.

Jose Maria Cruset, al seu despatx al Port. Foto: Autoritat Portuària

El Port de Tarragona amb la col·laboració de Cruise Knowledge Club ha organitzat avui dijous 11 de juny el primer webinar sobre la gestió de la nova normalitat al sector dels creuers, dirigit principalment als agents relacionats amb la destinació turística de creuers de Tarragona-Costa Daurada i titulat “Com preparar-nos com a destinació per a l’Arribada de Creuers a l’Escenari “New Normal”.

El webinar ha començat a les 9h amb la presentació de Virginia López Valiente, Directora General de Cruises News Media Group, una empresa dedicada exclusivament a la indústria dels creuers. Seguidament, el president del Port de Tarragona, Josep M Cruset, ha donat la benvinguda a totes les persones participants. Els altres ponents del webinar han estat Luis de Carvalho, CEO de Bermello Ajamil & Partners Europe, i Ramon Hurtado, Global Product & Operations Manager de Intercruises Shoreside & Port Service. Tots els ponents han explicat, des de les seves perspectives i les diferents mesures que s’hauran de seguir en cas que la temporada s’iniciï.

En el seu discurs de benvinguda, Cruset ha destacat la trajectòria del projecte de creuers dels darrers anys, amb un augment exponencial de passatgers, i ha emfatitzat que es tracta d’una industria estratègica tant per al Port de Tarragona com també per al territori. El president del port ha explicat que “l’evolució de creuers ha estat molt important en els últims anys a Tarragona, en termes quantitatius, en nombre i qualitatius, per la gran valoració com a destí per part dels creueristes”.

Cruset ha posat en valor el model de governança del projecte creuers: “El món dels creuers és un exemple de l’articulació i cooperació de totes les institucions del territori”. La Taula Institucional de Creuers està formada per l’APT, els ajuntaments de Tarragona, Reus i Vila-seca; Turisme de la Generalitat de Catalunya, el Patronat de Turisme de la Costa Daurada, la URV, PortAventura i la Federació d’empresaris Hotelers de Tarragona, Cambra de Comerç de Tarragona, entre d’altres.

El president de l’APT ha materialitzat el compromís del Port destacant “l’aposta pels creuers que es reflecteix en la construcció del nou moll de Balears”. La nova terminal de creuers situada al moll de Balears podrà rebre a partir del 2021 quatre vaixells simultanis, amb una línia d’atracada de 700 metres al dic de Llevant, més 450 metres en el nou moll de Balears, tot això amb 16 metres de calat que permetrà rebre els creuers més grans del món. Cruset ha conclòs el seu parlament glossant les oportunitats de futur que el territori representa per a la indústria del creuer. “La proximitat amb un node turístic molt potent com es PortAventura, i el futur projecte Hard Rock, proporcionen unes perspectives de futur, a mig termini, encara millors”, explica. Això fa, segons Cruset, que “la segona terminal de creuers al contradic dels Prats sigui una oportunitat per al territori, que pot ser una realitat al 2025-2027”.

Una situació complexa

Una de les idees transmeses en el webinar ha estat la constatació que la situació anterior a la crisis de la covid-19 era molt esperançadora per al sector. Hi havia una gran demanda de vaixells a nivell mundial, però la nova situació en la qual ens trobem demana esperar a que repunti la demanda. Una de les conclusions de la reunió ha estat que la situació actual està demanant a les empreses del sector assumir molts costos i també que quan comenci a rebrotar la demanda no es tornarà a la situació anterior, sinó que hi haurà moltes coses que canviaran, igual que a la societat”.

En la discussió s’ha abordat la situació dels vaixells de creuer i sobretot la dels tripulants. Algunes tripulacions es troben situacions molt difícils, per por o falta de procediments per rebre’ls en els seus països d’origen. Una altra de les conseqüències de la pandèmia i que la nova normalitat haurà de tenir en compte i que caldrà protocolaritzar. No obstant, malgrat les dificultats senyalades, el to del webinar és ha estat optimista. ç

Els experts afirmen que “mirant al futur es veuen brots verds per al sector” ja que la majoria de creueristes que ja han viatjat, o que han hagut de cancel·lar el seu viatge per causa del COVI-19, ja han fet de nou reserves. Com treballar en la nova normalitat i les clau pel retorn Una de les claus per a la nova normalitat és que “el consumidor necessita seguretat”. La clau està que la informació sobre els protocols arribi de forma correcta i clara a les empreses i, després, als propis consumidors han de poder saber en tot moment què fer i com actuar.

