.

Un moment de la sessió plenària d’avui. Foto: Ajuntament de Tarragona

Exercici d’esterilitat. Cap de les dues mocions presentades al ple per alliberar els presos derivats del procés català i per denunciar l’actitud de l’estat i les autoritats judicials ha estat aprovada en el ple d’avui. A l’inrevés. Els punts de vista dels independentistes i no independentistes són radicalment contraris. Una sensació d’impotència, tristesa i fins i tot ràbia ha sobrevolat el ple; si els blocs no veuen els coses d’una manera mínimament semblant, no hi haurà mai acords.

UpA i ICV havien presentat una moció “contra l’empresonament dels representants polítics i dels dirigents civils independentistes i per instar a superar el bloqueig institucional”, mentre que ERC, el PDeCAT i la CUP en presentaven una altra “per a l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’Estat espanyol”. El diable està en els detalls. El lleguantge és la clau, com deia Wittgenstein. L’alcalde ha demanat que es debatés conjuntament les dues mocions se suposa que per estalviar temps, però la divisió frontissa ha arribat fins al punt de negar-ho. Al bloc independentista li ha semblat no només tova la moció d’UpA i ICV, sinó “cínica”, en paraules del portaveu d’ERC, Pau Ricomà.

Josep Maria Prats, portaveu d’UpA, i Arga Sentis, d’ICV, han defensat la moció buscant com a objectiu “la preservació de la cohesió social i de la convivència ciutadana”. Prats ha arrencat el debat afirmat que la moció tenia la voluntat de sumar, acusant “un dels majors moments de regressió dels drets democràtics”, continuat amb  la intervenció de les institucions catalanes pel 155.

‘Incapacitat de diàleg del PP’

Ha qüestionat la “incapacitat política i de diàleg del PP” i ha criticat la definició judicial de “rebel·lió”, defensant el dret a la llibertat d’expressió i manifestació pacífica, com també ha posat èmfasi en el “cúmul d’errors” duts a terme que van culminar “en la proclamació desafortunada de la independència”. “Ningú pot utilitzar les institucions com una eina instrumental”, ha subratllat el regidor democristià. La moció saluda l’espai Democràcia i Convivència, que va organitzar la manifestació de diumenge passat a Barcelona, denuncia “la judicialització del debat polític”, de presó preventiva,dóna el seu suport a les famílies dels presos, insta a la desactivació de l’article 155 i a la constitució d’un govern estable, “deixant de banda la via de la unilateralitat, buscant solucions que emplacin a totes les parts”.

Són uns acords de mínims, ha dit Arga Sentís, un punt de trobada per buscar un espai compartit que desencalli la situació de tensió que es viu a Catalunya. “Compartim la necesitat que els empresonats estiguin aquí”, ha conclòs.

A partir d’aleshores, s’ha encès Troia. La CUP ha tret mà de la ironia afirmant que la moció ‘coscubielitza’, en referència a l’exlider d’ICV Joan Coscubiela, i ha reclamat el dret a l’autodeterminació com a “bàsic”. Ha negat que les lleis a Espanya siguin democràtiques. “La unilateritat és l’unica forma d’aconseguir la independència en un estat que no en reconeix el dret”, ha afirmat el rgidor Jordi Martí, i ha continuat dient que “el feixisme s’ha desbocat, amb crema de locals, amb manifestacions de neonazis en aquesta mateixa plaça de la Font i sense que se’ls faci fora”. “Qui es posi al mig rebrà calvots i no d’aquest costat”, ha rematat.

Ambient escalfat

El debat s’ha començat a escalfar. Pau Ricomà, portaveu d’ERC, ha titllat “d’absoluta decepció” la moció i ha obert el diccionari d’expressions contundents: “Vostès han traït els valor del diàleg i la convivència”. “No tenim per què suportar una nova crítica al Parlament quan només nosaltres tenim gent a la presó”. Ricoma ha titllat de “vergonyosa” la retirada d’alguns punts de la moció i ha qualificat de “cínica” la seva posició i d’haver volgut “instrumentalitzar” l’entitat Democràcia i Convivència.

Arga Sentís ha respost que negociar vol dir cedir, per tal de poder aprovar un acord que demani que els presos surtin de la presó. “Cinisme, no li tinc en compte”, ha dit referint-se a Ricomà. “La seva actitud no fa bé a ningú i no és pròpia del seu caràcter. De veritat es pensa que m’ha de dir cínica? “, li ha etzibat sorpresa i aleshores ha agafat Antonio Gramsci, el conegut marxista italià, per, dirigint-se a Jordi Martí, dir-li. “Els murs s’han de desmuntar, no fent cops de cap”. La moció ha estag rebutjada per 14 vots en contra, 11 favor i 2 abstencions.

Dídac Nadal, portaveu del PDeCAT, ha afirmat que “hi ha renúncies que no es poden fer, com el dret d’autodeterminació”. En un context de judicialització total de la política, amb canvis de rebel·lió per sedició, “a què vol que renunciem?”, li ha preguntat a Sentís. “Estem lluitant per companys i si cal trencarem barreres amb el cap, però no hi renunciarem”.

