfície per llogar.

El Port s’havia plantejat inicialment cometre la reforma arquitectònica de l’edifici pel seu compte i després treure’l a explotació comercial per lloguer d’oficines amb una concessió a 30 o 35 anys.

Posteriorment, va canvir de plantejament i va optar perquè l’operador que guanyés el concurs també fes l’obra, una opció que li va arribar des de les autoritats de Ports i Costes  Madrid. “Com que l’operador es faria càrrec del cost de les obres, s’allargaria la concessió fins a 50 anys”, ha destacat el president del Port. El projecte havia de ser el que té redactat ja el propi Port, que a més fa una aposta clara per l’eficiència energètica. Es pensava en una empresa o en una unió temporal.

Posteriorment, l’estudi d’Aguirre Newman ha conclòs que no veu clar la resposta dels operadors, i “davant el risc que el concurs quedés desert s’ha optat per canviar-ne la filosofia”, ha subratllat Andreu. El president del Port té “confiança” que la fórmula triada “serà del grat de Ports i Costes”. “Si no ho volguessin tindríem un problema perquè s’esgotarien les possibilitats de trobar-li una sortida”.

J. Garcia