És necessari, han apuntat els experts, que totes les accions vagin perfectament coordinades, com per exemple separació, senyalització, evitar lliurament de documentació, espai per entrega d’EPIs, protocols per als simptomàtics, ventilació, formació personal, millorar les mesures higièniques i de desinfecció. Per a tal fi, és recomanable que existeixi una comissió de coordinació davant de la quantitat i la complexitat de mesures a tenir en compte.

Les coses, expliquen, s’estan movent en la bona direcció. Alguns navilieres ja han avançat en els seus nous protocols, alineats amb allò que recomanen els governs. No és estrany, diuen, perquè les navilieres sempre han estat a l’avantguarda dels protocols d’higiene i seguretat per als passatgers. No obstant, el sector depèn de decisions alienes.

Per poder tornar a viatjar cal un aixecament de restriccions, que els països i ports permetin l’entrada de creuers. Però no només d’aquests, sinó que la tornada al funcionament de la temporada de creuers també depèn i guarda una relació directa amb els protocols de salut i seguretat que es disposin, de la disponibilitat dels hotels amb les seves restriccions, de l’accessibilitat a les atraccions turístiques (museus, carrers, parcs…), a la disponibilitat de transport públic, trens, autobusos o avions; etc.

Tarragona, una destinació amb moltes oportunitats

El webinar també ha tractat de manera particular la situació de Tarragona, com a destí turístic de creuers. Segons els ponents de la trobada virtual, “la nova normalitat exigirà crear nous itineraris i destinacions més petites poden tenir més oportunitats”. Seran necessàries noves estratègies, nous tours, nous clients per part de les companyies. Malgrat que els creuers han aturat la seva activitat, es constata que les empreses s’estan preparant per a la tornada i busquen noves oportunitats per quan els creuers puguin tornar a navegar. Les previsions són que el primer turisme que es rebrà és el turisme domèstic i que la gent amb alt poder adquisitiu serà la primera en poder viatjar. Un dels elements que caldrà tenir en compte és la por a grans espais i aglomeracions, i per tant, que l’oferta s’orienti cap a viatges més especialitzats, i en productes a l’aire lliure que permetin distanciament social i, a la vegada, una sostenibilitat econòmica.

Dues de les recomanacions més repetides per fer front a la nova situació són treball en equip i digitalització. Els agents del sector coincideixen en la necessitat de treballar en equip per aconseguir els objectius de reprendre el turisme i aprofitar tots els avantatges que permet la digitalització: tecnologia per promocionar destinacions, connexió total per poder donar ofertes i promocions en els punts de visita, senyalització en tots els idiomes, comunicació ràpida i constant entres destinacions i empreses de turisme…

La nova normalitat en el sector creuers

El Port de Tarragona segueix treballant per poder reiniciar la temporada de creuers des del primer moment que sigui possible, sempre que les condicions sanitàries ho permetin i donant tota la prioritat a la salut de les persones. En la nova normalitat, el turisme es veurà afectat pels nous protocols sanitaris i la implantació de mesures per a minimitzar el risc de contagi. Les coses canviaran de manera substancial i tot el sector haurà d’adequar el seu funcionament a aquestes noves normes i mesures.

Des d’aquest punt de vista, el webinar ha contribuït a la necessitat a estar més preparats davant la possibilitat que la temporada 2020 pugui reemprendre la seva activitat, i per poder engegar la logística amb agilitat i seguretat des del primer moment. Al mateix temps, també ha concretat de manera pràctica a com assumir que a partir d’ara caldrà implementar aquestes mesures per a una represa al 2020 i sinó en la temporada 2021.

L’inici de la temporada encara és una incògnita i els agents implicats estan a l’espera de l’evolució dels esdeveniments. En cas de no poder-se iniciar aquesta temporada, tota la feina feta fins al moment servirà per preparar millor la temporada 2021 que, segons estudis del sector, està registrant nivells de reserves superiors a altres anys.

/* JS para menú plegable móvil Divi */