.

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, en la presentació el nou Pla de Sostenibilitat, intervenint davant d’un cotxe elèctric del Port. Foto: Mar Rovira

Ambiciós i realista. És la definició que el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha fet del Pla de Sostenibilitat, que en l’horitzó de l’Agenda 2030 ha presentat avui públicament. Un document on per terra, mar i aire es vol acabar amb les emissions contaminants, seguint les directrius de l’ONU. Ho farà fins allà on el Port hi arribi -la legislació estatal sobre ús de combustibles fòssils en la propulsió de vaixells no és competència seva-

Ja l’any vinent, 2021, el Port de Tarragona es compromet a reduir el 96% de la “petjada” de carboni a les seves instal·lacions i assolir-ne la totalitat el 2030. La inversió l’any vinent serà de tres milions d’euros. Enguany, la partida mediambiental suma un milió.

Tres són els eixos del document i 82 les accions previstes, amb 23 objectius fixats. Els eixos són la sostenibilitat ambiental, el creixement sostenible i el compromís social. Entre elles destaquen la contractació d’energia verda, l’electrificació del moll de creuers o les bonificacions per potenciar les operatives del ferrocarril. A més, la institució assumeix els disset objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de l’ONU. Que les empreses de logítica canviïn l’ús dels camions pel ferrocarril suma una bonificació que atorga el Port.

El president del port de Tarragona, Josep Maria Cruset, explica que volen reduir el 96% les emissions del carboni al 2021 a les instal·lacions portuàries

 

El seu president, Josep Maria Cruset, ha afirmat que el pla és “ambiciós, amb objectius potents i pensat perquè es pugui materialitzar”. “És un potent full de ruta pels pròxims anys que referma molt el compromís en l’àmbit de la sostenibilitat, amb l’equilibri entre activitat econòmica, empresarial, i a la vegada, amb respecte al nostre entorn”, ha valorat.

El futur del Port, tal com recull el preàmbul del Pla de Sostenibilitat “com a infraestructura logística tarragonina passa per la intermodalitat i el foment del ferrocarril, l’impuls de nous tipus de combustible verd i noves fonts d’energia renovable, garantir la circularitat de tots els projectes i mantenir la política de transparència i comunicació oberta i global com a pilar fonamental de tota l’organització”.

Plaques fotovoltaiques en ús al Port de Tarragona. Foto: Cedida

La Xarxa Natura 2000

En la presentació del primer dels blocs temàtics del Pla Sostenible, titulat Sostenibilitat ambiental, Cruset ha destacat algunes de les accions emmarcades dins de les quatre línies d’actuació: aigua, aire, biodiversitat, i gestió de residus i economia circular. El president de l’APT ha subratllat que el compromís amb la sostenibilitat ambiental forma part integral del posicionament institucional del Port.

Tant és així que la presentació d’aquest bloc en el document del Pla diu que la medul·la d’aquest apartat són “accions decidides en la lluita contra el canvi climàtic amb un ús responsable dels recursos, fomentant la circularitat i l’aprofitament dels recursos naturals i preservant la biodiversitat del nostre entorn”. D’entre els 11 objectius d’aquest bloc, Cruset n’ha destacat dos per davant dels altres. La restauració, millora i potenciació dels hàbitats naturals de la zona Xarxa Natura 2000, a tocar del nucli urbà de la Pineda (Vila-seca) -amb 38 hectàrees naturals-, i la recollida i reutilització de les aigües pluvials al nou espai de la Zona Logística d’Activitat (ZAL) mitjançant la construcció d’un dipòsit de 1000 m3.

Cruset també ha avançat el projecte de creació de biòtops marins per a la regeneració de la vida marina i l’aposta per la recuperació de la biodiversitat autòctona amb la creació de nous espais verds.

Altrament, el Port continuarà apostant per la Instal·lació de plaques fotovoltaiques per a la utilització d’energia renovable, que reduirà la demanda d’energia de xarxa. I seguirà transformant la seva flota de vehicles en una flota elèctrica, alhora que fomentarà que la de la resta de la comunitat portuària faci el mateix. n aquest apartat, el Pla de Sostenibilitat també preveu l’estudi d’energies alternatives com l’hidrogen que tenen una aplicació molt àmplia (camions, aquinària terrestre, embarcacions de serveis, vaixells de càrrega, grups electrògens, etc.) i, també, el foment del transport amb ferrocarril que ja està donant els seus primers fruits amb l’augment dels enviaments de cereals cap a Lleida, Vic i Aragó.

La transparència i la responsabilitat social corporativa formen part, finlament, del tercer eix del pla. En aquesta línia d’aproximació del port a la ciutadania, i especialment als col·lectius menys afavorits, Cruset ha destacat algunes accions d’aquest bloc, com per exemple, l’adequació espais públics com a circuits inclusius per fomentar l’ús entre les persones amb més dificultats; el foment del suport a col·lectius de risc -Ajuts Sílvia Cuesta, programa ajuts RSC, relació amb la societat i entitats veïnals, etc.- i la instal·lació d’un sistema d’informació als usuaris del KM0 al dic de Llevant en els dies de fort vent per si es produís, alertar d’un episodi de presència de partícules.

El Port està executant obres d’edificis, com l’antiga seu de l’Autoritat Portuària, amb criteris d’eficiència energètica, exigència que també figura a la futura Zona d’Activitats Logístiques -ZAL-

Cruset ha avançat també que la propulsió dels creuers amb combustibles fòssis canviarà en el futur. És un debat que les companyies estan tenint en la línia de seguir la sostenibilitat, tal vegada utilitzant gas natural. Queda pendent encara el desenvolupament de l’hidrogen com a font d’energia.

Accediu al document en aquest enllaç.

Jaume Garcia