El portaveu de Ciutadans s’ha mostrat cansat “que hi hagi bàndols, en un conflicte que és entre catalans. Vostès segueixen amb les mentides, com el dret a l’autodeterminació, propi de països colonials”. Ha criticat les paraules de Jordi Martí (“Els que es quedin al mig rebran calvots”).

PP: ‘No hi ha hagut violència’

El regidor del PP Josep Acero ha sorprès dient que no hi ha hagut violència en el procés, però sí pressió psicològica. “No hi ha ningú a la presó per ser independentista, sinó pels seus actes”. “No hi ha hagut violència, però sí pressió psicològica brutal contra nosaltres”. “Vostès ens diuen feixistes i després, al carrer, passejant amb la meva filla de deu anys la gent ens diuen feixista”.

Begoña Floria ha explicat que el PSC ha donat suport a la mocio d’UA i ICV “per mostrar gestos de treball en favor del diàleg i per superar el bloqueig en el que ens trobem”. Portem des del mes de maig, en cada plenari, amb atacs personals, com dir-li a algú “cínica, o cocubielitzar”. “Això és intentar ofendre a la persona, no a les idee”. “És fer mal per fer mal, hem d’anar amb cura amb les paraules. Si no superem aquest llenguatge i ens mirem amb respecte entrarem en una dinàmica  molt dificil, qualificant les persones segons siguin bones o dolentes”. “La convivència esta en perill”, ha subratllat dramàticament.

La segona moció

La primera moció ha estat tombada per tèbia i la segona, per radical, la moció “per exigir la llibertat dels presos polítics i retorn dels exiliats i denunciar la persecució de la lliure expressió i donar el suprot als CDR que vegin vulnerats els seus drets polítics”.

Laia Estrada, en nom de la CUP, ha destacat que era un text “contra la normalització de la barbàrie, l’onada repressiva, la deriva autoritària del PP i del bloc del 155, amb nou persones empresonades, quatre amb sis mesos de presó, set exiliades, amb actuacions judicials desacreditades per tribunals d’altres països i la criminalització dels CDC pels mitjans de comunicacio”, ha destacat. El bloc independentista i també formacions com ICV han defensat en tot moment que els CDR “són persones que desenvolupen les seves accions de manare no violenta”, en paraules d’Estrada.

Pau Ricomà ha intervingut per afirmar que hi ha hagut violència física, que sempre és del mateix costat. “Hi ha un costat que pega i un altre que no pega”. Sobre els CDR, “l’alcalde té una enorme oportunitat de canviar la mala sensació que va deixar l’1 d’octubre”. Els CDR no són gent tancada en pisos francs, són mestres d’escola, treballadors d’aquesta casa. Parli amb ells i ajudarà a rebaixar la tensió”. El portaveu republicà ha afirmat que des de l’Estat es vol “aniquilar l’advesari”.

Al seu torn, Sentís s’ha mostrat preocupada pel grau d’emotivitat que envoltava aquest debat. “Així és molt difícil a arribar a acords. Em sap greu que no s’hagi aprvat que la moció que demanava la sortida de les presons de la presó”.

L’estratègia dels CDR

ICV no ha votat en contra de la moció i s’ha abstingut. “L’estratègia dels CDR no la veig encertada”. Sentís ha recodat que una moció del Codi Civil del 2015 ha portat a l’acusació de terrorisme. S’ha dirigit a Nadal dient: “No vau ser vosaltres (PDeCAT) els que vau acusar els que envoltaven el Parlament?”. I ha reclamat un acord per triar president: “No vull que em governin des de Madrid”.

La moció ha estat rebujada per 16 vots en contra, 8 a favor i dues abstencions.

Ja en el torn final, Nadal s’ha quedat esfereït en haver dit Acero que “no hi ha hagut violència”. “De quin delicte estem parlant, doncs?”, s’ha preguntat. Rubén Viñuales ha acusat el PDeCAT d’haver començat el procés “per tapar les corrupteles”. “No és correcte parlar d’exiliats quan aquest país ha tingut exiliats”. “Diuen que no tenen llibertat d’expressió i tenen els carrers plens de pancartes”.

Sobre la llibertat d’expressio, Ricomà ha dit que hi ha gent que viu en un món imaginari: “La llibertat d’expressió està conculcada, amb cantants amb penes de presó, amb dibuixants denunciats, artistes que han de retirar les seves obres d’una fira d’art i tarragonins acusats de delicte d’odi”. “No ens vinguin donant-nos amb lliçons de justícia.S’està fent servir la justícia com una arma d’agressió contra una part de la població”.

L’alcalde ha tancat el debat subratllant que és membre d’una generació afortunada perquè no ha patit cap guerra, un mèrit de la societat actual i anterior. “Cal lluitar per tendir ponts, per rebaixar tensió i donar mà estesa”.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */