L’assemblea extraordinària del CN Reus Ploms va ratificar ahir, per unanimitat, la proposta presentada per la junta que ha de suposar el renaixement de l’entitat. Segons ha explicat aquest matí el seu president, Isidre Guinjoan, a Tots21, “els socis m’han permès la signatura del contracte de compravenda de 3.200 metres quadrats del club (les pistes de pàdel i la Casa Marsal, així com una pista de tenis que desapareixerà) a l’empresa sociosanitària francesa AEGIDE”. El valor de l’operació és de 2,5 milions d’euros, el que deixarà a zero el dèficit de l’entitat, però, i això encara és més important, el dotarà de capacitat d’endeutament (deslligant-se de l’embargament provisional que té lligat el club de mans i peus a l’hora de demanar crèdits) per poder fer front a la segona fase, que es va presentar ahir i també va ser aprovada. “En aquest punt el que vam posar a votació dels socis és el preprojecte esportiu del club, que implica una remodelació de les instal·lacions, i el permís per buscar finançament per posar-lo en marxa”, explicava el màxim mandatari del Ploms.
La compravenda amb la multinacional francesa se signarà probablement la setmana vinent. El contracte té un condicionant, segons el qual no es farà efectiu el pagament fins a l’aprovació definitiva del projecte urbanístic. Guinjoan no preveu dificultats perquè “l’ajuntament en breu farà l’aprovació provisional i no creiem que hi hagi problemes per l’aprovació definitiva per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat”. La reunió més pròxima en el temps d’aquest òrgan és a finals d’abril, “però no tenim clar que hi arribi. Probablement s’acabaria aprovant a la següent, prevista per al mes de juliol”.
Aquesta operació “revalorarà el club” i li permetrà mantenir encara 35.000 metres quadrats en propietat. Tanmateix, el més rellevant és que permetrà un canvi de guió en la història de l’entitat centenària perquè implicarà la remodelació i modernització de les instal·lacions i la introducció de criteris empresarials i gerencials en la seva explotació. Per això ja s’ha previst la reconstrucció de l’espai de la piscina coberta (que tindrà un ús prioritari per a socis) per ampliar-la fins a vuit carrers en una nova planta que acollirà gimnasos, la seu social i oficines del club i estarà a nivell amb la piscina exterior. Un equipament que passarà a ser climatitzat de cara a captar estades de clubs de natació de països nòrdics o del centre d’Europa.
Aquest és només part del nou projecte esportiu dissenyat per fer front al futur. “No podem mantenir el criteri de funcionament d’un club social i hem d’introduir-ne criteris empresarials. Això vol dir una ponderació d’un 70% a 30% o d’un 60% a un 40%” entre tots dos paràmetres, argumenta Guinjoan, “Al capdavall, a hores d’ara el 40% dels nostres ingressos ja provenen del lloguer de les instal·lacions. És a dir, del conveni amb els col·legis per utilitzar les piscines, d’empreses de socorrisme o de submarinisme, de la utilització de la pista d’atletisme per part del Col·legi d’Àrbitres de futbol i de les estades d’estiu de la canalla, que arriben a aplegar 800 nois i noies”. Es tracta també, de fer valdre el ja existent, com és precisament la pista d’atletisme (“l’única que hi ha a Reus) i de buscar sinergies en les federacions. En aquest sentit, cal tenir en compte que tant el delegat al Camp de Tarragona de la federació com d’atletisme són reusencs amb passat blanc-i-negre. I que dins de les propostes del primer, Jordi Cervera, hi ha la de treballar per portar al territori un centre de tecnificació.
Tot plegat està ben lligat en un pla de negoci ja dissenyat i que busca “arribar en un primer moment als 2.300 socis que teníem el 2019, abans de la pandèmia, i aspirar en un futur a 3.500. Aquest seria el nostre topall per ara, perquè tampoc volem un creixement exponencial i arribar a tenir 7.000 socis emprenyats perquè no poden utilitzar les instal·lacions”, afirma Guinjoan. El president és prudent i preveu que les primeres obres es puguin començar a veure “a partir del primer trimestre de l’any vinent”. I deixa anar que el club es guarda un as a la mànega, com és una reserva de terrenys (dels 10.000 metres quadrats que encara restaran disponibles) per poder-hi aixecar una residència d’esportistes.
J.S.
Equip de redacció