.

Els regidors d’ERC, mostrant cartells durant el ple demanant l’alliberament dels presos

El ple de l’Ajuntament de Tarragona ha rebutjat la moció conjunta presentada per l’oposició i que demanava l’alliberament dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, pel vot contrari clau del PSC, que ha rebutjat que se’ls consideri presos polítics.

Les formacions que han transaccionat el que eren inicialment tres mocions diferents no han volgut suprrimir aquesta expressió i el consens no ha estat possible. Sí havien accedit a refusar acompanyar la moció d’un suport a la proclamació de la República Catalana.

Les tres mocions de defensa de l’alliberament dels Jordis s’han transaccionat en una de sola. Josep Maria Prats, d’Units per Avancem, ha començat defensat la moció i aquesta ha estat llegida pels diferents portaveus que l’han presentada, a manera coral, pel propi Josep Maria Prats, per Arga Sentís (ICV-EUiA), Laia Estrada (CUP), Albert Abelló (PDeCAT),i el rregidor d’ERC Jordi Fortuny.

La moció demanava que l’Ajuntament reclamés al Govern central i a l’Audiència Nacional l’alliberament “immediat” dels dos presidents, rebutjant la judicialització de la vida política “quan el que es requereix són solucions dialogades”, i que l’Ajuntament mostrés públicament la seva solidaritat amb els dos presoners polítics.

La rèplica del PSC ha vingut per boca de Begoña Floria, que ha expressat la “inequívoca postura en contra de l’empresonament” dels ‘Jordis’. “Han estat empresonats per raons polítiques”, amb una mesura “desproporcionada”, “que ha agreujat la fractura social a Catalunya”, ha subratllat. Però el PSC entén que és un error titllar-los de “presos polítics”, tot i que tenia la voluntat de donar suport a la moció. Floria ha deixat clar que el PSC es mostra “radicalment en contra d’aquesta mesura despropocionada i volem que siguin alliberats”. Després de 36 hores de negociació a l’Ajuntament no ha estat posible unificar la moció amb el PSC.

Així, el PSC ha defensat el seu text “contra la judicialització de la política” i reclamant eleccions al Parlament de Catalunya com a sortida al conflicte polític que vivim”. Els socialistes volien “la revisió d’aquesta decisió judicial atenent els recursos presentats”.

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha afirmat al seu torn que la moció volia incloure la demanda de la proclamació de la República, però “vam entendre que ens havíem de cenyir a reclamar la demanda d’alliberament”. Confrontant el parer del PSC, la CUP ha reiterat que es tracta d’un cas amb “presos polítics”, una mesura contrària al Conveni europeu de drets humans, subscrit per l’Estat espanyol, i titllat així per associacions de presos polítics. “Es reverteix de legalitat un problema polític”, ha destacat, i ha defensat que “és mentida” que obstruissin l’actuació de la Guàrdia Civil en les mobilitzacions de Barcelona: “Els dos van intentar dissoldre la manifestació” “i van facilitar que la Guàrdia Civil pogués sortir”. “Vostès saben què és dormir a la presó?”, s’ha preguntat. “Això és sadisme”, ha conclòs. “Ens enfrontem a una cacera de bruixes i no tenim por”.

El suport de mil juristes

El regidor d’ERC Jordi Fortuny ha intervingut recordant que més de mil juristes han signat un manifest titulat ‘Cop a l’estat de dret’, on es reflecteix que els dos ‘Jordis’ són presos polítics. Fortuny ha titllat de “lliure exercici del dret de manifestació” l’actuació dels dos dirigents el dia 20 de setembre. L’acció de la justícia és “una vulneració de la Constitució”, i la interlocutòria judicial “no ha demostrat que hi hagués risc de fuga ni de destrucció de proves en una mobilització que va ser voluntàriament feta per milers de persones”. Així, Espanya “s’ha situat al mateix nivell que altres estats que no respecten el principi de legalitat, fet que els ha impedit entrar a la UE”.

El regidor republicà ha afirmat també que “mai hauríem d’oblidar què està passant”. “Hem vist sang als carrers de Tarragona, estem veient tancats a la presó homes plens de raó. Els tarragonins no volem ser d’eixe món”, ha afirmat recordant la cançó de Raimon.

La votació

La moció ha quedat rebutjada amb 10 vots a favor i 16 en contra, del PSC, C’s, PP i la regidora no adscrita Beatriz Pérez. Han votat a favor ICV, CUP, PDeCAT, ERC i Units per Avançar.

El portaveu d’Units per Avançar, Josep Maria Prats, ha intervingut demanant “respecte a la dignitat de la persona” , mentre Arga Sentís (ICV-EUiA) ha defensat el treball de cerca de consens que ha acabat frustrant-se. “Em sap greu que no s’hagi aprovat la moció. Valia la pena que s’aprovés perquè hi ha dues persones injustament empresonades i les volem al carrer”. “Molta gent molt diversa està en contra de l’empresonament i aquesta divesitat l’hauríem de fer valdre per buscar els ponts que ens falten i cosir consensos fonamentals”.

Albert Abelló, pel PDeCAT, li ha donat la raó a Floria: es tracta d’un tema molt delicat “i la posició dels socialistes catalans és molt clara”. Discutir si són presos polítics o no “és un absurd”, ha dit. “No es pot discutir que han estat encausats perquè l’Estat els fa servir d’hostatges davant una confrontació forta”. “Lamentem que l’Ajuntament no hagués fet un posicionament oficial contra els fets de l’1 d’octubre i davant aquests empresonaments”.

Per a Ciutadans, Rubén Viñuales ha respost citant Montesquieu, pare de la separació de poders. “Que un òrgan polític demani a un judicial què ha de fer és ataca la separació de poders, a la llibertat i independència del poder judicial. Fin que no es demostra en judici no se sap si són culplables o no. I hi ha jutges que consideren que cal aplicar mesures cautelars. Nosaltres no estem personats en aquesta causa judicial. Entrem en un terreny perillós”.

El qualificatiu de presos polítics era negat per presos polítics reals. “L’Ajuntament no pot suplantar el poder judicial. En qualsevol país democràtic és una aberració”, ha reforçat Viñuales. El portaveu de C’s ha recordat que als que van envoltar el Parlament el Govern de la Generalitat els va demanar més de trs anys de presó. “I aquests no eren presos polítics”.

Josep Acero, pel PPC, ha afirmat que la jutge “no va empresonar altres persones, quan ho podria haver fet” en referència a les mobilitzacions i al procés. “Es va impedir una ordre judicial i cal respectar la jutgessa”, ha dit. Acero s’ha mostrat especialment indignat perquè Laia Estrada havia citat Arnaldo Otegi com a pres polític, i ha relatat el nom de diferents regidors assassinats per ETA.

Al seu torn, l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha rectificat Abelló afirmant que ell mateix sí va respondreen públic a l’empresonament el mateix dia, dient que l’actuació judicial va ser “despropocionada” i recordant que l’1-O també va respondre en públic.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */