.

La càrrega d’un tren amb agroalimentaris equival a 35 camions

La càrrega d’un tren amb agroalimentaris equival a 35 camions

El Port de Tarragona ha posat en marxa, durant aquest any 2019, una operativa de càrrega de 3.000 tones de productes agroalimentaris, utilitzant un tren amb 17 vagons 3 cops per setmana. El servei gestionat per l’operador ferroviari Go Transport, transporta cereals des dels magatzems de la zona portuària fins la destinació de Zuera (Saragossa), on el grup Alendi disposa de diverses fàbriques de pinsos i des d’on procedeix a la distribució de la mercaderia.

Aquesta operativa suposa un salt qualitatiu i quantitatiu en la cadena logística i ofereix un millor servei als clients, tant des del punt de vista econòmic com en sostenibilitat tenint en compte que cada tren operat equival a 35 camions carregats. Amb aquest sistema, el Port té un enorme potencial per transportar mercaderies per ferrocarril en destinació a les zones de Madrid, València i Saragossa i en aquests moments es treballa des del departament comercial de l’APT per sumar nous clients al servei de llançadora ferroviària per al moviments d’agroalimentaris.

Les empreses estibadores que desenvolupen aquesta activitat són Ership i Euroports, de la comunitat portuària del Port, tot i que es preveu que més operadors s’afegeixin a aquesta iniciativa que ja ha obtingut uns excel·lents resultats.

Per a la manipulació d’aquestes càrregues, les diferents terminals i instal·lacions del Port estan dotades de maquinària molt especialitzada. Les grues de gran capacitat, cintes de descàrrega connectades a diferents sitges, apiladors, tremuges especials, etc. permeten una càrrega àgil i, a més, incorporen sistemes per un major respecte al medi ambient, ja que disposen de sistemes de control de solució ambiental i plans de seguretat.

Lideratge en moviment de productes agroalimentaris

Històricament, el Port de Tarragona lidera a escala estatal els moviments de cereals i farines, a més dels pinsos i farratges. En aquests moments, s’ha convertit en el primer port de la Mediterrània en productes agroalimentaris a granel, superant els 5 milions de tones anuals. Per a l’emmagatzematge d’aquests productes, el Port disposa de 260.000 m2 de superfície coberta, xifra només equiparable a les capacitats del Port en l’emmagatzematge de líquids a granel.

La gran aposta pel ferrocarril

A les instal·lacions portuàries, el 2018, es van moure 1.423.483 tones en ferrocarril. En total, 4.089 trens i 62.677 vagons van circular per les instal·lacions del Port de Tarragona.

El Port de Tarragona té accés ferroviari d’ample ibèric a tot el recinte portuari i ample mixt (UIC+ibèric) en més de 10 km. A més, disposa d’accés electrificat als molls i terminals de la zona de Ribera, zona dedicada a càrrega general. El Port disposa d’accessos ferroviaris que connecten amb la línia direcció SaragossaMadrid, la línia direcció València i la línia direcció Barcelona, per tant està connectat amb tot Europa..

La xarxa ferroviària interna del Port dóna servei a tots els molls operatius. D’est a oest, hi ha tres ramals que connecten la xarxa interna del Port amb la xarxa d’ADIF. En sentit est, el primer ramal recorre el moll d’Aragó fins a arribar al moll de Catalunya, desdoblant-se per dos itineraris possibles. El segon ramal discorre en paral·lel a la riba esquerra del riu Francolí (en sentit oest). Aquest segon ramal dóna accés als molls de Castella (amb tres punts d’entrada) i de la Química, arribant a l’estació ferroviària de la Química.

El tercer ramal, connectat a la línia de València, passa pel moll d’Hidrocarburs fins a arribar als molls d’Andalusia, Cantàbria i Galícia. Concretament al moll de Galícia, hi ha la Terminal intermodal la Boella, contigua a la terminal de contenidors. Aquest ramal també dóna servei a les àrees del Port on s’ubiquen gran part de les instal·lacions destinades a càrrega general com la terminal de vehicles, una terminal multipropòsit i la futura Zona d’Activitats Logístiques (ZAL).

/* JS para menú plegable móvil Divi */