.

Imatge del moment de descoberta de la placa commemorativa de la inauguració del Moll de Balears. Foto: Eloi Tost

Vista aèria del nou Moll. Foto: Cedida

El Port de Tarragona ha inaugurat aquest divendres el nou Moll de Balears. Un espai de 45.000 metres quadrats guanyats a les aigües interiors del port que permetrà millorar l’operativa de creuers a les instal·lacions i, de retruc, augmentar el nombre de visitants. Els treballs s’han executat en 18 mesos i han tingut un cost d’uns 30 MEUR.

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha destacat que la nova terminal permetrà superar en dos anys els 128.000 passatgers del 2019, un any en el qual hi van arribar 63 creuers. En l’acte hi ha assistit també el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, que ha assenyalat que el repte de futur pels ports són la digitalització i la descarbonització.

En el seu parlament, Cruset ha posat en valor “el pas endavant” que significa disposar d’aquesta nova infraestructura. El Moll de Balears permet augmentar la línia d’atracada de creuers en 700 metres i oferir una operativa molt més còmoda i àgil. Aquesta infraestructura representa una millora qualitativa per a l’activitat creuerística, ja que obre la porta a acollir creuers més grans i permet l’atracada de més vaixells de manera simultània (fins a 4 creuers). El Moll està preparat per implantar el subministrament d’energia elèctrica als creuers durant l’atracada.

El Port de Tarragona va assolir el 2019 el seu rècord de creueristes, amb 128.000 i 63 vaixells. Amb la nova terminal, l’Autoritat Portuària de Tarragona confia en poder recuperar aquestes xifres d’aquí a dos anys, quan els efectes de la pandèmia s’hagin minimitzat. L’espai permetrà rebre fins a quatre creuers alhora gràcies als 700 metres de línia d’atracada. Aquest divendres ja hi ha el primer vaixell, el creuer Europa de l’empresa Hapag Lloy Cruise Lines, procedent de Palma de Mallorca amb uns 240 viatgers a bord. A més, ja s’està tramitant la concessió per tal de seleccionar l’empresa que explotarà el moll i la futura terminal de 5.000 m2 que s’ha de construir.

Cruset, dirigint-se a la resta d’autoritats. Foto: Eloi Tost

El president de Ports de l’Estat, Francisco Toledo, ha destacat que el govern espanyol invertirà 600 MEUR per modernitzar les instal·lacions portuàries. “Són inversions productives i que creen llocs de treball quan es construeixen i després”, ha afirmat. Toledo ha manifestat que hi ha dues línies per descarbonitzar els creuers. D’una banda la utilització de combustibles alternatius i, posteriorment, l’hidrogen. De l’altra, facilitar la connexió elèctrica als molls i que puguin aturar els motors quan estan aturats. Una opció que el moll de Balears ja permet fer.

Precisament la “descarbonització i la digitalització” són els dos “grans reptes” que es plantegen per als ports de cara els propers anys, segons Jordi Puigneró, vicepresident del Govern. Puigneró ha posat Tarragona com a exemple de la capacitat de complementar l’activitat industrial i la turística. Alhora ha reclamat a l’Estat acabar el Corredor del Mediterrani per garantir la intermodalitat del port tarragoní.

El Corredor del Mediterrani

Una petició que ha recollit la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que ha remarcat que el corredor “és un objectiu importantíssim” en el qual s’hi treballa durant tot el recorregut. A més ha celebrat que el turisme de la Unió Europea s’estigui dinamitzant “a una superior a la prevista”. “El de llarg radi costarà més perquè la pandèmia encara afecta”, ha dit.

En matèria turística, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha posat en valor l’impuls que suposarà per a la ciutat la nova terminal de creuers. “És una oportunitat per al territori. Aportarà efectes positius per a l’economia, el turisme i la gastronomia”, ha finalitzat.

Després de les diferents intervencions dels representants de les administracions presents, s’ha procedit a l’acte d’agermanament amb les Illes Balears. Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona, ha estat el mestre de cerimònies d’aquest agermanament on han pres protagonisme Josep Ribas, conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern Balear, i Pere Segura, alcalde de Vila-seca. La cerimònia ha consistit en col·locar un pessic de terra mallorquina en les entranyes del moll que duu el nom de les Illes Balears.

La part institucional de la inauguració ha arribat a la seva fi amb el descobriment d’una placa commemorativa per part de Dvergastein Dag, capità del creuer “Europa”: el primer creuer que atraca al Moll de Balears. El capità del creuer ha estat acompanyat per les principals autoritats de l’acte. Per concloure l’acte, amb to més desenfadat, tots els assistents han pogut gaudir d’un extracte de l’espectacle de PortAventura World, “Around The World” de Gianfranco Bollini, on hi ha participat prop de 35 artistes, ballarins, ballarines i acròbates.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */