.

Un vaixell de contenidors al moll d'Andalusia. Foto: Port Tarragona

Un vaixell de contenidors al moll d’Andalusia. Foto: Port Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) recuperarà la concessió de la Terminal Pública de Contenidors que actualment explota l’empresa DP World. El Port de Tarragona posarà de nou la terminal al mercat mitjançant l’obertura, en els pròxims temps, d’un concurs per a concesionar aquesta infraestructura amb l’objectiu de trobar en el mercat un nou operador que contribueixi a aconseguir els objectius de diversificació de trànsits, augment de la càrrega general i potenciació de la intermodalitat i el transport per ferrocarril que el Port vol aconseguir en els pròxims anys.

El Port de Tarragona pretén recuperar la concessió de la terminal per a aprofitar l’oportunitat que representa la posada en servei de múltiples actius logístics del Port en el mateix espai temporal. És per aquesta raó que l’APT vol atorgar aquesta concessió a un nou operador que estigui interessat i tingui capacitat per a crear sinergies entre la terminal de contenidors, la ZAL, el Corredor Mediterrani, la Terminal Intermodal de la Boella i el “port sec” de Guadalajara-Marchamalo.

L’APT treballarà perquè la recuperació de la terminal afecti el mínim possible al funcionament normal del port, en general, i a la prestació dels serveis de la terminal, en particular

Una oportunitat de creixement sostenible
Per a l’APT, la recuperació de la terminal de contenidors és una oportunitat per a reforçar i impulsar el seu projecte estratègic de futur per a un creixement sostenible del Port basat en l’augment del trànsit de mercaderia general, la intermodalitat i la potenciació del transport per ferrocarril. Els estudis de mercat de l’APT confirmen l’existència d’un mercat potencial que permetria explotar tota la capacitat de la terminal del moll d’Andalusia que té cabuda per a moure 500.000 tones a l’any. Segons els estudis del Port, a la província de Tarragona hi ha un mercat de 172.000 tones import/export i, des de 2021 i 2022, també ha detectat un creixement significatiu en aquesta part del seu hinterland més immediat. El Port també té observat i dimensionat un mercat potencial de 780.000 tones import/export en els eixos Ebre-Henares del seu hinterland (sense tenir en compte les ciutats de Madrid o Barcelona).

Aquestes xifres, juntament amb les sinergies i l’atracció de nous trànsits marítims que es poden crear amb el desenvolupament de la *AL, l’obertura del Corredor del Mediterrani, l’entrada en funcionament de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo al 2024 i la futura ampliació i modernització de la Terminal de la Boella, i després d’anys d’implementació d’una estratègia per a potenciar la diversificació de trànsits i la intermodalitat, configuren un escenari òptim per a la participació amb força del Port de Tarragona en el trànsit de contenidors.

El president del Port de Tarragona, Saül Garreta, creu que “l’esforç que està realitzant el Port de Tarragona amb importants inversions com la ZAL (30 milions d’euros), la terminal intermodal de la Boella (25 milions) o la PortTarragona Terminal a Guadalajara (30 milions) ha de comptar amb els millors partners possibles per a aconseguir el compromís amb un creixement sostenible del Port que asseguri la competitivitat i l’eficiència davant els grans canvis que s’estan produint, com la transició energètica i la descarbonització”.

Antecedents
Mentre aquest nou escenari es concreta, les dues parts -DP World i APT- han pactat un pla d’acció perquè els serveis als clients de la terminal de contenidors no es vegi interromput durant el procés de desconnexió de DP World que culminarà a l’estiu de 2023.

L’entrada de DP World al Port de Tarragona es va tancar el juny del 2008 i va fer possible la implementació d’una estratègia de diversificació de trànsits amb una aposta per la càrrega general en contenidor. En aquell temps, l’operador portuari Dubai Port World i la naviliera israeliana ZIM van adquirir el 60% i el 40%, respectivament, del capital de Contarsa Societat Estiba, la companyia que operava la terminal de contenidors del Port de Tarragona.

No obstant això, l’entrada en funcionament es produiria dos anys més tard, a l’octubre de 2010, quan es va inaugurar l’ampliació de 18 hectàrees de la terminal de contenidors al moll d’Andalusia fins a aconseguir les 41 hectàrees actuals. La nova infraestructura, a més del creixement de la superfície terrestre, incloïa la prolongació de la línia de moll a 1.050 metres lineals i calats de 16 metres per a facilitar l’atracada de tres vaixells portacontenidors simultàniament.